Vodafone skončí s FUP, naúčtuje další peníze

Vodafone myslí na vaše dobro. Nechce vás zbrzdit na 20 kb/s a po překročení FUPu vám ještě nějaké MB přidá. Za symbolických 49 Kč...

Také nemáte rádi ten okamžik, kdy přešvihnete FUP a zpomalí se vám rychlost dat? Zákazníci Vodafonu se 13. září dočkají změny, operátor totiž změní způsob, jakým se budou data chovat po jejich přečerpání. Už žádné zpomalení na 20 kb/s, nýbrž další příděl plné rychlosti. Ale pozor, připlatíte si... Automaticky a pro všechny bude platit: dalších 50 nebo 250 MB za 49 Kč. Změna k lepšímu nebo obyčejné škubání zákazníků, aniž by si toho vůbec všimli? Posuďte sami.

Vodafone má jasno: „Nechceme nadále snižovat pozitivní zkušenost zákazníků drastickým zpomalením rychlosti. Je to podobné, jako kdybychom zákazníkům záměrně rušili kvalitu hovoru po vyčerpání minut v balíčku,“ vysvětluje operátor ústy Petra Dvořáka, viceprezident pro nefiremní zákazníky.

Rychlost pro vás, peníze pro Vodafone

Nová služba s názvem „Data nad rámec balíčku“ bude datovým zákazníkům nastavena automaticky, nicméně stále bude možnost vrátit se do původního, tedy současného stavu, kdy zákazník neplatí nic navíc, ale po překročení FUP surfuje jen 20 kb/s. To už ale bude vyžadovat přičinění zákazníka, který si bude muset tento způsob opět nastavit.

Data nad rámec balíčku u jednotlivých datových tarifů:

Název datového tarifu data nad rámec balíčku cena
Internet v mobilu 50 MB 49 Kč
Připojení na stálo 250 MB 49 Kč
Student Internet 50 MB 49 Kč
Internet v mobilu naplno 250 MB 49 Kč
Připojení pro mobil standard 50 MB 49 Kč
Připojení pro mobil super 50 MB 49 Kč
Připojení pro mobil premium 250 MB 49 Kč
Připojení pro mobil premium+ 250 MB 49 Kč
Mobilní připojení 500 MB 250 MB 49 Kč
Mobilní připojení 1 GB 250 MB 49 Kč
Mobilní připojení 1,5 GB 250 MB 49 Kč
Mobilní připojení 4 GB 250 MB 49 Kč
Mobilní připojení 10 GB 250 MB 49 Kč

Vodafone slibuje, že do 13. září informuje všechny klienty, kterých se změna dotkne.

Na podzim operátor připravuje další změny. Tou úplně nejdůležitější je záměr pokrýt „významnou část Moravy“ sítí LTE. Turbo internet (LTE na 900 MHz) tak bude k mání nejen v českých Ratměřicích, Nespekách a Albrechticích, ale i v moravských městech a obcích.

Dále avizuje Vodafone změny v portfoliu služeb, což může v praxi znamenat cokoli. Služby se mají i rušit, přesněji mají skončit starší společné rodinné tarify, starší systémy pro službu Vlastní síť či pro manuální dokup dodatečných objemů dat. A opět, všichny zákazníci, kterých se změny dotknou, slibuje Vodafone v následujících týdnech vyrozumět a najít pro ně alternativní řešení.

Co říkáte na novinky u Vodafonu?

Diskuze (187) Další článek: T-Mobile testuje sestřenici Apple Siri. Vypomáhá na infolince

Témata článku: , , , , , , Pen, Alternativní řešení, F +, Petr Dvořák, Přečerpání, Voda,