Ve Francii dron zachraňuje životy. Pomáhá záchranářům s tonoucími

Ve francouzském letovisku Biscarrosse přišli na zajímavé využití dronů – pomohou pobřežní hlídce při záchraně tonoucích. Než se plavčík dostane přes potřebnou vzdálenost a mohutné vlny, trvá to. Dron stejný úkol zvládne za pouhých 20 až 30 sekund, tedy asi dvakrát rychleji (podle situace). Po bleskovém startu stačí doletět nad tonoucího a shodit mu záchranný pás. Ne že by stroj nahradil tradiční záchranné postupy, ale poskytne tu nejrychlejší první pomoc, než se na místo dostane živý plavčík na vodním skútru.

Je pochopitelné, že v tomto případě nelze spoléhat na hračky běžně dostupné v obchodech. Bylo nutné vymyslet drona, který odolá povětrnostním podmínkám, zvládne unést a na povel upustit záchranný pás. Na vývoji se podílela společnost Mywebteam, výsledek váží téměř 4 kg a jmenuje se Helper (Human environment and life protection emergency response). Součástí stroje je i hi-res kamera, která dovolí lépe identifikovat problém.

Přes léto projde drone testováním, protože myšlenka je jedna věc, ale až praxe ukáže, zda může být takový prostředek opravdu užitečný. Až pak bude následovat diskuze, zda se nová technika v ceně téměř půl miliónu korun vyplatí.

úvodní obr.: sudouest.fr

Diskuze (1) Další článek: Samsung Galaxy A5 dostává aktualizaci na Android Marshmallow

Témata článku: , , Život, Prostředek, Záchrana, F +, Dron, Poma, Zach,