Videopohled Qtek 9000: první vlna euforie

Máme v ruce Qtek 9000, či chcete-li, MDA IV. V černé okouzlující róbě v nás probudil dětské radosti, ozářil nás ohromným VGA displejem a ukázal náš obličej volanému prostřednictvím sítě UMTS. Podívejte se na podrobná videa jeho těla i nabídky.

Do redakce dorazil Qtek 9000 a bylo to pozdvižení. Je to prostě hi-tech hračka, milovníci techniky a všeho nového si přijdou rozhodně na své. Uživatelé PocketPC zařízení si pak užijí v samostatné recenzi, kterou připravujeme. Teď se zaměříme na dojmy, které v nás mohutný černokněžník zanechal na první pohled, první osahání. Qtek 9000 je právě teď k mání za 27 239 Kč (SunnySoft) s daní. Na světě jej hledejte i pod názvy T-Mobile MDA IV, Vodafone VPA IV, Orange SPV M5000, Qtek 9000, 02 XDA Exec či i-Mate Jasjar.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Universal • T-Mobile MDA IV • Qtek 9000

I v tašce s notebookem je znát

Tělo komunikátoru si řeklo o nemalých 131 × 79 × 21 milimetrů a těžkých 285 gramů. Nic pro nošení v kapse, naštěstí je v krabici přibaleno i kvalitně sešité kožené pouzdro, slušně polstrované a perfektně sedící. Sponu na opasek nemá, ale nemusel jsem o něj, resp. škrábance na něm mít v tašce s notebookem strach. Je tak velký, že při převracení v ruce je třeba dát si pozor, aby nevypadnul.

Na následujícím videu si prohlédněte komunikátor Qtek 9000 pěkně ze všech stran. Uvidíte balení, přibalená sluchátka, otočný displej, klávesnici i její podsvícení a další. Před posledním odstavcem pak leží ten stejný videozáznam v nižším rozlišení, který se vám načte rychleji.

Pod jménem Qtek se prodává v černém slušivém šasi se stříbrným plátem nahoře. Tři stylizované otvory sluchátka jsou posunuty směrem ke vnější hraně přístroje, opticky je to mnohem elegantnější řešení, než kdyby byly centrované. Hovor je možné přijmout v zavřeném stavu, na boku jsou červené a zelené sluchátko. Na té samé straně ještě plnohodnotný jack 3,5 mm, takže jsme připojili i vlastní značková sluchátka. Ta v balení slibovala na pohled dobrý hudební zážitek, mají totiž i basový tunýlek přímo k bubínku. Nejde však o nic jiného, než o jejich pouhé vizuální zkrášlení a lépe drží ve zvukovodu ucha. Zvukové podání je slabé.

Spodní kryt je docela tenký, po jeho sejmutí se dá v ruce bez problémů značně ohýbat. Na svém místě mohl sedět o něco lépe, trpí malou vůlí. Je tu i optika vestavěného 1,3Mpx fotoaparátu a přisvětlovací dioda. Pod krytem se schovává lithium-polymerový akumulátor s kapacitou 1 620 mAh. Ten by měl být schopný napájet PocketPC po dobu až 260 hodin pohotovosti a až osm hodin hovoru. Baterie i šachta pro kartu SIM má zámek. Ani se nehnou.

Otevřít, otočit, zavřít

Konstrukce umožňuje přístroj podélně rozevřít, stejně jako komunikátory od Nokie. Část s displejem je ovšem otočná a po úplném otočení ji můžete přiklopit zpět. Tím získáte klasický kapesní počítač s dotykovým displejem. Bohužel jsem zaznamenal asi dvoumilimetrový výkyv displeje na jeho základně v zavřeném stavu. To není dobrá vizitka.

Na následujícím videu uvidíte kompletní prostředí nabídky, přetáčení displeje, kalendář, internetový prohlížeč, editor zpráv i nabídku pro volání a další. Před posledním odstavcem pak leží ten stejný videozáznam v nižším rozlišení, který se vám načte rychleji.

Až na pár takových „maličkostí“ a větší rozměry mě ale přístroj doslova okouzlil. Obří displej s aktivní plochou 73 × 54 milimetrů má jemné VGA rozlišení. Obraz se přetáčí podle polohy (viditelná klávesnice, překrytá klávesnice) automaticky, kdyby se vám to ale nepozdávalo, je možné ručně vybrat jakoukoli orientaci obrazu. Na displeji je i ochranná fólie, která by měla zabránit jeho poškrábání. Samozřejmě to není nic na způsob té přepravní s trčícími růžky pro sejmutí. O její přítomnosti nebudete vědět.

Plnohodnotná QWERTY Klávesnice s velkými tlačítky je jedním slovem fantastická. Velmi pohodlná a ergonomicky ideálně tvarovaná, s přesnou odezvou a bez vůle jednotlivých tlačítek. Možnost ovládat přístroj perem je rychle návyková. Při troše cviku vás ve psaní zpráv, dokumentů ve Wordu anebo zadávání webových adres nikdo nepředstihne. Podsvícení je sytě červené, pekelné a o jeho činnost se stará čidlo vlevo pod displejem.

 

Výkon přístroji zajišťuje procesor Intel XScale, taktovaný na 520 MHz. K dispozici je 64 MB RAM paměti a slot pro paměťové karty SD/MMC podporující i SDIO zásuvné moduly. Použitý operační systém je Windows Mobile 5.0. Komunikátor pracuje v sítích GSM 900/1 800/1 900 MHz a pak zvládá i UMTS. Proto je vedle displeje ještě jedna kamerka pro pořádání videohovorů. Komunikaci s okolím a datové toky obstarává infračervený port, Bluetooth verze 2.0 a Wi-Fi 802.11b společně s miniUSB portem. Ve standardní nabídce najdete kromě výborného adresáře, organizátoru a editoru zpráv také propracovaný e-mailový klient podporující push zprávy. Samozřejmostí je balík Pocket Office pro práci s dokumenty, internetový prohlížeč a pro zábavu také přehrávač hudby a videa.

Diskuze (105) Další článek: Samsung X300: poprvé s rádiem (test)

Témata článku: Qtek, , , , , Pár takových, První vlna, Vlna