Velké srovnání: je lepší Siemens SX1 nebo Nokia 6600?

Siemens SX1 a Nokia 6600 patří mezi nejlepší mobilní telefony. Který z nich si ale vybrat, který nabízí víc funkcí, který se lépe ovládá a který je lepší třeba pro práci se zprávami? Nabízíme jeden z největších srovnávacích testů, jaké se kdy na MobilManii objevily.

Článek je velmi rozsáhlý, proto jsme ho rozdělili do kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.


Nokia 6600 i Siemens SX1 jsou tzv. chytré telefony. Od běžných mobilů se odlišují použitím standardního otevřeného operačního systému, do telefonů lze tak doinstalovat další aplikace, vybavit je novými funkcemi. Nokia i Siemens používají operační systém Symbian, nad to ještě stejnou nadstavbu Series 60 a navíc se zaměřují na stejné uživatele – to je dost důvodů, proč mělo smysl připravit tento srovnávací test.

  
Nokia 6600: oficiální fotografie

Nokia 6600 i Siemens SX1 jsou mobilní telefony pro pokročilé uživatele. Mezi jejich přednosti nepatří jen možnost instalace nových programů, ale i funkční vybavenost, paměť s velkou kapacitou, podpora paměťových karet nebo obrovský displej.

    
Siemens SX1: oficiální fotografie

K oběma telefonům jsme už připravili rozsáhlé samostatné recenze:

Podrobné parametry telefonů a odkazy na další články najdete v katalogu mobilů a komunikátorů:

Pohnutá historie

Nokia 6600 je už čtvrtý chytrý telefon finské značky, který je založený na Symbianu Series 60. V listopadu 2001 byla představena první Nokia 7650, v roce 2002 následník 3650 s jiným designem a paměťovou kartou. Loni Nokia uvedla také herní konzoli N-Gage, která používá úplně stejný systém a jde tedy rovněž o chytrý telefon. Model 6600, o němž je v tomto článku řeč, Nokia poprvé ukázala letos v dubnu, prodávat se začal koncem října.

Nokia 6600 Nokia 7650 Nokia 3650 Nokia N-Gage

Siemens SX1 je oproti tomu první chytrý mobil tohoto německého výrobce. Byl představen letos v únoru na GSM Congressu a kvůli tomu, že se měl začít prodávat už v červnu, jsme ho stavili do pozice "zabijáka" tehdejší Nokie 7650. Siemens však termín prodeje mnohokrát odložil a s telefon se začal prodávat až v prosinci, kdy už konkuruje tehdy ještě neznámému vyššímu modelu Nokia 6600.


Vítěz: ačkoli tuto kategorii nezapočítám do výsledného hodnocení telefonů, vítězem je Nokia – Siemens měl se zpožděním trochu ostudu

Design a provedení: plast versus plast

Názory na design jsou samozřejmě velmi subjektivní, proto mě zde nemusíte brát úplně vážně. Nokia podle mého názoru vypadá na pohled lépe, kombinace světlých a tmavých prvků je efektnější než stříbrná šeď Siemensu. Jenže když telefony vezmete do ruky, ze Siemensu dýchá poctivé řemeslné zpracování, je pevný, nevrže, plastový povrch tak nešustí, při držení pomáhá pryžový okraj. Z Nokie 6600 mám stejný pocit, jako když držím v ruce telefon za pět tisíc – je prostě více plastová.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia vypadá dobře, použité plasty však neudělají dobrý dojem

Osobně mi také vadí, že se Nokia po položení na stůl klepe - je totiž položena na trnu, který chrání objektiv fotoaparátu, a není tak stabilní jako Siemens. U obou telefonů si postěžuji na kryt baterie, který má zřetelnou vůli.

 Klepněte pro větší obrázek
Nokia se kolébá, Siemens leží na stole jako přibitý

Chytré mobily mají větší rozměry než běžné telefony a platí to i u Siemensu SX1 a Nokie 6600. Jejich půdorys při položení na stůl je prakticky stejný, Nokia ale kvůli soudkovitému tvaru vypadá menší. Telefony se liší svojí tloušťkou: 19 mm u Siemensu je oproti 24 mm Nokie docela znát. Rozdíly v hmotnosti jsou ale poměrně zanedbatelné – zatímco Siemens váží 116 g, Nokia jen o šest gramů víc.

   Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti


Vítěz: Siemens SX1 – mám pocit, že držím v ruce zařízení za osmnáct tisíc

Klávesnice: příště prosím bez experimentů

Nokia číslicovou klávesnici vměstnala pod displej, většina funkčních tlačítek je umístěna na bocích telefonu. Číslicová klávesnice má klasické rozložení, tlačítka jsou ale poměrně malá a navíc se směrem dolů zužují, ovládání proto není úplně na jedničku. Na umístění funkčních tlačítek na bocích telefonu si je také třeba trochu zvyknout.

 
Nokia: vcelku normální klávesnice 

Na klávesnici Siemensu SX1 se už snesla větší kritika. Výrobce totiž místo pod displejem trochu nehospodárně využil pouze pro funkční tlačítka, která jsou nyní až zbytečně velká, číslicová klávesnice je ve dvou svislých řadách na levém a pravém boku. Když telefon poprvé vezmete do ruky, klávesnici i Siemens proklejete. Z vlastní zkušenosti i z názorů uživatelů v diskusích ale vím, že se na tlačítka dá zvyknout a za čas vám už vůbec nepřijde, že nepíšete na klasické matici. To ale samozřejmě nevylučuje, že Siemens si měl experimenty s klávesnicí raději odpustit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens: raději neexperimentovat

Oba dva telefony se ovládají čtyřsměrným mačkacím joystickem. U Nokie je černý plastový, u Siemensu pochromovaný. Zde také přiznám body Nokii, protože její joystick je více vystouplý a díky ostřejší hraně se méně smeká.

 Klepněte pro větší obrázek
Joystick u Nokie a Siemensu 

Podsvětlení tlačítek je u Siemensu výraznější, u Nokie ale trochu rovnoměrnější, přestože ani v jejím případě nejde o ideální stav.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice: Nokia a dvakrát Siemens


Vítěz: jednoznačně Nokia 6600 – experimenty s klávesnicí se nevyplácejí, s Nokií se opravdu pracuje rychleji

V následující kapitole srovnám ostatní ovládací prvky telefonů, podívám se na displej, operační systém a jeho možnosti

Témata článku: Nokia, Siemens, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Výsledné hodnocení, Ano Ano Ano, Tajný kód, Drahé zařízení, Petr Broža, První rozdíl, Následující část, Americká síť, Brdo, Dodávaný program, Pocta, Lep