Vláda konečně řekla nahlas: „Chceme 4. operátora!“

Šéf ČTÚ konečně dostal od vlády jasné zadání pro probíhající aukci. Prioritou číslo jedna je přivést na český telekomunikační trh čtvrtého operátora.

Až dnes, v průběhu aukce o volné telekomunikační frekvence, vláda jasně vyjádřila svůj postoj. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba předal šéfovi ČTÚ Pavlu Dvořákovi stěžejní požadavek, aby nastavil podmínky aukce tak, aby na český trh přišel nový hráč, vytoužený čtvrtý operátor. Kuba si od toho slibuje zahuštění konkurence a pokles cen: „Naší základní prioritou je, aby se trh v oblasti telekomunikací v ČR rozvolnil, aby ten oligopol, který přináší českým občanům a českým domácnostem příliš drahé volání, se rozvolnil vstupem čtvrtého operátora. 

Jedním dechem Kuba dodal, že aukce musí být z právního hlediska „neprůstřelná“. Už v jejím dosavadním průběhu stávající operátoři naznačili, že nebudou otálet svá práva hájit u mezinárodního soudu. Podmínky tedy musí být sepsány tak, aby ve sporech nemohli uspět. Zároveň však musí ČTÚ najít dostatek lákadel pro nové zájemce a prostoru pro manévrování není mnoho.

Vyhrazené frekvence, národní roaming, delší lhůty, to jsou jen některé z aspektů, kterými může úřad nové hráče zvýhodnit. Důraz Kubovým slovům dodal také premiér Petr Nečas: „My se stavem regulace v této oblasti nejsme spokojeni. Vláda má velký zájem na tom, aby v České republice bylo skutečně plnohodnotné konkurenční prostředí.“

 Krátké video s vystoupením pánů Kuby a Nečase z webu vlada.cz:


Aktualizováno: Své stanovisko nám k tématu zaslal Miroslav Čepický, tiskový mluvčí Vodafonu: „Ve srovnání s jinými evropskými aukcemi jsou již současné podmínky vůči stávajícím operátorům jedny z nejtvrdších a případný nový hráč naopak dostává nebývale velkorysou sadu výhod.“

Diskuze (27) Další článek: Amazon se chystá fušovat do map, koupil UpNext

Témata článku: , , , Vláda, Operátor, Drahé volání