Tube vs. Touch HD: bitva dotykových titánů

První dotykový Symbian a vrchol platformy Windows Mobile. Jak si v přímém souboji poradí s nejběžnějšími úkoly?

E-mail a napojení na Live.com a Microsoft Exchange

Napojení na Exchange není u mobilního telefonu určeného pro zábavu zřejmě klíčové, ale přesto jsem tuto firemní funkci otestoval, protože ji používám. Aplikace Mail for Exchange se dá stáhnout zdarma z Nokia Marketplace. Oproti nativnímu řešení od Microsoftu - ActiveSyncu - umí ovšem synchronizovat jen jedinou složku, Inbox, neumí prohledávat emaily na serveru, a neumí u kontaktů synchronizovat "zařadit jako", takže místo "máma" budete mít u kontaktu jen jméno a příjmení. Nazval bych to zhruba 80% podporou, některým firemním uživatelům by to mohlo i stačit. HTC Touch HD s Windows Mobile má samozřejmě 100% podporu pro Microsoft Exchange.

Rovněž mě zajímalo napojení na Windows Live, což je světově největší poskytovatel emailů (Hotmail), IM (Windows Live Messenger) zpráv a dalších služeb. Bohužel, Nokia Live zatím pro Nokia Tube neexistuje, takže se zatím na Live.com email nepřipojíte (pokud nemáte placený účet s POP3). Osobně ale věřím, že zatím horší aplikační podpora se bude rychle zlepšovat.

Zpracování emailů je na Nokia Tube nekomfortní, jednak jich vidíte opravdu málo, starší složky jsou zabalené, a nezobrazují se korektně HTML emaily ani obrázky stažené z internetu. Zde HTC Touch HD problém nemá (a nemusí to být jen při spojení na Exchange, klidně na běžnou POP3 schránku Google či Seznamu).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá seznam emailů a HTML email na Nokia Tube...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
...a to samé na HTC Touch HD

Co se týče práce s e-maily, je to poměrně jednoznačné - klient na HTC Touch HD, jeho funkčnost a propracovanost, včetně výborné integrace na Windows Live a Microsoft Exchange (kterou umí navíc ke standardním POP3 a IMAP protokolům) nabízí lepší prostředí pro práci s emaily než Nokia Tube.

Na HTC je také možné si označovat jednotlivé emaily a dělat z nich úkoly. Emailový klient na Nokia Tube je použitelný, ale jde to i lépe. Zde by měla Nokia zapracovat, hlavně pro připravované "profesionální" modely s integrovanou či výsuvnou klávesnicí, a vydat firmware, který emailovou podporu zlepší. Windows Mobile se naopak komfortem a funkčností blíží na plnohodnotné PC aplikace.

Přehrávání hudby

Hudba na Nokia Tube

Hudba se na Nokia Tube přehrává snadno, a to pomocí procházení hudební sbírky řazené dle alb, umělců či hudebních žánrů, které se automaticky načítají z ID3 tagů souborů na paměťové 8GB microSD kartě. HTC Touch HD se dodává s podobnou 8GB microSD kartou s tím, že oba telefony akceptují i nové 16GB modely karet a do budoucna i 32GB.

Nokia Tube nabízí klasický 3,5mm jack pro připojení kvalitních sluchátek, a poslech na ní nebyl vůbec špatný. Připojil jsem k ní high-endová in-ear sluchátka Shure SE530 a porovnal zvuk s (Microsoft) Zune 80GB a 8GB, dedikovanými hudebními přehrávači.

Oba Zune přehrávače měly mírně lepší podání výšek a kompaktnost basů než Nokia Tube, plus mírně vyšší "živost" hudby, nicméně tyto drobné nuance je schopno odhalit jen velice kvalitní koncové zařízení (což Shure SE530 jsou) a trénované ucho, takže na naprosté většině "běžných" sluchátek do 3.000 Kč budete moci považovat Nokia Tube za vynikající přehrávač co do kvality zvuku. Mírně mi u Tube vadilo jen jisté přesycení výšek i při vypnutém ekvalizéru, nicméně toto většina posluchačů na sluchátkách v cenové relaci 1-3 000 Kč spíše ocení.

Překvapení vás čeká, když vytáhnete sluchátka a necháte hrát vestavěné reproduktory, zde Nokia Tube exceluje, je totiž schopna provizorně ozvučit celou (malou) party. Není to o čistotě výšek či pevných basech, ale prostě řve to hodně nahlas při stále rozumném zkreslení :-)

Aplikace pro hudební přehrávač není špatná, jen bych si přál, když už je to hudební telefon, rychlé zastavení a práci se skladbou z libovolné aplikace. Na Today obrazovce ukazuje při přehrávání čas písničky, lze na něj kliknout a dostat se do přehrávače, a až zde hudbu zastavit či pustit další skladbu. Pro podobnou (u hudebního telefonu častou) operaci bych ale moc rád viděl hardwarová PLAY/STOP/PREV/NEXT tlačítka přímo na telefonu, tedy tak, jak to mají levnější modely řady XpressMusic. Tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače sice existují na dodaných Nokia špuntech, ale pokud chcete použít zvukově lepší in-ear sluchátka třetí strany, máte se snadným ovládáním smůlu.

8GB microSD karta s (nejen) hudebními soubory se dá vyměnit i za chodu, je umístěná pod štěrbinou z boku, postačí ji otevřít stylusem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač na Nokia Tube

Hudba na Touch HD

HTC Touch HD je kvalitou zvuku při připojení Shure SE530 sluchátek také velice dobrý (musíte si vypnout AudioBooster), audio konektor má rovněž standardních 3,5mm, jen zvuk na integrovaný reproduktor je strašný (zde je hlasitá reprodukce z Nokia Tube mnohem lepší). Ovládání multimediální knihovny (hudba, video) je perfektní - přímo z úvodní obrazovky, poslech snadno pustíte a zastavíte i bez hardwarových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hudba na HTC Touch HD

"Today" obrazovka, snadnost ovládání základních funkcí

Today obrazovka na HTC Touch HD

HTC Touch HD nenabízí jen standardní implementaci Windows Mobile operačního systému, je doplněn o skvělý TouchFlo 3D, který přímo na titulní obrazovce nabízí okamžitou viditelnost a přístup k hodinám, budíku, událostem z kalendáře, oblíbeným kontaktům, SMS a MMS zprávám, emailům, k nastavení datových přenosů, Wifi a Bluetooth, rychlému spouštění uživatelských programů, přepínání profilů, seznamu hovorů, aktuálnímu počasí, k záložkám internetového prohlížeče, kurzům akciových a měnových trhů, hudebnímu přehrávači, obrázkové galerii a k nastavení telefonu. Na HTC Touch HD prostě uděláte téměř jakoukoliv operaci jedním tažením a kliknutím prstu, informace máte doslova na dosah ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na HTC Touch HD snadno zapnete Wifi jedním dotykem • jeden z desítek modulů Touch HD - počasí

Today obrazovka na Nokia Tube

Na Nokie Tube je "Today" obrazovka jedním slovem mizerná. Můžete si zvolit mezi dvěma provedeními, buď vidíte nahoře 4 preferované kontakty a dole odkazy na seznam všech kontaktů a telefonní modul (a nic víc), nebo nahoře 4 preferované aplikace, tlačítko hledat a pod ním dnešní údaje z kalendáře. Když se přehrává skladba, je na druhé Today obrazovce vidět i její název a kliknutím se dostanete do hudebního přehrávače. To je ale všechno. Základní obrazovka Nokia Tube je opravdu chudá a zcela nedostatečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Toto je celá Today obrazovka Nokia Tube, více funkcí nečekejte. Některé funkce jsou skryté a pokud si o nich nepřečtete v návodu, sami na ně přijdete jen náhodou

Snadnost použití základních funkcí

V případě Nokia Tube je přístup do některých základních funkcí zbytečně složitý. Třeba pro vypnutí Bluetooth musíte stisknout hardwarové tlačítko Menu, poté zvolit na obrazovce Nastavení (kliknete 1x), poté 2x kliknout na Připojení, poté 2x kliknout na Bluetooth, a následně 1x na Vypnuto/Zapnuto.

Porovnejte to s HTC Touch HD: 1x kliknete na Bluetooth a je hotovo. Zkratku skrývá i Nokia, ale je schovaná a bez pročtení manuálu se o ní vůbec nedozvíte. Prstem sáhnete do těžko popsatelného a nijak neohraničeného místa výchozí obrazovky mezi hodinami a ukazatelem stavu baterie. Objeví se malá tabulka a jakoby hypertextový odkaz "Bluetooth". Pak už je to stejné jako při delším postupu: kliknete na On/Off tlačítko.

Podobně složité je to s nastavením Wifi, datovým připojením, zkontrolováním nových emailů a podobných základních operací, které nevidíte na Today obrazovce. Zde Nokia musí hodně zapracovat, Windows Mobile zařízení od HTC s TouchFlo 3D se pro základní funkce ovládají mnohem snadněji.

Témata článku: HTC, Nokia, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Celá obrazovka, Bitva, Hlasitá reprodukce, Tube, Skrolování, Požadovaný kontakt, Třetí varianta, Bit, Art Age, Dotyk, Běžný den