Tahle Varta nabije baterii i ve vašem telefonu (test)

Nabíječka AA a AAA článků zvládne po přepnutí z vložených článků dobít i váš telefon – a to bez elektrické sítě.

Varta 57048 je na první pohled vcelku obyčejná nabíječka tužkových a mikrotužkových baterií. Umí ale i to, co jiné nabíječky nezvládnou. Z vložených baterií dokáže nabíjet mobilní telefon, který je k ní připojen pomocí USB kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabíječka Varta 57048 před rozbalením

Univerzální a bezpečná

Nabíječka je tvořena ze stříbrného plastu, její hmotnost činí 115 g. Dokáže nabíjet jeden až čtyři Ni-MH články o velikosti AA nebo AAA, přičemž nabíjení každého článku je ovládáno samostatně. Můžete tak současně nabíjet články s různou kapacitou a s různým stavem nabití. O tom, zda nabíjení stále probíhá, vás informuje zelená dioda u každého článku. Nabíječka využívá rychlonabíjení, takže články by měly být plně nabity za necelé dvě hodiny. V praxi nabití čtyř AA článků o kapacitě 2700 mAh trvalo ještě o hodinu déle. I tak se ale jedná o solidní výkon. Jeden AAA článek o kapacitě 1000 mAh se nabil za méně než půl hodiny. O bezpečnost se navíc stará teplotní pojistka, která při zvýšené teplotě článku nabíjení ukončí. Jistě oceníte i elektronickou ochranu špatné polarity či vadného článku. Při nabíjení je nabíječka tichá, nebručí, pouze v ní občas tiše cvaká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky vybrání na bocích se baterie z nabíječky dobře vyjímají

K nabíječce v základním balení dostanete i baterie, takže nemusíte za jejich pořízení připlácet. Jedná se o dva články AA s kapacitou 2700 mAh a dva články AAA s kapacitou 1000 mAh s napětím 1,2 V. Pro zapojení nabíječky do elektrické sítě obdržíte AC/DC adaptér, který si poradí s napětím od 100 do 240 V. S redukcí jej tedy můžete používat po celém světě. Při zapojení do elektrické sítě se nabíjecí proud pohybuje podle počtu baterií od 800 do 1500 mA. Při cestách přijde vhod adaptér do autozapalovače.

Energie sbalená na cesty

Pokud chcete nabíjet svůj mobilní telefon s miniUSB konektorem, připojíte jej pomocí dodávaného USB kabelu k nabíječce a krátce podržíte malé tlačítko nalevo od konektoru. Rozsvítí se zelená dioda s nápisem USB out a váš telefon se začne nabíjet. Nabíječka z baterií dostane nabíjecí proud o hodnotě 500 mA s napětím 5 V. Oproti připojení telefonu k nabíječce je proud asi poloviční. Nabíjení tedy déle trvá. Kdykoliv jej můžete vypnout opětovným stiskem tlačítka. Aby nabíječka dokázala vytvořit nabíjecí napětí 5 V, musíte do ní vložit všechny čtyři baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vložení dodávaných baterií

Nabíjení jsem testoval s komunikátorem HTC TyTN II, které se zahájilo až po tom, co jsem v nastavení komunikátoru povolil nabíjení přes USB port počítače. Poté jsem se pokusil nabíječku propojit přes kabel s Fast port konektorem se Sony Ericssonem T700. Ten se ale choval jako by byl připojen k počítači a nabíjet se nezačal. Tento telefon se ovšem nenabíjí ani po připojení k počítači. Nabíječka tedy poslouží jen pro ty telefony, které se dokážou nabíjet přes datový kabel zapojený do USB portu počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory a tlačítko zapínající dobíjení • dodavané kabely • telefon můžete připojit jakýmkoliv USB kabelem

HTC TyTN II s 1350mAh baterií se díky čtyřem AA článkům o kapacitě 2700 mAh nabil na 100% za tři a čtvrt hodiny. Tedy asi o hodinu déle než s běžnou síťovou nabíječkou. Druhé nabíjení se stejnými články se přerušilo, když ukazatel baterie zobrazoval 47%. Články tak dokázaly baterii HTC TyTN II dobít 1,5×, což je vzhledem k poměrně velké kapacitě baterie pěkný výsledek.

Klepněte pro větší obrázek

Nabíječka Varta 57048 mě zaujala, protože kromě toho, že dokáže rychle a bezpečně nabít baterie, poslouží i jako nouzová zásobárna energie pro dobití vašeho telefonu na cestách či v přírodě. Určitě bych si ji i s nabitými bateriemi přibalil například na vícedenní čundr mimo civilizaci. Její cena se pohybuje okolo 950 Kč.

Diskuze (28) Další článek: Novinky od Samsungu: cena až v první řadě

Témata článku: , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Malé tlačítko, Content typ, Pěkný výsledek, Telefon, Váš Telefon, Dodávané usb, Test, Tah, Var, Varta, Vaš