Udrží iPhone týden naživu. Prý spolupracují s Applem

Britští Intelligent Energy mají funkční prototyp iPhonu 6 s článkem, který vystačí na týden provozu. Zájem prý má i samotný Apple.

Stává se největší slabina chytrých telefonů minulostí? Aspoň pokud se potvrdí tvrzení britské společnosti Intelligent Energy. Dokázala prý vyvinout funkční prototyp iPhonu 6 s baterií dostačující pro týden „normálního využívání“. Technologie má spočívat v reakci kyslíku a vodíku, při níž vzniká elektřina, píše deník Telegraph.

Podle spekulací má Intelligent Energy úzce spolupracovat se společností Apple. Americká ani anglická firma se ovšem k těmto informacím odmítly vyjádřit, ale už dnes spolupracují alespoň do té míry, že Apple pustil nabíječku od Intelligent Energy do svých obchodů. Vyprodukovaný prototyp se má od původního iPhonu lišit pouze průduchy, přes které vychází zbytná pára.

Klepněte pro větší obrázek
Spodní strana prototypu prý nevypadá výrazně jinak, upravený je jen sluchátkový konektor, skrze který se plní „palivo“. Pokud se povede integrovat technologii přímo Applem, budoucí iPhony by na spodní hraně měly slot pro výměnné palivové cartridge.

„Podle našich informací předtím nikdo nic podobného neudělal,“ řekl deníku Telegraph generální ředitel Intelligent Energy Henri Winand. „Podařilo se nám vyrobit baterii tak tenkou, že ji můžeme vložit do současných modelů beze změny. To je velký krok, protože při přechodu na novou technologii je potřeba jít cestou, která je pro zákazníky pohodlná.“

Pět nabití

Prototyp pojmenovaný Upp by mělo být možné znovu nabít celkem pětkrát. Při „normálním využívání“ má prý vydržet týden použití. Co si ale pod „normálním využíváním“ představuje, ovšem společnost nespecifikovala.

Klepněte pro větší obrázek
Produkt s názvem Upp už Intelligent Energy prodávají (mj. v britských Apple Storech). To napravo je palivový článek, nalevo generátor, který posílá energii do USB konektoru. V tomto případě je velikost výrazně větší, než by bylo potřeba pro integraci do mobilu.

Nabíjení je možné pouze v určitých obchodech v Británii, jedno nabití má stát osm euro. Podle svědectví reportérů deníku Telegraph ze sídla společnosti v Loughborough se vodík v plynné podobě do telefonu plní pomocí upravené zdířky na sluchátka.

200 eur

Týdeník Spiegel uvedl, že se uvažovaná cena článku pohybuje kolem 200 eur. Představitelé společnosti doufají, že by jim baterie mohla otevřít cestu k trhu s ročním objemem ve výši zhruba 400 miliard eur. Společnost Intelligent Energy má podle týdeníku Spiegel hodnotu 230 milionů eur.

„Zbývá nám ještě pár let. Jde ale hlavně o našeho partnera, kdy bude chtít uvést produkt na trh,“ řekl Telegraphu finanční ředitel britské společnosti Mark Lawson-Statham.

Komentář

Ani to málo, co víme, nedává smysl. Týden na jedno nabití je pěkná hodnota, ale nabíjet nelze doma, stojí to velké peníze a baterie zvládne pouze pět cyklů. Že by kvůli tomuhle Apple výrazně měnil konstrukci iPhonu? Nemyslím si. Zmínka o spolupráci s Applem sice zní atraktivně, ale bez dalšího vývoje a posunu k denní použitelnosti tohle Apple do výroby nepustí. I sám představitel Intelligent Energy říká, že potřebují ještě pár let. My si to můžeme přeložit tak, že s vyhlídkami na revoluční baterii můžeme v tomto směru zůstat v naprostém klidu.

...ale naděje umírá poslední!

Diskuze (44) Další článek: Sony začalo vyvíjet drony. Vypadají jako kluzák i kvadroptéra

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Spiegel, Roční objem, Palivový článek, Velký krok, #Apple, , UDR, Týden, APP, Slabina, Finanční ředitel, Elektřina, Pěkná hodnota, Největší slabina, Vyhlídka, Funkční prototyp,