Trium Aria: opravdové překvapení (test)

Trium Aria je opravdu špičkový mobilní telefon. Umí vše, co můžete od mobilu očekávat a jeho cena je neuvěřitelně nízká. Je tedy velká škoda, že jej nenabízí naši operátoři v předplacených sadách, zatímco na Slovensku se běžně prodává.
Trium Aria je opravdu špičkový mobilní telefon. Umí vše, co můžete od mobilu očekávat a jeho cena je naprosto neuvěřitelně nízká. Je tedy velká škoda, že jej nenabízí naši operátoři v předplacených sadách.

Docela dlouhou dobu jsem se blíže nesetkal s mobilními telefony japonské společnosti Mitsubishi, které jsou prodávány pod názvem Trium. V posledních několika málo týdnech se na mne skutečně usmálo štěstí, protože jsem mohl testovat hned dva mobilní telefony tohoto výrobce. První z nich byl Trium Mars, jehož recenzi jste si na MobilManii mohli přečíst minulý týden. Tím druhým Triumem byla právě Aria, která ve mně zanechala jen dobré vzpomínky.

Zajímavý a hezký

Když jsem otevřel krabici s polskými nápisy a poprvé jsem Arii spatřil, byl jsem docela překvapen. Tak podivný telefon jsem do té doby ještě neviděl. Nepřirozeně dlouhý, poměrně tlustý a hranatý, s flipem a na zadní straně s podivným šoupátkem. Aby toho všeho nebylo málo, našel jsem na boku telefonu dvě nepěkné pryžové ucpávky. Byl jsem skutečně docela zklamán (dodávám, že jsem v té době právě dokončil testování Triumu Mars, který byl fešák, alespoň z mého pohledu) vzhledem a provedením tohoto mobilního telefonu. A to prý má být manažerský mobil.

Ano, to je on

Odejmul jsem baterii a mé překvapení neznalo mezí - místo pro vložení SIM karty operátora nikde. Že bych jej někde přehlédnul? Samozřejmě, SIM karta se totiž do Arie vkládá otvorem na boku, který skrývá jedna ze dvou pryžových ucpávek. Dobrá tedy, vkládám kartu a zapínám telefon. Rozzáří se snad nejlépe podsvícený displej, jaký jsem kdy viděl. Displej je samozřejmě černobílý a na svou velikost má hodně vysoké rozlišení. Tento okamžik byl přelomovým bodem, kdy jsem začal na Arii pohlížet trochu jiným pohledem.

     

Je docela fajn

Trium Aria mi během několika málo okamžiků sedl. Dlouho jsem hledal mobilní telefon, který by mi svým ovládáním, uspořádáním nabídek menu a svými funkcemi vyhovoval. Nikdy bych neřekl, že jím bude právě Aria. Ale vraťme se zpět k ovládání.

Pokud máte pasivní klip zavřený, budete mít k dispozici pouze pět stříbrných tlačítek. Spojené dvojtlačítko, které najdete přímo pod displejem slouží pro volbu jednotlivých položek a jejich aktuální význam se zobrazuje ve spodním řádku displeje. Dvě tlačítka po stranách slouží pro přijmutí a odmítnutí hovoru. Tlačítko uprostřed je poněkud zvláštní - jedná se totiž o kurzorové tlačítko, které však slouží jen pro pohyb v menu směrem dolů. Pokud chcete rolovat směrem nahoru, musíte odklopit kryt klávesnice, pod kterým teprve najdete obě dvě kurzorová tlačítka. Absenci jednoho z kurzorových tlačítek v zavřeném stavu totiž vůbec nepocítíte, protože rolování všemi nabídkami je tak propracované, že šipku nahoru k ničemu nepotřebujete.

     

     

Manažer, ale za poloviční cenu

Pod krytem klávesnice najdete kromě obvyklých numerických tlačítek také dvě tlačítko pro zapnutí/vypnutí mobilního telefonu a tři ovládací tlačítka, která slouží pro rychlý vstup do menu wapového prohlížeče, nastavení profilů a zamknutí klávesnice. Jak jsem již řekl, je ovládání velmi intuitivní a velmi rychle přejde do krve.

Protože Aria se prezentuje jako telefon manažerský (přestože jeho cena je velmi nízká), je také množství nabízených funkcí velmi zajímavé. O wapovém prohlížeči platí stejná slova, která jsem napsal o Triumu Mars - nepoznal jsem zatím rychlejší a přehlednější wapový prohlížeč. Ostatní výrobci by se zde mohli hodně přiučit. Protože správný manažer nemá času nikdy nazbyt, najdete zde i kalendář, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam přímo v přístroji, budík, automatické vypínání, podporu SIM toolkitu, několik vyzváněcích melodií včetně vibrací a vyzváněcích profilů. Aria má skutečně vše, na co si vzpomenete.

Na textovky jako dělaná

Telefon obsahuje také anglický slovník T9, česky pravděpodobně nikdy nebude. Přesto je psaní textových zpráv velmi rychlé. Za tuto rychlost vděčí Aria velmi dobrým tlačítkům, která se dobře mačkají – nejsou příliš tuhá a mají doslova optimální zdvih a vy přesně víte, že jste již stiskli. Dovolím si zde vyslovit malé přirovnání - tlačítka jsou nejlepší, jaké můžete na současných mobilních telefonech vůbec najít.

Funkce do počtu

Telefon Trium Aria disponuje ještě několika zajímavými vlastnostmi. Jedním z nich je vysouvací anténa, na kterou již mnozí z nás zapomněli. Vysouvací anténa je velmi dobrý počin, protože v místech se šťastným signálem přidá skutečně hodně na kvalitě a trvanlivosti hovoru. Druhou zajímavostí je zajímavé šoupátko na zádech telefonu – s jeho pomocí vysunete z telefonu SIM kartu, kterou můžete vyměnit za kartu jinou – to vše za chodu bez nutnosti vypínat mobilní telefon! Tato funkce je jako stvořená pro všechny, kteří používají více SIM karet, protože výměna za chodu telefonu je otázkou několik málo vteřin a je dokonce rychlejší než přepnutí pomocí speciálních vícekartových adaptérů.

        

Kupujte, dokud jsou

Co říci závěrem? Trium Aria je skutečně výborný telefon, který se v našich krajích oficiálně neprodává. Některří prodejci jej ale vozí z Polska a od nich se dá koupit přibližně za tři tisíce korun. Za tuto cenu skutečně nemá konkurenci a mohu vám je s čistým svědomí doporučit. Přestože na první pohled nevypadá příliš zajímavě, již na druhý svůj názor určitě změníte.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Trium Aria
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 120 x 50 x 28 mm
  • Hmotnost: 90 gramů
  • Udávaná pohotovostní doba: 130 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 3 hodiny
  • Kapacita paměti: 100 čísel v paměti telefonu
  • Počet míst v seznamu volání: 10, 10, 10
  • Displej: 6 řádek textu, 1 řádek ikon
  • Druhy vyzvánění: normální, vibrační, zesilující
  • Vyzvánění: 10 melodií
  • Baterie: 580 mAh Li-Ion
  • Funkce, které telefon obsahuje: Budík, časové funkce, data a fax, hlasité hands-free, hry, kalendář, kalkulačka, minutové pípání, rychlé psaní SMS, SIM Toolkit, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam, WAP
  • Funkce, které telefon neobsahuje: Bluetooth, diktafon, hardwarový modem, hlasové ovládání, hlasové vytáčení, infraport, minutka, odlišení volajících různým zvoněním, prohlížeč e-mailů, stopky, synchronizace s PC, záznamník hovoru
Diskuze (191) Další článek: Stručně ze světa mobilů: mobilní Internet přímo z taxíku

Témata článku: , , Pře, TRI, Test, Překvapení