Ústupek rozměrům? Lumia 1020 má menší senzor než 808 Pureview

Nokia konečně přinesla svůj jedinečný 41MPx fotoaparát i mezi zařízení s Windows Phone, ale jeho senzor v případě Lumie 1020 nebude tak velký jako u staršího symbianového smartfonu 808 Pureview. Přesto výrazně předčí kterýkoli jiný mobil. Zatímco senzor fotoaparátu v průměrném telefonu má úhlopříčku dlouhou 8 milimetrů, u Lumie 1020 je to 17 mm a u 808 Pureview měří ještě o čtyři milimetry více. Mobilní senzory jsou na následujícím obrázku srovnány se snímacím čipem APS-C používaným v zrcadlovkách. Velikosti jsou uvedené ve zlomcích palce.


Srovnání snímacích čipů (Phonearena.com)

Jelikož rozlišení zůstává stejné, znamená to, že jednotlivé detektory obrazu budou u Lumie 1020 o několik desetin mikrometru menší, pojmou méně světla a fotky nemusejí být tak kvalitní. Na druhou stranu senzor v Lumii 1020 používá modernější zpětné osvětlení (backside illumination - BSI), takže světlo dopadá přímo na obrazový bod na rozdíl od senzoru 808 Pureview s předním osvětlením. Lumia 1020 má také navíc optickou stabilizaci obrazu a menší senzor se pozitivně projeví na útlejším těle celého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Skutečné snímací čipy (mezi jinými Lumia 1020 vpravo nahoře, Lumia 720 dole uprostřed) (WPCentral.com)
Diskuze (43) Další článek: HTC One mini: zmenšený hliníkový skvost je na světě

Témata článku: Nokia, , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 720, PureView, Rozměr, Menší, Ústupek, Sen, Snímací čip, Senzor, Ústup