V Česku je přes 13,6 milionu aktivních SIM karet

Penetrace trhu dalece přesahuje 100 %, přesto operátoři loni zaznamenali další desítky tisíc nových zákazníků.

V naší malé zemičce uprostřed Evropy přitom dle Českého statistického úřadu žilo k 30. září loňského roku 10 446 157 obyvatel, přičemž ale něco málo nad čtyři sta tisíc v té době tvořili cizinci, zejména z Ukrajiny, Vietnamu a Slovenska. Někteří z nich kvůli ochlazení ekonomiky už odcestovali domů, jiní zůstávají. Počet lidí žijících v ČR se tak nyní bude někde na úrovni 10,3 milionu včetně kojenců a zhruba dvou milionu důchodců. A stejně jako země čas od času provádí sčítání lidu, své ovečky si pečlivě hlídají i mobilní operátoři. Jde přeci o číslo lehce srovnatelné a stejně snadno se s ním dá chlubit.

Klepněte pro větší obrázek
Výsečový graf ukazující procentuální rozdělení trhu k 1. lednu 2009

Operátoři si ho proto také někdy „přikrášlují“ zejména předplacenou karetní hrou, když do celkového součtu zahrnují i čísla, která jsou v podstatě mrtvá a už jen čekají na vypršení doby expirace. Důležitým ukazatelem se proto stává také poměr zákazníků předplacených a paušálních služeb či průměrný měsíční příjem na hlavu, tzv. ARPU. S čísly za celou skupinu se jako první chlubil už 29. ledna T-Mobile, který u nás evidoval na konci loňského roku 5,422 milionu zákazníků, přičemž podíl těch paušálních činil 45,8 %. Za poslední kvartál roku 2008 přilákal růžový operátor rovných 30 tisíc nových zákazníků a celkem 151 tisíc za celý minulý rok. ARPU za Q4 2008 zatím T-Mobile nezveřejnil, víme ale, že za třetí čtvrtletí to bylo 519 Kč. Toto číslo se v následujících kvartálech mění jen v řádu jednotek korun, takže můžeme očekávat jen drobný nárůst.

Operátor počet SIM karet
T-Mobile 5 422 000
Vodafone 2 892 000
O2 5 237 000
U:fon 100 000

Tip: Na toto téma probíhá živá diskuze na našem fóru

Jako druhý se na konci ledna přihlásil U:fon. Náš operátorský benjamínek se pochlubil dosažením sto tisíců zákazníků, které získal za rok a půl své existence. Oněch 100 tisíc zákazníků se ještě dělí na 65 tisíc využívající hlasové služby a 35 tisíc s datovými službami. Třetí várka čísel dorazila včera z tábora Vodafonu. Červený operátor zaznamenal velmi úspěšné čtvrtletí, když v posledních třech měsících loňského roku zaznamenal čistý přírůstek zákazníků ve výši 64 tisíc. A za celý rok 2008 činil nárůst v absolutním vyjádření 233 tisíc klientů. Dne 1. ledna 2009 tak bylo s Vodafonem 2,892 milionu zákazníků (meziroční nárůst 8,8 %), přičemž podíl těch paušálních činil 51 %. Operátor prozradil také výši ARPU, která v posledním uplynulém čtvrtletí činila 583 Kč měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafonu se na konci minulého roku dařilo skvěle, cestu do jeho řad si našlo 64 tisíc nových zákazníků

Finální čísla za loňský rok ještě bohužel nedorazila od O2. Dá se ovšem předpokládat, že i kyslíkový operátor slušně povyrostl a to zejména díky vánoční akční nabídce a NEONům za polovic, na které lákal především zákazníky konkurence. Poslední známé číslo pochází z 30. září 2008, kdy operátor obsluhoval 5,187 milionu zákazníků, podíl paušálních byl takřka 47 %. Nyní by to mohlo být více i o padesát tisíc nových duší, na přesná čísla si musíme ještě počkat. Ale i kdybychom nic nepřidávali a přičetli všechny aktivní SIM, které nahlásili konkurenti, pak dostaneme úctyhodných 13,6 milionu aktivních čísel.

Češi prostě holdují mobilům a mnoho lidí využívá služeb více než jednoho operátora, určitě bude zajímavé sledovat kam až se počet aktivních čísel u nás dokáže v budoucnu vyšplhat…

Diskuze (20) Další článek: Jak s mobilem na internet? Wi-Fi nebo 3G?

Témata článku: , , , , , , Pře, Akt, Drobný nárůst, Aktivní SIM, Mil, Expirace,