VivoWatch: Asus kašle na Android Wear

Nízká cena, 10denní výdrž, skvělý design. Stručná charakteristika chytrých hodinek Asus VivoWatch zní parádně, ale není tu nějaký háček?

Je. Neumí přenést notifikace ze smartphonu na zápěstí. Asus má zkušenosti s Androidem Wear (hodinky ZenWatch), který notifikace zvládá skvěle, ale tentokrát se vydal jinou cestou. Chytré hodinky Asus VivoWatch mají vlastní operační systém a zaměřují se na fyzickou kondici. Se smartphonem se spojují pouze kvůli přenesení dat do aplikace HiVivo (Google Play).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Funkce obstojí při sportu, design ve společnosti.

VivoWatch dokážou monitorovat srdeční tep – nikoliv jednorázově na povel, ale nepřetržitě. Taková informace pomůže stanovit správnou intenzitu cvičení. Přesně z toho důvodu je pod displejem podlouhlá LED, která zeleně indikuje přechod do aerobního pásma srdečního tepu (efektivní spalování kalorií, posilování srdce a navýšení výdrže). Pokud to sportovec s intenzitou přežene, LED zčervená.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Optický senzor pro měření srdečního tepu je umístěný klasicky na spodní straně hodinek.

 

Další zásadní funkcí je sledování spánkové aktivity, kterou VivoWatch rozdělí na zóny klidného a méně kvalitního neklidného spánku. Asus se hodně chlubí Happiness Indexem (HI, tedy indikátor životního stylu). Je to jednoduchý výpočet na základě zadaných konstant, fyzické aktivity a kvality spánku a je jen na vás, jakou váhu mu budete přikládat.

Všechna tato data se skrze aplikaci HiVivo přenáší do webové platformy Asus Healthcare. Ta umožní procházet historii fyzické aktivity, analyzovat kvalitu spánku a po provázání s přáteli či rodinou můžete sledovat i jejich údaje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace HiVivo. Asus uvádí podporu pro Android a iOS, na Google Play aplikaci vidím, na App Storu zatím ne.
Klepněte pro větší obrázek
Informace můžete číst z hodinek, přehledně v mobilní aplikaci, nebo na webu.

Při tom všem Asus slibuje, že VivoWatch vydrží na jedno nabití pracovat až 10 dní. Hodinky jsme ještě neměli možnost vyzkoušet, ale hádám, že důležité bude slůvko „až“. Tipnul bych si, že této lákavé hodnoty bude možné dosáhnout bez kontinuálního měření tepu. Otázkou je také konektivita, hodinky umí upozornit na příchozí hovor, už to ale vyžaduje neustálé připojení a ani to není z energetického pohledu zadarmo.

Aktualizováno: Na produktové stránce hodinek se uvádí: „Ve fitness režimu s aktivním monitorováním srdečního tepu vydrží až 24 hodin..“ To se dalo očekávat, kontinuální měření tepu tedy bude vhodné zapínat pouze při sportovním výkonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chcete se do zkoumání VivoWatch ponořit hlouběji? Na webu už je uživatelský manuál.

Každopádně VivoWatch vypadají jako zajímavá alternativa pro ty, kteří netrvají na notifikacích z telefonu a upřednostní fitness funkce. Design opět posuzuji pouze z fotek, ale i vzhledově podobné ZenWatch je možné nosit k obleku, aniž byste si pošramotili dress code. Relativně dlouhá výdrž a vodotěsnost pro změnu slibují, že hodinky nemusíte sundávat ani ve sprše, ani přes noc v posteli.

Asus začne VivoWatch prodávat ve druhé polovině května za 3 999 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Vodotěsnost. Alespoň částečná – bezpečně vystačí na sprchu.

Asus VivoWatch ve zkratce

  • displej: rozlišení 128 × 128 bodů, tvrzené sklo Gorilla Glass 3
  • senzory: tříosý akcelerometr, optický snímač srdečního tepu Asus VivoPulse, UV senzor
  • konektivita: Bluetooth 4.0
  • synchronizace: automatická s aplikací Asus HiVivo (Google Play)
  • baterie: výdrž až 10 dnů, doba nabíjení 2 hodiny
  • odolnost: IP67 (tzn. prachutěsné, chráněno proti ponoření do vody 1 metr pod hladinu po dobu 30 minut)
  • šířka pásku: 22 mm (standardní)
Diskuze (20) Další článek: Číňané se snaží zbavit závislosti na Androidu. Mají šanci uspět?

Témata článku: Asus, , , , Optický senzor, #Android, Wear, Sportovní výkon, Tříosý akcelerometr, Asus Health, Optický snímač, Android Wear, Zajímavá alternativa, Neustálé připojení, Provázání, Synchronizace s, VivoWatch, Fitness funkce, Uživatelský manuál, Sportovec