To nejlepší z IFA 2015 [výběr redaktorů]

Letošní IFA je pomalu za námi. Redaktoři, kteří byli přímo v Berlíně, vybírají nejlepší novinky, technologie a produkty představené na veletrhu.
Kapitoly článku

Samsung Gear S2 a Gear S2 Classic

Samsung změnil dosavadní koncepci s hranatým displejem a představil kruhové hodinky. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, ovšem jihokorejci se snaží protlačit nový styl ovládání, a to pomocí otáčení kolečka okolo displeje. Prstenec je přesný a intuitivní, zvyknete si něj tak rychle, že jej u jiných kruhových hodinek budete hledat téměř instinktivně. Přesto bych uvítal, aby byl prstenec stlačitelný jako tlačítko, protože volby stále musíte potvrzovat dotykem na displej. Hodinky se předvedly s velmi svižným uživatelským rozhraním Wheel UX, které je postaveno na operačním systému Tizen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S2 a Gear S2 Classic

Čekat tedy můžete přesný opak hodinek s Androidem Wear, Gear S2 slouží jako prodloužená ruka smartphonu, ale částečně i jako samotné zařízení, najdete v něm řadu předinstalovaných aplikací, přičemž z obchodu si stáhnete další. Zaujaly mě i možnosti dodatečných úprav hodin nebo propojitelnost s automobilovým průmyslem, u nového Passatu můžete např. na dálku zjistit, zdali je auto zamknuté. Někomu se ale nové hodinky mohou zdát malé, osobně se mi zamlouvá spíše sportovní varianta, která je trochu mohutnější a na pánském zápěstí lépe vynikne. Na výběr je i luxusnější verze s koženými pásky, která vypadá (i díky černé barvě) poněkud subtilně. 

SLEEPsense (internet věcí)

O internetu věcí Samsung již dlouhou mluví, až teď jsme viděli první hotový produkt. Podložka SLEEPsense v noci sleduje vaše pohyby, rytmus dýchání, srdeční tep a na základě těchto dat do připojeného smartphonu odesílá data, která si můžete nechat zobrazit v tabulkách a grafech. Cíl je jasný - zjistit a monitorovat kvalitu spánku. Podložka je ale schopna komunikovat i s další stávající elektronikou v domácnosti přes Bluetooth, pokud ulehnete ke spánku, může automaticky vypnout televizi, případně nastavit klimatizaci tak, aby byla teplota v komfortním rozsahu pro váš spánek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul SLEEPsense a další vystavené modely pro „Internet věcí“

Na stánku Samsungu byly vystaveny i chytré zámky, které můžete na dálku přes telefon zamknout či odemknout, různá teplotní čidla, senzory vlhkosti a kouře, kamery, chytré žárovky, senzory pohybu, chytré termostaty, apod. Samsung chce internet věcí dotáhnout do roku 2020, kdy má být každý kus jeho elektroniky připojen k internetu i k dalším zařízením v dosahu. I přesto, že je chytrá domácnost zatím hudbou vzdálené budoucnosti (alespoň u nás), je to jeden ze směrů, kterému se budou výrobci věnovat ve velkém.

Témata článku: , , , , , , , Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Dual, Sony Xperia Z5 Premium, Sony Xperia Z5 Premium Dual, Hotový produkt, Ostatní produkt, Prodloužená ruka, Sleep, Red, Většina ostatních, Hranatý displej, Výběr, Špatný nápad, Rytmus, Dýchání, Stříbrná varianta, Reda, Přesný opak