Vodafone 845: cenový bestseller (test)

Chtěli byste chytrý telefon s Androidem za tři a půl tisíce? Vodafone jeden takový má, bez kompromisů to ale nebude.
Kapitoly článku

Android 2.1 uvnitř

Vodafone běží na plnohodnotném počeštěném operačním systému Android 2.1 Eclair bez jakýchkoli nadstaveb, což kvituji s povděkem. Rozhraní Sense u modelů HTC přeci jen trošku zdržuje. Zároveň v systému nechybí všechny důležité aplikace Googlu, jako Mapy, Market a podobně. Přestože je Android sám o sobě otevřený operační systém, tyto aplikace má jižGoogle licencovány a nemůže je tedy svévolně přejímat každý výrobce telefonů. O update na verzi 2.2 FroYo se horlivě diskutuje, oficiální zdroje však mlčí a osobně jsem zatím spíše skeptický.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka Vodafonu 845, kterou si můžete zcela přízpůsobit

Základní rozhraní systému tvoří klasické plochy, na které můžete umisťovat Widgety a zástupce na různé aplikace. Těchto ploch může být... přiznám se nevím, kolik celkem. Přidával jsem další, než mne toto konání přestalo bavit u dvacítky. Ani polovinu z tohoto množství nikdo nevyužije. Mezi obrazovkami můžete přeskakovat rovnou, nebo si zobrazit jejich náhledy delším podržením středového tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Widgetů, které si umístíte přímo na plochu

O operačním systému se rozepisovat nehodlám, zaměřím se jen na to důležité související s ovladatelností, a sice psaní textu na virtuální klávesnici. Tedy přesněji virtuálních klávesnicích, v základu totiž máte hned tři varianty, mezi kterými lze snadno přepínat dotykem a tažením do strany. Nechybí virtuální klávesnice mobilu, klasická qwerty a mezičlánek v podobě tlačítek se dvěma písmeny. Qwerty je přitom dobře použitelná spíše jen v režimu našíř anebo pro ty uživatele, kteří mají malé prsty. Například písmeno „a“ se mi podařilo na poprvé korektně napsat snad v jednom z pěti případů. Zde by skvěle pomohlo pero, nicméně to se do útrob telefonu nevměstnalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři podoby klávesnice. Velké prsty si budou muset zvyknout na tu prostřední

Asi nejlepší je klávesnice se dvěma písmeny na tlačítko, nicméně to vyžaduje trošku cviku a zvykání si. Telefon může napovídat česká slova, nicméně jednak jsou slova s diakritikou, čímž dochází ke zkracování SMS, a druhak se psaní na telefonu citelně zpomaluje. Subjektivně se psaní zrychlilo i poté, co jsem vypnul vibrační odezvu na stisk tlačítka.

Procesor, GPS a výdrž

Zřejmě stárnu. Už mne nezajímá, co má která elektronická hračka uvnitř za hardware, ale soustředím se na to, jak funguje a zda se mi příjemně používá. Nicméně hardware k recenzi patří, a tak se na něj podívejme. Uvnitř telefonu bije procesor Qualcomm MSM7225 s taktem 528 MHz, který je opět adekvátní ceně přístroje. Pod tíhou současných gigahertzových Snapdragonů by bylo snadné postěžovat si nad pomalostí přístroje, praktické zkušenosti mi to však nedovolí. Přístroj reaguje svižně a ani při spouštění aplikací nebudete zbytečně dlouho čekat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plynulé jsou dokonce i náročné animované tapety

Situace se postupně zhoršuje s tím, jak systém ponechává spuštěné aplikace na pozadí. To souvisí i s udávanou kapacitou paměti 128 MB, přičemž aplikace pro zjištění paměti paradoxně ukazují hodnotu o celých 60 MB vyšší. Obavy o nedostatku operační paměti nejsou rozhodně na místě. Operační systém sice ponechává aplikace běžící na pozadí, zároveň je však automaticky ukončuje ve chvíli, kdy dojde k vyčerpání volné paměti. I přesto doporučuji používat různé správce běžících aplikací, a to ze dvou důvodů: aplikace běžící na pozadí mohou zbytečně přenášet data a ukrajovat vám tak z datového limitu, a co hůř, v souvislosti s tím budou ukusovat nemalou část z baterie telefonu.

Pokud se již bavíme o výdrži, ta činí při běžném používání, tedy několika hovorech, SMS a krátkém surfování přes Wi-Fi zhruba dva až tři dny. Když jsem telefon nechal jako pohotovostní, pro málo frekventovanou SIM kartu, i po čtyřech dnech byl telefon aktivní. Nutno podotknout, že po celou dobu byla aktivovaná mobilní data a telefon si kontroloval emaily a další informace. Z celkového pohledu jde tedy – na poměry Androidů – o mírně nadprůměrný výsledek. Svůj podíl na tom má malý displej, pomalejší procesor a především baterie s kapacitou 1 200 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Baterie udrží telefon až čtyři dny v pohotovosti, samozřejmě při šetrném zacházení

Vodafone disponuje i plnohodnotným GPS přijímačem, který dle mých zkušeností – i v rámci Geocachingu – funguje překvapivě dobře. Telefon však má očividný problém s určováním polohy pomocí triangulace základnových stanic (AGPS). Tedy ve chvílích, kdy není telefon v dosahu satelitů systému GPS. Typicky v aplikaci Mapy tak telefon nedokáže určit svoji polohu, přestože je připojen k mobilním datovým přenosům i Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Mapy není schopna rozpoznat polohu na základě triangulace z BTS

S tímto problémem se přitom potýkají všichni uživatelé tohoto telefonu. Jde zřejmě o softwarovou chybu, která může být, ale také nemusí, být odstraněna.

Témata článku: , , , HTC Tattoo, Vodafone 845, Bestseller, Skvělé řešení, Nový disk, Dobrý dosah, Nadprůměrný výsledek, Snadné připojení, Elektronická hračka, Dostřel, Jisté držení, Nízká hlasitost, Zadní díl, BES, Test, Letní slunce, Tiskový snímek, Hlavní vstup, Best, Přednastavený profil, Voda,