Telefónica zahájila výprodej, irskou pobočku kupují Číňané

Spekulace o velkém výprodeji aktiv španělské Telefóniky se začínají potvrzovat. Firma prodává irskou pobočku za 850 milionů eur. V souvislosti s irskou transakcí se hovořilo i o české Telefónice.

Irskou Telefónicu O2 převezme hongkongský konglomerát Hutchison Whampoa, který již vlastní dalšího irského mobilního operátora Three. Firma ovládaná miliardářem Li Kcha-šingem v uplynulých měsících masivně investuje do různých odvětví po Evropě, aby si kvůli nejistému vývoji na asijských trzích zajistily stabilní zdroje příjmů. Konsorcium například nedávno koupilo nizozemského zpracovatele odpadů či britskou vodárenskou společnost.

Klepněte pro větší obrázek 
Obchod O2 v irském Killarney (Autor: CC BY 2.0: psyberartist)

Hutchinson Whampoa dlouhodobě posiluje i na poli telekomunikací. Loni společnost koupila od France Télécom třetího největšího rakouského operátora Orange Austria. O irské akvizici Li s Telefónikou jednal od roku 2010 (zdroj: The Wall Street Journal).

Irský obchod může sehrát důležitou roli v italských aktivitách Hutchinson Whampoa. Firma usiluje o sloučení svého místního operátora 3 Italia s dřívějším telekomunikačním monopolem Telecom Italia. Telefónica dosud pokles počtu operátorů ze čtyř na tři odmítala, irský obchod ale naznačuje, že Španělé jsou nyní ochotnější k dohodě.

Telefónica se snaží snížit svůj velký dluh, který aktuálně dosahuje přibližně 51 miliard eur. Letos jej chce stlačit na méně než 47 milionů. Podle dřívějších spekulací by se evropský výprodej mohl týkat i části podílu španělské firmy v Telefónice ČR, o jejímž prodeji se spekulovalo už loni. Telefónica ale může prodat i svou středoamerickou divizi či jiná aktiva.

Diskuze (10) Další článek: Reakce operátorů na vypořádání připomínek k aukci

Témata článku: , , , , Telefonica, Cin, Místní operátor, Telecom Italia, Kup, Austria, Italia, Číňan, Čina, Irsko