Vodafone 225: volání, SMS, nízká cena

Ano, tohle je ten z Tesca. Má základní funkce a se dvěma stovkami kreditu na Vodafone Divoké kartě jej můžete mít za 1199 Kč.
Kapitoly článku

Volat, psát a už nic

Na pohotovostním displeji najdete dva ukazatele síly signálu a stavu baterie, spodní hrana nabízí popisky kontextových kláves, jejichž funkce jsou pevně nastaveny. Ve středu displeje spatříte název operátora, typ vyzváněcího profilu a údaje o datu a času, jejichž formát lze upravit. Na pozadí lze střídat dvě tapety, jiné obrázky do telefonu nelze nijak nahrát.

IMG_8354.jpg IMG_8351.jpg IMG_8356.jpg

Do hlavního menu lze vstoupit levou kontextovou klávesou nebo potvrzovacím středem. Matice devíti animovaných ikon mne příjemně překvapila, začátečníci uvítají i jejich textové popisky. Ikony se po najetí ukazatelem zvětšují a hýbají. Další podnabídky jsou již pouze textové, pro urychlení lze využít i klávesové číselné zkratky, přesto je procházení svižné.

IMG_8355.jpg IMG_8353.jpg 
Při pohledu na displeje si všimnete, že výrobce použil docela tenký font písma, s nímž se setkáte jak v menu, tak třeba i v editoru zpráv. Na jeho čitelnost musíte oči vycvičit, osobně mi příliš nevyhovoval.

Vodafone 225 je určen hlavně k volání a posílání SMS, do paměti telefonu uložíte až 300 kontaktů, u každého si poznačíte jen telefonní číslo a jméno. Kontakty si můžete roztřídit do sedmi skupin, každé z nich pak nastavíte různé vyzvánění. Na příchozí hovory vás upozorní jeden ze čtyř vyzváněcích profilů, pro zvonění jsou přichystány 16hlasé melodie, vibrační vyzvánění telefon neumí. Zvuk reproduktoru je přijatelný, hlasitost lze zvýšit v menu, s hlasitým handsfree nepočítejte.

IMG_8360.jpg IMG_8362.jpg IMG_8379.jpg 
 Vaše hovory eviduje správce hovorů, jeho měřidla kontrolují i délky telefonátů.
IMG_8375.jpg IMG_8377.jpg IMG_8378.jpg IMG_8380.jpg 
Jsme na první, resp. třetí straně dvanáctistránkového telefonního seznamu. Kontakty je možné třídit do skupin

Pro SMS je nachystáno 100 pozic, nové zprávy mohou mobil rozzvonit třemi různými melodiemi. S rychlostí editoru SMS nebudete spokojeni, pokud patříte mezi rychlejší psavce. Již od třetího slova totiž začne telefon značně zaostávat a často se stávalo, že jsem stihl napsat několik slov v předstihu a poté sledoval displej s naskakujícími písmenky. Součástí editoru je použitelný slovník T9, který lze vypnout, a údaj o zbývajících znacích.

IMG_8370.jpg IMG_8371.jpg 
Editor SMS: jednoduchý, zato přehledný, bohužel však velice pomalý

Kupce najde

I levný telefon může obsahovat něco navíc. Pochvalu zaslouží opakovaný budík, dle úvahy vyberete dny pro buzení a samozřejmě melodii. Najednou můžete mít aktivní dva budíky. Organizační funkce v mobilu nenajdeme, nabídku funkcí doplňuje jednoduchý kalendář, kalkulačka, světový čas a převodník měn. Příjemným překvapením jsou dvě hry, jedna představuje oblíbeného skladníka s přesouváním beden a druhá je další variací tetrisu. Tímto je popis výbavy zcela vyčerpán, v telefonu nezbylo místo na vnitřní paměť, podporu javy, wapu ani jakoukoliv komunikační funkci.

IMG_8372.jpg IMG_8373.jpg IMG_8374.jpg 
Takový budík by záviděly třeba i 20× dražší Nokie doby nedávno minulé
IMG_8364.jpg IMG_8365.jpg IMG_8366.jpg IMG_8367.jpg 
Vestavěné aplikace: nečekaný bonus
IMG_8358.jpg IMG_8359.jpg IMG_8368.jpg IMG_8369.jpg
Potěší také dvě hry a na jeden z nejlevnějších telefonů je překvapivě vyspělá volba vyzváněcích profilů

Vodafone 225 představuje jednoduchý telefon s minimem funkcí pro nenáročné uživatele, kteří s ním budou telefonovat a posílat SMS. Velkou pochvalu zaslouží za normální vzhled, malou hmotnost a příjemné rozměry, výrobci bych vytknul nepříliš pohodlnou klávesnici, nízkou výdrž baterie a hlavně hůře čitelný displej s tenkým fontem nabídek.

Nemá smysl kárat Vodafone 225 za chudou funkční výbavu, mobil za 999 Kč může sloužit jako záložní, případně pro nejrůznější aktivity, při nichž by se mohly o několik tisíc dražší mobily snadno poškodit. Dle ohlasů okolí vím, že existují uživatelé, kteří jednoduchost tohoto telefonu považují za velkou výhodu. Odmítají se obtěžovat s fotoaparátem, hudebním přehrávačem apod.

IMG_8325.jpg IMG_8319.jpg IMG_8335.jpg IMG_8330.jpg 

Plusy a mínusy

+ nízká cena
+ vzhled a rozměry
+ vyzváněcí profily

- rychlost při psaní
- horší klávesnice
- horší čitelnost displeje

Dvojvaječná dvojčata?

Podle vzhledu i označení by se mohlo zdát, že jsou Vodafone 225 a Vodafone 226 velmi blízcí příbuzní, ale skutečnost je trochu jiná. Model 226 vyrábí Sagem a prodává Vodafone, typ 225 se vyrábí v čínském ZTE a prodává jej české Tesco. To, v čem se oba přístroje opravdu podobají je cena a jednoduchost. Test Vodafonu 226 si můžete přečíst zde.

IMG_8344.jpg IMG_8345.jpg IMG_8346.jpg 
IMG_8347.jpg IMG_8348.jpg IMG_8349.jpg
Ne, opravdu nemají jen jiný kabátek

Témata článku: , , , , Vodafone 225, Vodafone 226, Cena, Volání, Celkové zhodnocení, Voda, Nízká cena, Kombinace černé, Vibrační vyzvánění, Velký odpor,