Výdrž jde zlepšit nejen baterií. Sofant představil revoluční anténu

Skotská společnost Sofant Technologies představila „smart“ anténu, která má o 90 % menší spotřebu než ty současné. Sofant předpokládá, že mobil vybavený touto novou technologií bude mít dvakrát delší výdrž na jedno nabití.

Tato první miniaturní anténa pro mobily má vyřešit jeden z největších problémů smartphonů – jejich nízkou výdrž. Díky zařízení od Sofantu prý bude spotřeba výrazně snížena a smartphone by mohl vydržet bez nabití i několik dnů. Vědci ale také slibují, že novinka zvýší kvalitu signálu a zabrání přerušování hovorů. Také by se mělo podařit eliminovat nedostupnost signálu v tzv. „mrtvých zónách“, kde s běžným telefonem není možné být na příjmu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od dob, kdy se anténa ukryla do mobilu, se nedočkala výrazných vylepšení. Nyní Sofant slibuje revoluci.

Sergio Tansini, CEO Sofantu, tvrdí, že výdrž smartphonu a konektivita jsou klíčové problémy celosvětového mobilního trhu. Je-li mobil v pohotovostním režimu, anténa tvoří asi 50 % spotřeby a během hovoru je její spotřeba ještě výraznější. Technologie, kterou dnešní antény využívají, se za poslední dobu příliš nezdokonalila a s přibývajícími novými protokoly, jako jsou např. LTE, jsou antény stále více zatěžovány. V praxi to znamená, že každá nová generace smartphonů je na tom s konektivitou hůře než ta předchozí. Sofant ale představil technologii, která zlepší výkon telefonu a pohodlí uživatele bez ohledu na nové standardy a zvětšující se zátěž antény.

Klepněte pro větší obrázek 
Provozní ředitel Ahmed El-Rayis a generální ředitel Sofant Technologies Sergio Tansini

Sofant vyvinul kromě nové antény ještě dvě důležité technologie: RF MEMS a vlastní software SISTM. Tato kombinace, která nese název SmartAntennaTM, zajistí uživateli maximálně kvalitní signál. Díky zlepšení přenosu dat je zaručena mnohem lepší konektivita, než kterou umožňuje se současnými anténami konkurence.

Společnost Sofant Technologies kooperuje v technologické oblasti s University of Edinburgh, konkrétně s její vědecko-komerční částí Edinburgh Research and Innovation. Aby si Sofant vybudoval silnou pozici na globálním trhu a dostal svou technologii do většiny mobilů, úzce spolupracuje s firmou Scottish Enterprise. Dá se tedy předpokládat, že bude trvat několik let, než se nová technologie dostane do běžně prodávaných smartphonů.

Diskuze (17) Další článek: Vertu Ti: do nové éry s Androidem

Témata článku: , , Kvalitní signál, ANT +, Ant, MEMS, Edinburgh, Provozní ředitel, Pře