Teligen: ceny ČR stagnují, opět padáme

Český telekomunikační trh prošel turbulentními změnami, ale jedna věc se nezměnila: v cenách stále pokulháváme za Evropou.

V České republice to s cenami telekomunikačních služeb není bůh ví jak růžové. Tak by se dala jednou větou shrnout čerstvá analýza společnosti Strategy Analytics (Teligen), a to v meziročním srovnávání za květen 2013 a květen 2014. Analýzu pustil do éteru Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který výsledky zveřejnil a okomentoval srovnání cenových košů Teligenu (ty jsou dvojího druhu – bez dat a včetně dat) v rámci čtyřiatřiceti zemí OECD.

Vědom si průšvihů z minulosti je tuzemský regulátor v hodnocení domácích cen opatrnější a výsledky interpretuje poměrně objektivně. Celým srovnáním se tak táhne prakticky totéž – stagnace nebo mírný pokles na žebříčku 34 sledovaných zemí.

 

Cenově telekomunikace v ČR stagnují

 

Teligen do mezinárodního srovnání zemí OECD počítá ceny dvou největších operátorů (podle počtu uživatelů), přičemž jejich tržní podíl v zemi v souhrnu dosahuje alespoň 50 % (za ČR tedy O2 a T-Mobile). Výsledky pro jednotlivé spotřební koše představují nejnižší cenu (hodnotu koše) pro danou zemi.

Klepněte pro větší obrázek
A jsme v tom zase... Operátoři zabetonovali trh a s cenami pravděpodobně další léta nehnou
(obr. shutterstock.com)

Do srovnání jsou zahrnuty tarify určené jak pro firemní, tak nefiremní zákazníky a pro každý spotřební koš existují dva grafy. Ten první porovnává ceny po přepočtu nominálním měnovým kurzem na americký dolar. Ten druhý má svým způsobem vyšší vypovídací hodnotu, jelikož zohledňuje element kupní síly. Jednoduše – takový Lucemburčan si vydělá mnohem více než Čech, ale cena, kterou platí za služby je také vyšší. V grafech najdeme zkratku PPP (Purchasing power parity, neboli parita kupní síly).

V srpnové monitorovací zprávě najdeme celkem 44 grafů. Jsou vždy párové ukazující meziroční srovnání, čili dvaadvacet dvojic. Z toho je jedenáct dle parity kupní síly a jedenáct dle přepočtu na USD. A ještě jedno upozornění, pro Teligen znamená hovor volání v délce necelých dvou minut. Pro ilustraci výsledků analýzy jsme do článku vybrali následující dvojice:

Spotřební koš 300 hovorů

Klepněte pro větší obrázekPrvní z vybraných srovnání: mírný pokles ceny z 38,20 USD na 37,76 USD nezabránil poklesu ČR o jednu pozici
Klepněte pro větší obrázekStejná situace při zohlednění PPP došlo k růstu ceny koše ze 48,30 USD na 51,02 USD a pozice ČR v rámci meziročního srovnání se zhoršila o dvě příčky (z 27. na 29. místo)

Spotřební koš 30 hovorů a 100 MB

Klepněte pro větší obrázekNení vše černé, cena tohoto koše poklesla přibližně o 2,5 USD a ČR si polepšila o dvě pozice (z 21. na 19. místo).
Klepněte pro větší obrázekRovněž cena koše podle PPP poklesla o 1,5 USD z 24,97 USD na 23,20 USD a ČR se posunula o příčku nahoru

Spotřební koš 300 hovorů a 1 GB

Klepněte pro větší obrázekPokles ceny koše z 38,18 USD na 37,76 USD nezabránil poklesu pozice ČR o šest pozic. Mezi evropskými státy nás přeskočilo Dánsko, i nadále zůstala před zeměmi jako Slovensko, Německo, Irsko či Belgie.
Klepněte pro větší obrázekCena koše přepočtená podle PPP vzrostla během jednoho roku o necelé 3 USD a pozice ČR se zhoršila z 22. na 26. místo. Nejlépe umístil tarif T-Mobilu S námi síť nesíť

Spotřební koš 40 hovorů z předplacené karty

Klepněte pro větší obrázek
V tomto koši došlo k poklesu ceny o více než 2 USD (z 17,9 USD na 15,4 USD) a pozice ČR zůstala nezměněna (21. místo)
Klepněte pro větší obrázekCena koše v USD podle PPP klesla přibližně 2 USD (z 22,6 USD na 20,8 USD), současně ČR klesla o jednu pozici (z 27. na 28. místo)

U většiny spotřebních košů, měřeno nominálními směnnými kurzy, došlo v případě ČR k drobnému poklesu cen. Ten je zapříčiněn zejména intervencí České národní banky vůči koruně v listopadu 2013, která srazila hodnotu koruny přibližně o 5 %, což se projevilo právě u cenového srovnání měřeného nominálními směnnými kurzy. Přesto v rámci srovnání zemí OECD pozice České republiky spíše stagnovala nebo došlo k mírnému zhoršení.

Měřeno kurzem podle PPP jsou výsledky ČR ve srovnání s květnem 2013 o několik pozic horší a jsou doprovázeny růstem cen spotřebních košů. Je ovšem třeba mít na paměti, že každé srovnání má své limity a i jen drobnou změnou metodiky se dá dojít k jiným výsledkům...

Diskuze (36) Další článek: Mobilní NFC platby GE Money Bank nově se dvěma dalšími Samsungy

Témata článku: , , , , Monitorovací zpráva, Pad, Meziroční srovnání, Čerstvá analýza, Následující dvojice, Evropský stát, Mezinárodní srovnání