Tablety, smartphony a děti: 7 rad pro bezpečí

Virtuální svět bude nedílnou součástí života našich dětí. Naučte je hned na začátku, jak jej využít ve svůj prospěch a vyhnout se nebezpečí.

Počítačová škola Gopas dala dohromady několik jednoduchých pravidel, která by rodiče měli vštípit svým dětem, které začínají pronikat do virtuálního světa – třeba prostřednictvím pod stromečkem nalezeného tabletu či chytrého telefonu. Tyto základní principy mají naučit děti využít mobilitu v jejich prospěch a vyhnout se úskalím, která s tím souvisejí.

Klepněte pro větší obrázek
Zlatým pravidlem je komunikace – vždy je ideální s dítětem hovořit – i o tom, co je potkalo ve virtuálním světě. Vědět, co je zajímá, na jakých sociálních sítích sdělují své zážitky, případně s čím si nevědí rady.
  1. Ochrana soukromí
    Není bezpečné, aby děti říkaly cizímu člověku, kde bydlí, co budou odpoledne dělat nebo kdy nebude nikdo doma. Že to platí v reálném životě, je každému jasné, ale rodiče si mnohdy neuvědomují, že stejné je to i na sociálních sítích. Obecně řečeno, děti by na Internetu neměly zveřejňovat žádná osobní data. Zvažte, jestli je na Facebooku nutné uvádět, kde bydlí, kdy a kam pravidelně chodí na kroužky. Zkuste dětem nabídnout, že se podíváte, co o nich na sociální síti vidí úplně cizí lidé, a vysvětlete, že na jejich profil se nedívají jen kamarádi.
      
  2. Obecná pravidla počítačové bezpečnosti
    Zkuste dětem vysvětlit, jak volit přístupová hesla k virtuálním službám. „1234“ se sice dobře pamatuje, ale uživatelský účet neochrání. Vysvětlete, proč není radno hesla komukoliv sdělovat, proč je nebezpečné používat stejné heslo k různým službám, proč by se mělo heslo občas změnit. Zvláště u menších dětí je na rodičích, aby nezapomněli na antivirový program s pravidelnými updaty, využití firewallu, či speciálních programů na odstranění škodlivého malwaru. Mnohé jsou pro domácí účely zadarmo.
      
  3. Ochrana dat
    Ani dospělí si často neuvědomují, nakolik riskují při využívání nezabezpečených Wi-Fi sítí. Na roli hackera schopného odposlouchávat veškerou komunikaci dnes stačí vybavení v řádu stokorun a informace z internetu. Když už se do takovéto sítě přihlašujete, vyvarujte se využívání takových služeb, kde by mohlo být odposlechnuto heslo, a následně zneužita identita – například web maily, internetové obchody, placené přístupy k různým zdrojům. Po návštěvě veřejné sítě je dobré ji z telefonu nebo tabletu odmazat. U dětí je riziko ještě větší, protože jen zřídka kdy mají zaplacený (obecně bezpečnější) internet od mobilního operátora, a tak loví volné Wi-Fi, kde se dá.
      
  4. Nebát se zeptat
    Děti by měly vědět, že nemají instalovat programy a vylepšení, pokud si nejsou jisty, co daná služba, hra, aplikace obsahuje, nebo co instalace obnáší. Měly by dávat pozor například u serverů nabízejících hry zdarma, protože při jejich stahování a instalaci mohou nainstalovat i nevítané hosty v podobě mallware. Začněte tím, že pokud děti nevědí, je lepší se zeptat, než zkoušet „co to udělá“.
      
  5. Dbát o své věci
    Objasněte jim, proč není vhodné neomezeně pouštět na počítač své kamarády a jak lze zneužít jejich virtuální identitu.
      
  6. Virtuální nedůvěra
    Je třeba dětem objasnit, proč nelze přijímat nabídky přátelství od lidí, které znají jen ze sociální sítě, nebo je o ně žádat. A už vůbec není možné se s takovými lidmi scházet.
      
  7. Nenechávat si problémy pro sebe
    Pokud děti někdo ponižuje, obtěžuje, pronásleduje, nebo jim dokonce vyhrožuje, mají se svěřit někomu, komu věří, nejlépe dospělému.
Diskuze (6) Další článek: Zájem o iPady stále klesá. Zachrání je velký iPad Pro?

Témata článku: , , , Základní princip, Bezpečí, Ochrana dat, Pro +, SMA, Antivirový program, Dospělí, Tab, Identita, Firewall, Osobní data, Speciální program, Ochrana soukromí, Uživatelský účet, Tab S, Přátelství,