Víme, kolik by stál iPhone v roce 1991 [technologie]

Pokrok kráčí mílovými kroky vpřed a ruku v ruce s ním jde i cena jednotlivých komponent. Máte představu, kolik by stála výroba iPhonu 5S v roce 1991?

Apple iPhone je považován za velmi drahý telefon, který si nemůže dovolit každý. Faktem ale je, že technologie kráčí mílovými kroky kupředu a ceny komponent naopak klesají níž a níž. Prakticky každý rok tak za stejnou můžeme koupit telefon, který je lepší než jeho předchůdce.

Představme si teď, že bychom si mohli iPhone pořídit už v roce 1991, tedy před 23 lety. Čistě hypoteticky, samozřejmě. Na kolik by takový telefon při tehdejší ceně komponent vyšel? Výsledek vás ohromí.

Klepněte pro větší obrázek
V útrobách nejnovějšího iPhonu tepe procesor Apple A7, který by před 23 lety těžko hledal ekvivalent.

Aktuální verzi jablečného telefonu lze v tuzemsku pořídit za ceny od 17 390 Kč (16GB model) do 22 590 Kč (64BG model). Telefon pohání dvoujádrový procesor Apple A7 s taktem 1 300 MHz, je vyrobený novodobou 28nm technologií a je schopen vyprodukovat výkon 20 500 MIPS. V té době byl na výkonové špici procesor (80)486SX od Intelu, který běžel na z dnešního pohledu úsměvných 20 MHz a dával výkon zhruba 16,5 MIPS. S přihlédnutím k tehdejší ceně procesoru lze vypočítat cenu za jednotku MIPS a jednoduše vynásobit výkonem současného procesoru. Pokud bychom tedy stejně výkonný procesor chtěli osadit v roce 1991, tak bychom museli do peněženky sáhnout pro ohromných 12 300 000 Kč. Pikantní na celé věci je fakt, že touto sumou se v našem výčtu pouze rozjíždíme, bude totiž ještě hůř.

Klepněte pro větší obrázek
Nejde ale samozřejmě pouze o konečnou částku za jednotlivé komponenty, technologie z konce 20. století by dané součástky ani zdaleka nedovolily vměstnat do tak malého balení

Další velmi příjemná suma na nás vykoukne, pakliže bychom chtěli telefon připojit k okolnímu světu pomocí technologie, která by byla před 23 lety srovnatelná se současným LTE. Pokud vezmeme do úvahy tehdejší náklady na 1Mbit/s připojení a přibližně je vynásobíme reálnou přenosovou rychlostí LTE, tak nám vyjde necelých 30 000 000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Záznam, ale i přehrávání FullHD videa v roce 1991? Realita možná jen ve sci-fi filmech

Telefon samozřejmě nedělá pouze procesor a konektivita. I kdybychom nakrásně zanedbali náklady na displej s vysokým rozlišením, dotykovou obrazovku, Wi-Fi konektivitu, 8Mpix iSight kameru od Sony, snímač otisků prstů, všemožné senzory, nebo třeba pohybový koprocesor M7, tak nám pořád ještě zbývá otázka úložiště. V roce 1991 stál 1 GB diskového úložiště okolo 200 000 Kč, dnes za tutéž kapacitu zaplatíme něco málo přes 1 Kč. 1GB flash paměti v tehdejších penězích znamenal výdaj na úrovni 900 000 Kč, úložiště středně „vybaveného“ iPhonu 5S (32GB) by tudíž reprezentovalo částku 29 000 000 Kč.

Jakkoli zní výše uvedené částky neuvěřitelně, tak gro celé věci tkví v neuvěřitelném pokroku použitých technologií za bezmála čtvrt století. iPhone a podobné přístroje jsou dnes spíše kapesními počítači nežli telefonními přístroji v klasickém pojetí. Otázkou zůstává, jak bude mobilní svět vypadat za dalších 25 let. Nebudeme se v rámci tohoto článku pouštět do věštění z křišťálové koule, nicméně jisté s přihlédnutím k minulosti je, že se jako zákazníci máme na co těšit.

Diskuze (62) Další článek: Samsung Galaxy S5 v dubnové nabídce Vodafonu

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Malé balení, Mílový krok, Drahý telefon, Současný LTE, Věštění, Telefonní přístroj, Klasické pojetí,