Vojákům v Afghanistánu pomáhají miniaturní vrtulníky

Dálkově ovládaný vrtulníček Black Hornet Nano vypadá jako hračka, ale je součástí výbavy britských vojenských jednotek v Afghánistánu.

Podle snímku by se mohlo zdát, jako by se britský voják ve chvíli volna věnoval svému modelářskému koníčku, ale ve skutečnosti může jít zrovna o přípravu bojové akce; vojáci britského kontigentu v Afghánistánu totiž jako první dostali miniaturní průzkumné vrtulníky pro operace ve frontových liniích.

Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled hračka, ale je součástí výbavy profesionální armády (obr.: Ministry of Defense UK)

BBC News píše, že ministerstvo obrany plánuje nákup až 160 těchto bezpilotních strojů. „Drone“ nazvaný Black Hornet Nano, je norského původu a díky svým rozměrům a váze (asi 12,5 centimetrů a 16 gramů) dokáže snadno a relativně nenápadně obletět překážky a identifikovat potenciální skryté nebezpečí. Vrtulníček je vybavený fotoaparátem a umožňuje přenos videa.

Britská armáda nasazuje v Afghánistánu přes 300 větších bezpilotních prostředků, u Black Hornetu však zdůrazňuje, že je snadno přenosný pro hlídky, které pracují v drsných a často větrných podmínkách. Drony mohou vojáci pilotovat buď přímo, nebo je možné je naprogramovat, aby sledovaly souřadnice pomocí GPS. Mluvčí ministerstva potvrdila, že stroje už byly loni vyzkoušeny v ostré akci.

Video z testování prototypu vrtulníku Nano z roku 2009

Společnost Marlborough Communications se sídlem v Surrey má smlouvu na dvacet milionů liber na dodávku a údržbu 160 bezpilotních dronů, které původně vyvinula technologická firma Prox Dynamics pro pátrací a záchranné operace.

Malý ale šikovný

Letoun, jež svými rozměry připomíná spíš pokojový model, napájí baterie, s níž může letět až 30 minut. Akční rádius má 800 metrů a jeho maximální rychlost činí 35 kilometrů za hodinu.

Stroj je vhodný například k odhalování pozic bojovníků Talibanu a výbušnin. „Tyhle stroje se opravdu osvědčily při zjišťování pozic povstalců, při určování palebných bodů, ale třeba i při kontrole exponovaných míst, jimiž se chystáme projít, “ řekl seržant Christopher Petherbridge z průzkumné brigády. „Malé drony se velmi snadno ovládají a našim klukům ohromně pomáhají svými možnostmi,“ dodal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Black Hornet Nano v akci. Ze zákopu může vyčuhovat pouze dálkový ovladač s anténou. Na třetím obrázku vidíte pouzdro se zobrazovací jednotkou (obr.: Ministry of Defense UK)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrtulníček v akci (obr.: Ministry of Defense UK)

Britský ministr obrany Philip Dunne řekl, že inteligentní systémy pro sledování a průzkum jsou klíčovou investiční složkou v novém vybavování armády v příštích deseti letech. Armádní výdaje uvedené minulý měsíc obsahují, mimo jiné, téměř 36 miliard liber na novou generaci nukleárních ponorek, 19 miliard na bojové letouny a kolem 17 miliard půjde do obnovy flotily Royal Navy.

Black Hornet Nano (Prox Dynamics PD-100) ve zkratce:

  • 10 cm
  • 13 gramů
  • v letu se udrží až 25 minut
  • rychlost až 36 km/h
  • GPS autopilot
  • streamuje obraz z kamery, pořizuje fotky
  • dosah signálu až 1 km (přímá viditelnost)
Diskuze (49) Další článek: Nokia chystá tablet. Elop straní Windows, ve hře je i Android

Témata článku: , , BBC News, Kluk, Mini, Poma, Mini +, Min, Afghánistán, Autopilot, Přímá viditelnost, Vrtulník, Vojáci, Ministerstvo obrany,