Tato aplikace ukáže, jak moc znečištěný vzduch dýcháme a spočítá nám to na cigarety

Specializovaný smartphone pro měření kvality okolního vzduchu existuje – jmenuje se CAT S61 a obsahuje navíc i termokameru. Drtivá většina mobilů ale touto výbavou nedisponuje, přesto s nimi lze kvalitu ovzduší měřit. Je to možné díky bezplatné aplikaci Sh**t! I Smoke pro platformy Android a iOS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace pro Android

Aplikace zobrazuje data naměřená veřejnými stanicemi pro měření kvality ovzduší podle aktuální polohy – u nás jsou to zejména stanice Českého hydrometeorologického ústavu. Naměřené údaje interpretuje v podobě vykouřených cigaret – odtud také název aplikace, který poukazuje na fakt, že můžete denně vykouřit několik cigaret, i když jste nekuřáci.

Jedna vykouřená cigareta za den odpovídá metrikou aplikace koncentraci 22 μg nečistot na kubický metr. Ve větších českých městech se znečištění pohybuje zhruba na úrovni dvou vykouřených cigaret denně – samozřejmě záleží na počasí i denní době. Data se v aplikaci aktualizují každou hodinu. Zvolit polohu si můžete i ručně a zjistit, jak jsou na tom jiná města.

Diskuze (1) Další článek: Waze získává podporu Zkratek Siri. Ovládat jej můžete i hlasem

Témata článku: , , , , , Měření kvality, Vzduch, Úkaz, Cigarety, Kvalita, Kvalita ovzduší, Jak, Znečištění, Žně, Aplikace,