TIP: Prohlédněte si notifikace Androidu, které jste omylem smazali

Známe to všichni. Notifikací na Androidu často tolik, že je mažeme bez rozmyslu. Co ale dělat, když smažete něco důležitého?

Notifikační log v Androidu

Prvním krokem, jak se dopídit ke ztraceným notifikacím, je tzv. Notifikační log. V Androidu existuje již od verze 4.3 Jelly Bean, a málo kdo k němu zná přímý přístup. Pro jeho čtení je třeba aktivovat Vývojářský režim přes Nastavení - O telefonu, kde musíte několikrát poklepat na položku číslo sestavení

Nyní se cesty rozdělují. Pokud používáte čistý Android, můžete na ploše delší dobu podržet prst a vybrat si widget Nastavení nebo Zástupce nastavení. Na plochu jej umístíte opět delším podržením, z následující obrazovky si vybere položku Protokol oznámení.  V této nabídce pak vidíte historii notifikací na vašem zařízení, ty s tučným písmem jsou aktuálně zobrazené, ty s šedým písmem jste již dříve vymazali nebo naopak použili. Pokud kliknete na notifikace, zobrazíte si u nich zjistit informace o tom, která aplikace je vyvolala, jakou měly důležitost, zobrazený text a další detaily. Notifikace bohužel v tomto seznamu nejsou „zpětně“ klikací.

Co když nemám čistý Android...

Potíž však nastává tehdy, pokud máte zařízení s nadstavbou výrobce, např. Samsungy s vlastním upraveným prostředím. Widget pro zkratku k volbám nastavení totiž není k dispozici. Naštěstí je k dispozici freemium aplikace Notification History Log, která slouží k obdobným účelům, a vystačíte si se základní verzí. Stačí jen aplikaci povolit oprávnění a po spuštění vybrat položku Notification History. I pro tento seznam platí to, co pro čistý Android. U notifikací se dozvíte priority, to, která aplikace je vyvolala, i to, co bylo jejich obsahem.

Čistý Android začíná postupně vyhrávat nad nadstavbami:

Diskuze (5) Další článek: Týden mobilně 539: Apple WWDC a levná, nebo dokonce bezplatná data na léto

Témata článku: , , , , , , , , , , Vývojářský režim, Položka, Dlouhé podržení, Zobrazený text, Klika, Nastavení, Pro +, Přímý přístup, Dlouhá doba, Podržení, Šedé písmo, Jelly Bean, Bean, SMA, Kter,