Velký přehled: souborové manažery pro Symbian S60

Chytré telefony se v mnoha vlastnostech podobají běžným počítačům. Mají svůj operační systém a používají velice podobný systém souborů. K přehlednému prohlížení uložených dat pak stejně jako na počítači slouží tzv. souborové manažery. Který z nich vám bude nejvíce vyhovovat?

Souborové manažery pro chytré mobily se Symbianem Series 60 jsou obdobou známých programů pro stolní počítače jako Total Commander či Servant Salamander. Na rozdíl od nich jsou upraveny pro potřeby mobilního operačního systému. Základ je ale stejný – disky, složky a soubory.

Co od manažeru čekat?

Mezi standardní funkce souborových manažerů patří prohlížení souborů, jejich kopírování a přesouvání, přímé spouštění, vytváření složek, textových souborů ve formátu TXT a vyhledávání souborů podle jména či přípony

Některé programy umí i ledacos navíc. Nabízejí například rozšířené vyhledávání nebo dokonce vytváření otisků displeje. U některých programů se můžeme setkat s podporou češtiny a českých znaků, což je pro mnohé klíčová vlastnost. Základní správce souborů najdete většinou už přímo v telefonu, jeho funkčnost je ale nižší než aplikace, které si můžete stáhnout, případně koupit a nainstalovat.

Ale teď už pojďme k popisu konkrétních programů:

SeleQ

SeleQ je velice dobře vybavený manažer, který umožňuje vytváření otisků obrazovky, log operátora či tapety z libovolného obrázku. Podporuje také rozšířené hledání. Nevýhodou je, že soubor nelze spustit jediným klepnutí potvrzovacího tlačítka, ale je nutno kliknout třikrát. Program je poměrně svižný. Jeho velikou nevýhodou je cena – 18 dolarů, tedy asi 400 Kč. Na druhou stranu je ale skutečně nejlepší.

 
Systém složek • možnosti programu • pro spuštění souboru programem je nutno kliknou
vícekrát • obrázek nahraný na pozadí

FileMan

FileMan je dobrý souborový manažer zvládající standardní funkce a několik nadstandardních. U jednotlivých disků ukazuje velikost a volné místo, chytře je vytažena složka Mailbox. V ní jsou vidět všechny soubory ze zpráv vedle sebe, tj. SMS, ale i přijaté instalační soubory, obrázky apod. Po vypnutí se FileMan ukáže ve složce, ve které byl naposledy otevřen. Program je poměrně svižný, lze také určit, jakou aplikací se bude soubor daného typu spouštět, neumí ovšem přímo přehrát zvuky.

 
Na úvodní obrazovku lze vytáhnout zástupce nejpoužívanějších složek • nastavení • možnosti

eFileMan

Extended File Manager je další souborový manažer, tentokrát od firmy Psiloc. Jeho výhodou je čeština a poměrně časté aktualizace. Zvládá standardní vyhledávání a většinu ostatních základních funkcí. Ovšem nepodporuje v podstatě žádné nadstandardní funkce – asi proto, že výrobce Psiloc nabízí na řešení nadstandardních funkcí samostatné placené programy. Program eFileMan je bohužel také velice pomalý.

 
Úvodní obrazovka • složky • nabídka programu

FExplorer

Jedná se o freewarový produkt, což je jeho veliká výhoda. Kromě standardních funkcí zvládá také základní funkce z jiných, většinou placených programů. Jedná se například o ukazatel volné paměti RAM a možnost jejího uvolnění, zobrazení informací o síti nebo telefonu (IMEI, ukazatel baterie v procentech, verze firmwaru) nebo tvorbu otisků displeje. V těchto nadstandardních funkcích není na tak dobré úrovni jako specializované placené programy, ale na freewarovou aplikaci je velmi povedený.

 
Úvodní obrazovka • stav paměti RAM • náhled, možnost označení • možnosti programu

ProfiExplorer

ProfiExplorer je součásti programu ProfiMail, který je určen na stahování e-mailů do mobilu. ProfiExplorer je celkem svižný, po grafické stránce povedený a funkčně je dobře vybavený, zvláště s přihlédnutím k tomu, že je to pouze doplňková aplikace. Nabízí základní funkce, některé soubory umí otevřít jak ve svém vlastním prohlížeči, tak v prohlížeči vestavěném v telefonu, lze nastavit, zda bude zobrazovat skryté soubory a ROM mechaniky. Bohužel ale nenabízí vyhledávání a označení více souborů najednou. Výhodou je, že program mluví česky a dostanete ho zdarma k e-mailovému klientu ProfiMail (i k jeho zkušební verzi)

 
Úvodní obrazovka • ProfiExplorer v akci • nabídka programu

Vestavěný souborový manažer Nokia

Vestavěný souborový manažer, který je integrován do novějších smartphonů Nokia, je rozdělen na dvě části. Je zde část pro správu paměti telefonu a sekce pro správu paměti přídavné karty. Ukáže standardní soubory a složky, lze je přímo otevřít, zvládne i vyhledávání, ovšem nepodporuje práci se skrytými soubory a složkami, takže se nedostanete k systémovým datům. Podporované formáty lze poslat přes Bluetooth a infračervený port, lze je též libovolně mezi sebou přesouvat. Programem nelze měnit koncovku souboru.

 
Paměť telefonu.. • ..a paměťové karty • možnosti programu

Vestavěný souborový manažer Siemens

Tento program je integrován do Siemensu SX1 a je celkem podobný doinstalovatelným programům. Umí soubory vyhledávat, třídit, přejmenovávat včetně přípony. Ukáže volnou a obsazenou paměť v telefonu i na paměťové kartě, kartu MMC zvládne i přejmenovat. Známé přípony dokáže přímo otevřít, nezvládá ale asociaci neznámé přípony s doinstalovaným programem.

 
Úvodní nabídka • složky na paměťové kartě • detaily souboru • nabídka programu

Když se snažíte využít svůj chytrý telefon na maximum, správný souborový manažer by vám v něm neměl chybět.

Diskuze (9) Další článek: MobilMania.cz je nejčtenější český server o mobilech

Témata článku: , , , Doplňková aplikace, SkyNet, Základní správce, Pro +, Man, Servant, Pře, Velký, Přehled, Soubor, Sala, Velký přehled, Manažer, Klíčová vlastnost