USB Bluetooth adaptér MSI: vidí opravdu daleko (test)

Jednou z velkých výhod tohoto Bluetooth adaptéru je jeho dosah. Bez problému totiž dokáže komunikovat i se zařízeními, která jsou desítky metrů daleko nebo schována za několika zdmi.

Nokia 7650? Stále problémy...

USB Bluetooth adaptér MSI používám už delší dobu. Důvod, proč jsem neustále váhal s recenzí, byl docela prostý - nechodila a stále mi nechodí sériová komunikace s Nokií 7650 a PC Suitem. Vždy se ukáže hláška, že zařízení zavřelo spojení - a přes to jsem se zkrátka nedokázal dostat, ani přes všechny pokusy s různými verzemi ovládacího softwaru a operačního systému Windows. Zkoušel jsem jak Windows 98, tak 2000 i XP.

Nicméně podle diskusí by adaptér od MSI měl fungovat až na drobnosti bez problémů. Docela tomu věřím, protože používá stejný ovládací program je stejný jako nedávno popisovaný adaptér Billiontonu, který mi s 7650 chodil (Jen občas mi program nezahlásil, že došlo ke spárování na sériovém portu, komunikace ale přesto chodilo v pořádku.)

Proto pevně věřím tomu, že mám jen nějakou špatnou Nokii 7650, resp. funkce Bluetooh je v ní nějak pochroumaná - před pár dny mi vypověděla službu úplně - naoko se tváří jako aktivní, ale mobil se vůbec počítači nehlásí. Zvláštní…

Z toho důvodu jsem ocenil příchod Siemense S55, který se tak stává dalším mobilem, na kterém lze testovat Bluetooth, vedle Nokie 6310i (kde bohužel chodí sériová komunikace jen s CF kartou od Socketu) a Sony Ericssonu T68i; jiné Bluetooth mobily v redakci nyní nemáme.

Široko, daleko

Adaptér MSI je poměrně velký cvalík, je asi dvakrát větší než Bilionton. V notebooku mám bohužel USB porty vedle sebe a hned na to nalepený FireWire, takže když používám USB myš a externí mechaniku, pro MSI už nezbývá místo. Je to daň za to, že MSI má velmi velký dosah, větší než mnou dosud testované adaptéry; udává se sto metrů na volném prostranství. Sám jsem byl s dosahem velmi spokojen - zatímco dosud testované adaptéry zdí neprošly nebo skončily někde za osmimetrovou hranicí na volném prostoru, MSI se dokázalo dostat přes tři zdi na nějakých deset metrů. Na volném prostranství jsem došel k nějakým padesáti metrům, ale to jen odhad, na exaktní měření nemám vybavení.

   
Se zapojením do takhle nahuštěných portů je docela problém. --- Musel jsem vypojit myš.
--- Adaptér je stejně velký jako Siemens S55.

Vlastní instalace adaptéru je stejná jako obvykle - nejprve se musí nainstalovat ovládací program, nakonfigurovat ovladače modemu a portů a teprve pak, po restartu, vložit adaptér do USB. Ovládací program je stejný jako u Billiontonu, tedy od firmy Widcomm, takže není nutné jej znovu popisovat - práce s ním je naprosto totožná. Před použitím je nutné mobil či jiné zařízení spárovat pomocí passkey, ale to již opakuji mnohokrát řečené.

Komunikace se Siemensem S55 a Sony Ericssonem T68i probíhala bez jakýchkoliv komplikací, jen s tou nešťastnou Nokií 7650 ne a ne navázat sériovou komunikaci; ale jak říkám, je to spíše problém mé 7650 než adaptéru MSI.

Tip: Pokud vás zajímají možnosti ovládacího programu, přečtěte si recenzi adaptéru Billionton.

Velmi levně...

Velkou výhodou adaptéru od MSI je kromě velkého dosahu také cena; u Cybexu, od něhož je adaptér zapůjčen, stojí jen 1435 korun s daní; nedávno testovaný Billionton se prodává o sedm stovek dráže. Že by konečně nastala doba, kdy se Bluetooth rozšíří mezi běžné uživatele?

PS. Příště vás čeká testík adaptéru iTec.

Ve zkratce:

  • Bluetooth USB adaptér MSI PC2PC
  • Zapůjčil: internetový obchod Cybex
  • Cena: 1435 Kč s DPH
Diskuze (25) Další článek: WAP-KAMERA: sledování čekohokoliv na mobilu

Témata článku: , , , , Nokia 7650, Siemens S55, Blue, Bluetoot, Bluetooth adaptér, ADA, Adaptér, Test, BLU, USB