Vodafone 547: dotýkat se je cool (test)

Přesně to si asi Vodafone říkal, když zařadil tento telefon do svého portfolia. Vodafone 547 je nejlevnější „dotykovkou“ na trhu. Má to vůbec smysl?
Kapitoly článku

Slovník neuměla česky

Hned zkraje bych podotkl, že pro uživatele, kteří upřednostňují textovou komunikaci, Vodafone 547 nedoporučuji a absence klávesnice za to v tomto případě ani tak moc nemůže. Její softwarová alternativa není navržená nijak špatně; nabízí to nejběžnější rozložení znaků mezi mobily, takže ani člověk, jenž doposud neměl s dotykovkami žádné zkušenosti, se nemusí učit nic nového. Klávesnice je „pouze“ alfanumerická, žádnou QWERTY od tohoto aparátu nečekejte. V čem spatřuji větší obtíž pro psaní, jsou lehce opožděné reakce na klikání písmenek. Prodleva je sice velice malá, ale je tam a skutečně rychlí datlové budou muset své tempo psaní zpomalit (tedy pokud budou chtít napsat čitelný text). Chybí mi zde také kurzorová klávesa; pokud chcete přepsat slovo uprostřed textu, musíte se zkrátka do kýženého místa přesně trefit nehtem (příp. použít jiný předmět), a to není vůbec snadné.

Psaní příliš nepomáhá ani přítomnost prediktivního slovníku Zi. Je sice v češtině, ale při psaní nabízí neexistující kombinace a naopak spoustu běžných slov vůbec nezná, takže vás bude spíš zdržovat. V SMS editoru je při psaní vidět pět řádků textu, ovšem pokud se klávesnice schová, je jich rázem jedenáct. Při čtení se potom vejde na displej celá zpráva i s hlavičkou. Jak už je u Číňanů zvykem, paměť pro zprávy je vyjádřena v nejasných procentech; např. mých 16 textovek údajně v mobilu zabírá 8,94 % prostoru. Co si z toho odnést? Řekněme, že přibližně 200 textových zpráv se do telefonu vejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotykové SMS

Vedle textových zpráv zvládá Vodafone samozřejmě i multimediální. Těch může být v telefonu uloženo maximálně 100 (zvláštní, že najednou srozumitelně vyjádřit lze), z toho pět pozic zabírají MMS šablony od výrobce.

Nezapomenete, ale zabloudíte

Vodafone 547 si poradí se základní organizací času. Hlavním pilířem je kalendář, který zvládá jak měsíční, tak i týdenní pohled a lze do něj ukládat poznámky tří typů; mohou být i opakované. Velmi podobným způsobem funguje i úkolovník. V něm je sice jedním ze tří druhů poznámek i hovor, přiřadit k němu telefonní číslo, na které by pak šlo jedním stiskem zavolat, ovšem není možné. Jedná se tedy jen o odlišnosti v položkách formuláře, který musíte vyplnit. Práce s ním je, mimochodem, poněkud nepřehledná především proto, že vstupní pole nejsou nijak graficky odlišena.

ZTE tu nezapomněl ani na pětici na sobě nezávislých opakovaných budíků. Paletu časových funkcí završuje Světový čas, který je opatřen i mapou světa; vodorovná osa je však posunutá o „drobný“ kus na sever, takže Praha podle této aplikace leží kdesi ve Švédsku. V mobilu už dále najdeme jen obyčejnou kalkulačku a převodník měn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizace času ve dvou ukázkách

Multimédia jen jako nutnost

Hlavně v levnějších telefonech je fotoaparát pojat spíše jako nutný doplněk k MMS a náhlý momentkovač; u Vodafonu 547 tomu není jinak. Fotoaparát je dvoumegapixelový a umí jen to nejnutnější, tedy noční režim, pár barevných efektů a vyvážení bílé barvy. Odpovídají tomu i pořízené fotografie, které trpí především neostrostí, na druhou stranu barvy jsou na snímcích celkem vyvážené a věrné. Fotky pořízené v interiéru s horším světlem jsou pak vyloženě rozmazané.

Klepněte pro větší obrázek 
Fotogalerie v mobilu...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a několik ukázek

S mobilem se nefotí moc dobře, jelikož v hledáčku (displeji) nevidíte celou snímanou scénu, pouze její prostřední pruh; fotky se tedy pořizují na šířku. Na podobné úrovni jako focení je i natáčení videoklipů, tedy záznamů ve formátu 3GP a rozlišení 176 × 144 pixely.

Vodafone 547 pracuje i s hudbou a pro tento účel připravil velice jednoduchý přehrávač hudby. Nemá vlastní knihovnu a před přehráváním si musíte vytvořit vlastní seznam skladeb, který načtete z adresářů s uloženými soubory. Důležité je, že přehrávač umí přetáčet skladby a hrát na pozadí, menší význam pak přikládám celé řadě zvukových efektů, které při přehrávání nabízí; jsou sice na poměry mobilů nezvyklé, ale nijak prakticky využitelné. Zvukový výstup z přiložených sluchátek je podprůměrný; chybí především basová složka a opět zabojujete s nedostatečnou hlasitostí. Mobil nabízí i přehrávání i přenos zvuku z přehrávače přes Bluetooth (profil A2DP), nepodařilo se mi jej však zprovoznit.

V 547 najdete dokonce i rádio, kterému sice chybí RDS, ale aspoň si můžete uložit 9 stanic. Dokonce si lze z rádia pořizovat (nepříliš kvalitní) zvukové nahrávky ve formátech AMR, AWB nebo WAV. Záznamník může fungovat i samostatně. Pro provoz rádia jsou nutná sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek 
Veškerá vlastní data lze ukládat do 20 megabajtů velké vnitřní paměti, lepší však bude využít paměťovou kartu microSDHC. Tu však v balení nenajdete.

Pokud byste se nudili, Vodafone 547 vás z výroby moc nepobaví. Pár her sice v mobilu najdete, ale všechno jsou to demoverze. Naštěstí si díky podpoře Javy můžete doinstalovat vlastní hry. Případně pokud máte dostupný mobilní internet, můžete surfovat přes předinstalovaný prohlížeč Opera Mini. Mobil sice zvládá pouze datové přenosy na úrovni EDGE, v kombinaci s mobilním zobrazením stránek, které Opera nabízí, by to však mělo postačovat.

Jen pro dotykofily

Co na Vodafonu 547 oceňuji, je snaha procpat dotykové telefony i do toho nejnižšího cenového patra. Je však nutno mít na paměti, že takovýto low-end ty skutečné výhody dotykového ovládání stejně představit nemůže, dokonce si troufám tvrdit, že jistá očekávání by v tomto ohledu mohl i zklamat a od celého konceptu odradit. A tak zůstáváme u toho, že „dotykáče“ jsou dnes zkrátka v módě a díky přítomnosti modelu 547 si jej bude moci dovolit opravdu každý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jsou tu však ještě další dvě alternativy: pokud to s dotykovým ovládáním myslíte opravdu vážně, bude rozhodně třeba si připlatit za model, u něhož má přítomnost „touch screenu“ skutečně smysl (např. za 3 a půl tisíce si můžete u Vodafonu vzít model 845 s operačním systémem Android). A pokud máte hluboko do kapsy a dotykové ovládání vás zase tak moc nebere, raději zůstaňte ještě nějakou dobu u „obyčejných“ kláves.

Témata článku: , , , Vodafone 547, Dot, Cool, Reprezentativní vzhled, Test, Hlavní pilíř, Voda, Nutný doplněk, Primární účel, Basová složka, Uložený soubor, Nejsilnější argument, Výrazné logo, Kurzorová klávesa, Hlasová komunikace,