V mrazu váš mobil trpí. Pomoc je jednoduchá...

  • V mrazu netrpíte jen vy, ale i váš chytrý telefon.
  • Baterie ztrácí kapacitu a hrozí kondenzace.
  • Pomoc je jednoduchá, dopřejte mu tělesné teplo.

Uhodí mrazy a telefon nevydrží tak dlouho nabitý, někdy se dokonce vypíná. Důvod? V mrazu vzroste vnitřní odpor akumulátoru, tedy schopnost uvolňovat energii a klesá dostupná kapacita. Když si smartphone řekne o víc energie (třeba zapnutím foťáku), může systém zkolabovat a vypnout se.

Efekt je u moderních telefonů o to silnější, že mají tenké tělo, často kovový plášť (skvěle odvádí teplo) a relativně efektivní čipsety, které produkující málo odpadního tepla na to, aby udržely baterii na provozní teplotě.

Klepněte pro větší obrázek
Dnes se nepadne mnoho konkrétních čísel, ale Apple je u svých iPhonů velmi konkrétní. Podobné to bude i s ostatními smartphony.

Pomoc je jednoduchá. Spíše než v kabelce/batohu, noste telefon v kapse u kalhot. Spíše než v boční kapse bundy jej posuňte do vnitřní náprsní kapsy. Zkrátka: Dejte telefonu vaše tělesné teplo! Zamyslete se nad tím, kde telefon nosíte a jestli pro něj nenajdete teplejší místo.

Druhé riziko související s mrazem je prudká změna teploty a s tím spojená kondenzace. Přijdete z procházky v -10°C do pokojových 21°C a mobil se orosí. Problém je, že tak jak se voda sráží na povrchu, sráží se i uvnitř, součástky korodují a přestávají fungovat. Není to problém, který byste pocítili hned, ale…

 

Aspoň jedna dobrá zpráva. Laboratorní testy prokázaly, že baterie Li-Ion mrazem neutrpí trvalé poškození.

 

Střih. O pár týdnů později se vracíte ze servisu, nadáváte na technika, že neuznal záruku kvůli korozi a neslyšel na argument, že vám přece mobil do vody nikdy nespadl.

Řešení? Znovu jednoduché. Omezte teplotní šok. Za prvé tak, že snížíte rozdíl teplot. Za druhé tak, že zpomalíte ohřívání. Ideální by bylo před příchodem do tepla uzavřít mobil do vakua, aby na něm nemělo co kondenzovat. V praxi stačí, když venku nenecháte mobil promrznout, po příchodu domů jej na 15 minut necháte v kapse kabátu v chladnější předsíni, aby teplota rostla pomaleji.

Problém s kondenzací vyřeší vodotěsný mobil:

Pozor na telefony z druhé ruky

V diskuzi pod článkem – podívejte se do ní – je důležitý příspěvek o nákupu starších, bazarových telefonů. I když takový mobil může „zvenku“ vypadat jako nový, nikdy nevíte, jak se k němu jeho původní majitel choval. Například kolik má za sebou „kondenzačních incidentů“.

U mnoha dnešních telefonů je výměna baterie nemožná, nebo finančně a řemeslně náročná. Problémem může být i přirozená „únava baterie“. Dva roky i naprosto vzorného používání z původní kapacity značně ukousnou.

Diskuze (43) Další článek: Nejméně rámečků, periskop a žádný výřez. Vivo ukáže nejpokrokovější mobil současnosti

Témata článku: , , , , , , Ložnice, Teplota, Tělesné teplo, Kondenzace, Provozní teplota, Odpadní teplo, Současný mobil, Únava, Kapacita, Kovový plášť, Tenké tělo, Vaš, Dostupná kapacita, Telefon, Starý telefon, Dobrá zpráva, Laboratorní test, Původní majitel, Pomoc,