Ty největší mobilní pecky veletrhu CES 2015

Rok utekl jako voda a je tu další ročník největšího veletrhu spotřební elektroniky na světě. Co dá CES 2015 fandům mobilních technologií?

Veletrh CES už tradičně zahajuje nový „mobilní rok“. Právě v Las Vegas začíná nové kolo závodu výrobců v tom, kdo více inovoval. Veletrh bude probíhat od úterý 6. do pátku 9. ledna, ale velké tiskové konference proběhnou ještě před jeho startem. Pojďme se společně podívat, co se na nás letos nejspíše chystá.

Samsung

Určitě jste slyšeli o Project Zero, korejského Samsungu. Vzniknul díky nenaplněnému očekávání z prodejů poslední vlajkové lodě Galaxy S5. Samsung tím naznačuje že začal s výrobou S6 úplně od nuly. Některé zdroje uvádí, že by ho měl poprvé představit právě zde v Las Vegas. Podle našich informací se však oficiálního představení dočkáme až v dalších měsících a na veletrhu se spíše neobjeví.

Klepněte pro větší obrázek
To jen pro ilustraci. Po internetu koluje spousta představ o podobě S6, tuto vytvořil Hass T.

Samsung se letos hlavně zaměří na chytré televize a jinou spotřební elektoniku. Podle serveru Techradar, údajně CEO Boo-keun Yoon prozradil, že se na veletrhu hodlají zaměřit hlavně na stále rozvíjející se internet věcí. Jasno by mělo být v pondělí 5. ledna po 23. hodině středoevropského času, kdy začíná tisková konference.

HTC

Na premiéru se připravuje i nová špička taiwanského výrobce HTC (M9) Hima. Ten by měl disponovat 5″ displejem s Full HD rozlišením, procesorem Snapdragon 810, fotoaparátem s 20,7 Mpx. Samozřejmostí je Android 5.0. Termín je však opět nejasný. Některé zdroje uvádí, že si HTC pospíší a M9 ukáže už na CESu, my bychom si vsadili na tradiční brzce-jarní termín. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledově by měla Hima vycházet z M8 (obr.: PC Advisor).
Klepněte pro větší obrázek
Podle @upleaks M9 na CES neuvidíme. HTC prý ukáče nové stroje řady Desire.

Sony

Určitě jste zaznamenali zprávu o hackerském útoku na společnost Sony. Při ní byli na svět odhaleny fotografie připravované nové vlajkové lodi Xperia Z4. Ta by měla být právě představena na veletrhu CES během příštího týdne.

Podle nepotvrzených informací by měla oproti předchozímu modelu nabídnout větší displej s úhlopříčkou 5,4", rozlišení by se mělo zvýšit na QHD (1 440 × 2 560 pixelů). Pravděpodobně by měla mít procesor Snapdragon 810 a 4 GB RAM. Rozlišení fotoaparátu zůstane osvědčených 20,7 Mpx. Špatné by to nemělo být ani s výdrží, to díky baterii s kapacitou 3420 mAh.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna z uniklých fotografií nové vlajkové lodi

Dále bychom se měli dočkat další generace tabletu Xperia Tablet Z4 Ultra, který by měl nabídnout obří 12,9 palcový displej s rozlišením 3 840 × 2400 pixelů. Uvnitř bude tepat Qualcomm Snapdragon 810, který doplní údajně až 4 GB RAM. K focení bude k dispozici 8 Mpx fotoaparát.

Zmenšená verze Xperia Z3 Compact se těší úspěchu a mluví se o tom, že hned na CESu se vedle velké Z4 ukáže i zmenšená verze. Sony Xperia Z4 Compact prý dostane displej s úhlopříčkou 4,7". Opět bychom si ale vsadili na pozdější premiéru, Z3 Compact je s námi teprve krátce, Z4 Compact tipujeme na únor a MWC v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek
Podle uniklých snímků by měly letošní novinky mít užší rámečky, než jejich předchůdci. 

Mluví se také o novém phabletu s obří úhlopříčkou 6,44" a rozlišením QHD. Uvnitř by měl být Snapdragon 810, 3 GB RAM, 16 Mpx fotoaparát a baterie s kapacitou až 4000 mAh.

Všechna nová zařízení samouzřejmě poběží naAndroidu 5.0 Lollipop a nabídnou vodotěsné provedení. Kterých se opravdu dočkáme? 

LG

LG by mělo představit druhou generaci zahnutého obra LG G Flex 2. Oproti loňsku by se však měla zmenšit úhlopříčka displeje z 6" na 5,5". Naopak zvýšit by se mělo rozlišení, a to na Full HD. Do vínku by údajně dostal nový Snapdragon 810. Jako u předchozího modelu budou mít záda G Flex 2 regenerační schopnosti, které zahladí ty nejjemnější škrábance.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První verze LG G Flex byla zajímavá, ale velký úspěch to nebyl. LG se prý poučilo a napodruhé to bude hit.

V internetových kuloárech se také povídá, že LG představí nové chytré hodinky LG G Watch R2, které by měly mít podporu LTE. Musíme si však uvědomit, že první G Watch R byly představené až v září, na druhou generaci je tedy možná až příliš brzy. Ale třeba nás Korejci překvapí.

Nvidia

V pondělí 5. ledna v 5 hodin ráno středoevropského času odpálí svoji tiskovku Nvidia. Podle internetové šeptandy by měl CEO Jen-Hsun Huang představit nástupce čipsetu Tegra K1 známého zatím jen pod kódovým názvem Erista. Pokračovat by také měl útok Nvidie na automobilový průmysl. Nvidia v minulých letech na CESu příjemně překvapovala, doufejme, že se jí to povede i letos.

Klepněte pro větší obrázek
Roadmapa mobilních čipsetů Nvidia. Zdála se vám Tegra K1 výkonná? Nástupce bude ještě našlapanější! (obr.: tech4gamers.com)

Huawei

Huawei se nám pravděpodobně chystá ukázat novou vlajkovou loď Huawei Ascend P8. Ten by měl mít úhlopříčku 5,2", 8-jádrový procesor Kirin 930 vlastní výroby. Telefon by měl být vyroben celý z hliníku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Server nowehereelse.fr pořídil údajné snímky těla nového Huawei Ascend P8

Xiaomi

Nedávno jste na Mobilmanii mohli spatřit článek o nově chystané vlajkové lodi Xiaomi Mi5. Zatím nebylo také nic oficiálně potvrzeno, ale mělo by nabídnout 5,7" displej s rastrem 2 560 × 1 440 pixelů, procesor Qualcomm Snapdragon 810 (případně starší typ 805), operační paměť 3 GB RAM, 21MPx fotoaparát a podporu LTE.

Některé zdroje mluví i o čtečce otisků prstů a safírovém skle na displeji. To bylo často zmiňováno hlavně v souvislosti s výrobou loňských iPhonů 6 a 6 Plus, kde se nakonec neobjevilo. Uvidíme, zda nás „čínský Apple“ překvapí a safírové sklo opravdu použije.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
To je prý Xiaomi Mi5 (via GizChina)

Také by měl ukázat nový model z oblíbené řady Redmi. Ten by měl mít opět 4,7palcový displej s HD rozlišením, nový procesor Snapdragon 410. Zvýší se i kapacita baterie, ale jen na 2 200 mAh. Stejná ale zůstane operační paměť s velikostí 1 GB RAM a rozlišení fotoaparátu – 8 Mpx. Největší výhodou by ale měla být konečně podpora LTE. Operačním systémem bude Android 4.4 s nadstavbou MIUI 6.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nový nástupce telefonů úspěšné řady Redmi (obr.: shouji.tenaa.com.cn).

Asus

Novinky by měl představovat i Asus, špitá se o novém telefonu ZenFone, což nám vlastně i sám výrobce potvrdil níže přiloženým videem. Mělo by jít o typického představitele nižší třídy: 4,5" displej s rastrem 480 × 854 pixelů, 1 GB RAM a 5 Mpx fotoaparát. Procesor by podle očekávání měl být nějaký nižší model od Intelu.  

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z oficiálního videa je vidět že si dal Asus na designu hodně záležet

Kodak

Do světa telefonů chce vstoupit i velké jméno světa fotografie – společnost Kodak. Na veletrhu CES by měla být představena dokonce dvojice fotomobilů. Kodak v letošním roce plánuje vydat i tablet, jestli ale bude představenu už nyní v Las Vegas, nevíme.

Klepněte pro větší obrázek
Opět jen pro ilustraci. Takto by nový smartphone od Kodaku rozhodně vypadat neměl.

V našem stručném přehledu jsme se zaměřili na „mobilní drby“. Jestli vás zajímají i další kategorie spotřební elektroniky, mrkněte na článek na Živě.cz.

Diskuze (20) Další článek: Xiaomi prý připravuje notebook snů: Core i7 a 16 GB RAM za 13 tisíc

Témata článku: Asus, HTC, Huawei, LG, Samsung, Sony, Xiaomi, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, LG G Flex, LG G Flex 2, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+