Virtuální operátoři by mohli přijít do konce roku

Virtuální operátor v Česku ještě letos? To není vtip, ale reálná možnost. Zájem o vstup do mobilního byznysu má Ringier, UPC i Tesco.

Na příchod pravých virtuálních operátorů do českých mobilních sítí zřejmě už nebudeme dlouho čekat. Do konce roku by mohl začít fungovat minimálně jeden virtuál. Zájem o nabízení mobilních služeb v sítích některého z nynějších mobilních operátorů firmy mají Ringier, UPC a Tesco. Uvedl to portál iDnes.cz.

Ringier chce údajně spolupracovat s Telefónikou. Virtuální operátor by se mohl jmenovat Blesk Mobil. Bylo by to po vzoru z Německa, kde mateřský koncern Ringieru, vydavatelství Axel Springer, provozuje virtuálního operátora Bild Mobile. UPC zase jedná s Vodafonem, Tesco s T-Mobilem i Telefónikou. Tesco už v některých zemích virtuálního operátora provozuje, například i na sousedním Slovensku.

Mohli tu být už tři roky

Zájemci o provoz virtuálního operátora dosud naráželi na nezájem mobilních operátorů umožnit jim vstup do svých sítí. ČTÚ ale dokončuje analýzu, na jejímž základě by mohl operátorům velkoobchodní otevření sítí nařídit, proto se firmy začaly snažit direktivnímu postupu předejít. „Současnou snahu operátorů na vytvoření virtuálního operátora samozřejmě vítám. Jen podotýkám, že kdyby byla vůle se dohodnout, mohli tu virtuální operátoři fungovat již tři roky,“ podotkl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Jestli virtuální operátor opravdu vznikne do konce roku, znamená to, že se v letošním roce započatý tlak ČTÚ na operátory konečně vyplácí. Přitom všichni tři zájemci mají svým způsobem k telekomunikacím blízko. UPC provozuje kabelovou televizi, internet a vlastní hlasové služby VoIP. Tesco a Ringier zase provozují virtuální operátory pod svojí značkou v zahraničí a šlo by pouze o převedení know-how do českých podmínek.

 

Pro současnou trojici operátorů jsou virtuálové nástrojem cenové obrany proti novému, čtvrtému konkurentovi.

 

Podle iDnes.cz dává větší šance pro vstup virtuála na trh zejména ohlášený zájem PPF stát se čtvrtým operátorem. Současná trojka operátorů, která dosud virtuálům bránila, v jejich rychlém vzniku vidí možnost, jak v současné cenové hladině sebrat konkurentovi část trhu a zabránit tak razantnímu snížení cen, který by jinak vstup nového sólo hráče mohl přinést. Prostor pro virtuální operátory by se mohl otevřít i po aukci kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE. Jednou z podmínek získání frekvencí je totiž vytvoření velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory.

Diskuze (22) Další článek: Nový Nexus smartphone vyrobí LG, podívejte se na fotografie

Témata článku: , , Virtuální operát, Vir, Rok