Univerzální nabíječka mobilů na tužkové baterie (minirecenze)

Léto je tady a s ním i čas dovolených, výletů a festivalů. Pokud se chystáte mimo dosah dvěstětřiceti voltů, mohla by se vám hodit univerzální nabíječka čerpající energii ze čtyř minitužkových baterií. Stojí jen 80 Kč.

Ve vysokých regálech jednoho obchodního řetězce jsem narazil na zajímavý předmět: univerzální nabíječku „přečerpávající“ energii ze čtyř minitužkových baterií do mobilního telefonu. Cena osmdesát korun ve mně rozhodně nevzbuzovala optimismus, a tak jsem se rozhodl nabíječku vyzkoušet. Nabíječka je velmi podobná produktu, který nabízí v akci Duracell v balení se čtyřmi mikrotužkovými články (ovšem jen dvěma koncovkami). Testovaná nabíječka je prodávána bez baterií.


Až zbytečné velké balení

V průhledném balení se nachází kromě samotné plastové schránky čtyři konektory pro mobilní telefony: Nokia, Motorola, Siemens a Sony Ericsson. Zpracování samotné krabičky připomíná dálavy východního směru, což se ovšem dalo vzhledem k ceně předpokládat. Svůj účel však zařízení plní a upřímně, chceme přece jen a pouze dobít mobilní telefon. Uvnitř schránky je místo pro čtyři mikrotužkové baterie (označení AAA). Krabička je vybavena klasickým klíčovým kroužkem pro uchycení. Jednotlivé typy konektorů se připojují prostřednictvím univerzální zdířky.

 
Konstrukce už nemůže být jednodušší

Nabíječku jsem vyzkoušel s mobilním telefonem Sony Ericsson T610 a se dvěma druhy baterií. První jsem koupil v obchůdku se zabaveným zbožím, kus byl za čtyři koruny. Druhá sada baterií nesla značku Energizer, každá baterie stále pětatřicet korun.

Levné baterie naplnily prázdný akumulátor za necelou hodinu na poloviční kapacitu. Takto nabitá baterie ovšem udržela telefon v pohotovosti jen zhruba půl dne bez volání i textových zpráv. Polovina akumulátoru dobitého ze sítě vydrží o poznání déle. Značkové baterie podaly samozřejmě větší výkon, vydržely na necelá dvě plná nabití telefonu. Telefon pak vydržel takřka stejnou dobu, jako při nabíjení ze sítě.

 
Čtyři koncovky mne vzhledem k ceně překvapily

Ideální by byla nabíječka na klasické tužkové baterie (AA). Cena dobíjecích tužkových akumulátorů s kapacitou kolem dvou tisíc miliampérhodin je dnes už velmi nízká a se zásobou čtyř takových baterií byste určitě několik dnů vystačili. Na druhou stranu, s těmito bateriemi se již dostáváme na cenu, za kterou lze koupit náhradní neznačkový akumulátor.

Na festival či pod stan

Existuje mnoho jiných alternativních zdrojů energie, na MobilManii jsme vám už představili například nabíječku na kliku. Léto se blíží a tato nabíječka vám může pomoci ať už se chystáte pod stan, do přírody, nebo třeba jen na několikadenní hudební festival. Pořizovací cena vás nezrujnuje, pokud ale hodláte nabíječku využívat častěji, připravte se na investice do baterií.

Diskuze (21) Další článek: Je tohle nový komunikátor Nokia 9800? (oživeno)

Témata článku: , , , Sony Ericsson T610, Minirecenze, Mini +, Mini, Mobil, Duracell, Nabitá baterie, Nabíječka, Min, Univerzální nabíječka, Klasický klíč, MOBI