Vodafone Smart Tab 7: konkuruje cenou [recenze]

Vodafone Smart Tab 7 cílí na nenáročné uživatele, které láká k nákupu nízkou cenou. Vyplatí se investovat do méně známé značky?
Kapitoly článku

V prosinci minulého roku uvedl samotný Vodafone na trh dva nové tablety. Veskrze se jedná o jeden a týž výrobek, zařízení se od sebe liší prakticky pouze velikostí úhlopříčky displeje. V dnešním povídání se zaměříme na menší tablet z dvojice, tedy na 7" verzi. Jak 10“, tak i 7“ verzi pro Vodafone vyrábí čínské ZTE. Jedná se tedy o brandované přístroje, u kterých je více než na vše jiné kladen důraz na cenu. V případě 7" kousku bude vaše peněženka chudší o rovných 7 777 Kč, což je, vzhledem k papírovým parametrům a cenám konkurence, pěkná hodnota. Když k tomu všemu připočteme fakt, že tablet obsahuje 3G modul, tak se před námi otevírá zdánlivě neodolatelná nabídka. Bohužel není vše zlato, co se třpytí, ale k tomu se dostaneme v samotné recenzi.

Recenzi většího desetipalcového tabletu Vodafone Smart Tab 10 si přečtěte na SmartMania.cz 

Klepněte pro větší obrázek
Tiskové snímky tabletu Vodafone Smart Tab 7

Klíčové vlastnosti:

  • solidní zpracování konstrukce
  • sedmipalcový LCD displej s rozlišením 1 280 × 800 bodů
  • Android 3.2 Honeycomb
  • dvoujádrový procesor, 1 GB RAM
  • nízká cena 

Hlavní nedostatky:

  • zahřívání přístroje
  • obrácená kolébka hlasitosti
  • proprietální konektor
  • pomalé odezvy systému
  • nevalně zpracované příslušenství

Vodafone Smart Tab 7 16GB 3G
rozměry a hmotnost: 194 × 120 × 11,4 mm, 391 g
displej: 7,0", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 800, 216 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S3 (2× Scorpion, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 3.2 (Honeycomb)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tablet pod drobnohledem

Zařízení samotné působí solidním dojmem. Ač z kategorie nejlevnějších, tak dílenské zpracování lze pochválit. Vše drží přesně tak jak má a nikde nic nevrže. Čelní strana zařízení je prosta ovládacích prvků. Jediné co na ní nalezneme je dotykový displej a čočka kamerky pro nepříliš oblíbené videohovory. Tlačítka se nekonají, použitý Android verze 3.2 Honeycomb obsahuje ovládací prvky přímo v systému. Sklo dotykového displeje je velmi náchylné na ulpívání otisků prstů a dalších nečistot, častému čištění se tak opravdu nevyhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone Smart Tab je zepředu opravdový decentní elegán.

Zadní strana tabletu je pokryta texturovaným plastovým materiálem, který se trochu podobá tvrdé gumě a na omak působí velmi příjemně. Celé toto je „zabaleno“ do švindlchromového rámečku, který sice vypadá kovově, leč jedná se také o pouhý plast. V pravém horním rohu se uhnízdila výseč pro čočku integrovaného fotoaparátu. Ten, ač má papírově dobré předpoklady, tak zrovna kvalitní momentky nedělá. Vedle čočky samotné nalezneme ještě nezbytné logo a název výrobce, i když v tomto případě spíše prodejce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana tabletu orámovaná švindlchromem, detail výřezu pro očku fotoaparátu.

Boky samotného zařízení jsou, co se týče konektorové výbavy, asi nejzajímavější. Začneme u pravého (z čelního pohledu). Na něm nalezneme společná „vrátka“ jednak pro vložení microSD karty, ale také prostor pro kartu SIM. S tabletem si sice nezavoláte jako s klasickým mobilním telefonem, lze ale využít integrovaný 3G modem k surfování všude tam, kde jen budete chtít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail krytky šuplíčku SIM karty a microSD karty, pohled na ovládací prvky poblíž rohu přístroje.

Bok opačný, tedy levý, nabízí pouze zdířku pro zasunutí příslušenství pomocí 3,5mm jacku. Vrchní hrana taktéž nehýří vícero ovládacími prvky, nalezneme zde pouze tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje a kolébkový ovladač hlasitosti. Zde nastává první paradox. Při návrhu tabletu se zřejmě nikdo moc nezamýšlel nad jeho použitím. Jednotlivá tlačítka jsou totiž umístěna velmi nešťastně. Při použití tabletu na šířku, jak se u většiny tabletů předpokládá, je tlačítko pro zvyšování hlasitosti (+) vlevo a tlačítko pro snižování (-) analogicky vpravo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrchní a spodní hrana tabletu, minimum ovládacích prvků a zástrček.

Pakliže tablet hodláte používat výhradně na výšku, tak se nic neděje. V opačném případě je ale dle našeho názoru na zamyšlenou, zdali by šipky přeci jen nebyly použitelnější na levém bohu zařízení. Při přesunu na spodní hranu zařízení se dostáváme k paradoxu číslo dvě. Ač jsou dnešní snahy o standardizování napájecích konektorů velmi silné, Vodafone (resp. ZTE) si u těchto tabletů jde svou vlastní cestou. Na spodku na nás tak vykoukne nestandardní, 40 pinový konektor.

Klepněte pro větší obrázek
Proprietální konektor v podání výrobce tabletu ZTE 

Do něho se připojuje kabel s koncovkou, která by v případě soudního sporu s Applem právníkům ZTE nadělala na čele několik nepěkných vrásek. Vzhledově zde tedy nalezneme více než inspiraci, zpracování je ale nadmíru odlišné. Při konci jednoho napájecího cyklu se mi podařilo oddělit kryt kabelu tak, že plnohodnotně zpátky jsem ho už nikdy nedostal. Všechno to se událo za použití běžné a nikterak nezvýšené síly, která k vysunutí obdobných konektorů stačí. Na následujících obrázcích se můžete podívat na to, jak to vše dopadlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalita příslušenství dodávaného k tabletu jedním slovem? Fail.

Krom tohoto je na spodní hraně k nalezení ještě dvojice reproduktorů. Jejich umístění opět nelze pochválit, při držení tabletu obouruč si je budete zakrývat.

Obsah balení

V bílé krabičce s červeným vnitřkem se krom tabletu skrývá ještě několik dalších věcí, pojďme si je přiblížit. Krabička je rozdělena na jednotlivá patra a je v ní toho více, než se na první pohled může zdát. V prvním patře nalezneme samotný tablet položený do vytvarované prohlubně a také neoprenové pouzdro. V „mezipatře“ na nás čeká minimalisticky pojatý manuál, resp. příručka pro rychlou instalaci a v patře posledním již několik přihrádek ukrývajících zbylé příslušenství. Přihrádky mají stejný princip funkce jako adventní kalendář, obsah se ukrývá za dvířky. K těmto snad jen malou poznámku – jsou vyrobena z velmi ostrého papíru a snadno se tak při manipulaci jednou rukou pořežete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Síťová nabíječka designovou soutěž určitě nevyhraje. Pecková sluchátka hrají průměrně

Příslušenství dodávané k tabletu zahrnuje nehezkou síťovou nabíječku, USB kabel a pecková sluchátka s asymetrickou délkou kabelu pro levé a pravé ucho, včetně mikrofonu a tlačítka. Těžko říci proč tomu tak je, když si s tabletem v GSM síti nezavoláte. Výrobce zřejmě přikládá videohovorům velkou váhu. Sluchátka jsou průměrné kvality, audiofilové by si je zřejmě neoblíbili. Součástí balení bohužel není microSD karta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Neoprenové pouzdro je vítaným zpestředním jinak nudného příslušenství

Témata článku: ZTE, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Vodafone Smart, Vodafone Smart Tab 10, Vodafone Smart Tab 7, Použitý android, Zadní kamerka, Counter-Strike, Pravé ucho, Výhrada, Solidní zpracování, Voda, Online hra, Vodafon SMART, Pěkná hodnota, Snímek pořízený, Dnešní povídání,