V Česku skončilo 8 virtuálů. Pořád ale zbývá dost

Konec osmi virtuálů za dobu zhruba dvou let není nijak děsivé číslo. Naopak, poměrně malá ČR má virtuálních operátorů stále příliš mnoho.

Po roce 2012, kdy na tehdy ještě značně zatuchlý český telekomunikační trh vstoupil první virtuál Bleskmobil, odstartoval boom virtuálních operátorů. Virtuála začal provozovat kde kdo, ať už to byli stávající operátoři či společnosti, které například poskytovaly internetové připojení a měly tak k oboru blízko, anebo třeba lidé, kteří vsadili jen na jméno známé ze sociálních sítí.

Klepněte pro větší obrázek
Kolik SIMek máš, tolikrát jsi zákazníkem. Proto máme v Česku víc zákazníků mobilních služeb než celkového obyvatelstva

Po dvou letech nastává fáze konsolidace trhu, na kterém aktuálně působí podle portálu Tarifomat.cz, jenž se zabývá srovnáváním nabídek tarifů, okolo 80 virtuálů. Není tak s podivem, že první firmy začínají odpadat a trh opouští. Pro relativně malý český trh s 10,5 miliony obyvatel a 14,6 miliony aktivních SIM karet je totiž necelá stovka virtuálů příliš mnoho.

 

 

V uplynulém období ukončilo svou činnost osm virtuálních operátorů: Viral mobil, Adagio mobile, Gorila mobil, City mobile, Skvělý mobil, Teleúspory, Rio Mobil a NWT mobil. Další k nim mohou brzy přibýt.

Je potřeba přidaná hodnota

Podle Pavla Černocha ze společnosti Tarifomat mají šanci na trhu udržet se společnosti, které k tarifům dokáží nabídnout nějakou přidanou hodnotu. Typicky to jsou například energetické společnosti, které mohou mobilní služby kombinovat do balíčků s energiemi. Zajímavé jsou i různé klubové výhody v rámci maloobchodních služeb nebo spojení s finančními produkty.

 

Naopak virtuálové, kteří nedokážou nabídnout nic navíc a v budování cenové strategie jsou stejně jako všichni ostatní omezeni velkoobchodní nabídkou síťových operátorů, budou trh postupně opouštět. Dosud se ukončení činnosti týkalo spíše menších nebo méně seriozních firem a lze jej tedy chápat jako přirozené čištění trhu. Ke konci minulého roku telefonovalo s některým z virtuálů 8 % zákazníků telekomunikačních služeb.

Diskuze (4) Další článek: EU schválila „zrušení“ roamingu. Proč ty uvozovky?

Témata článku: , , Pór, Aktivní SIM, Simca, Finanční produkt, DOS, Šimek, Vir, Uplynulé období