Výpadek BlackBerry je jako mor, problém už je globální

Ostružiny „jsou dole“. Nechodí e-maily a brouzdání na webu také nejde. Půl světa je úplně „bez šťávy“, druhá půlka klopýtá.

Čtvrtek 13. října: Podle informací společnosti RIM se provoz sítě BlackBerry vrací do normálu.


Výpadek služeb BlackBerry se šíří jako mor. Níže si můžete přečíst původní článek s informacemi z úterka, tehdy se ještě výpadek týkal „jen“ Evropy, Asie a Blízkého východu. Dnes už se společnost RIM potýká s celosvětovým problémem. Za ostružinovou katastrofu nejspíše může datové centrum poblíž Londýna. Ostatní síťové kapacity se snaží výpadek dohnat, ale nezvládají frontu dat, zahlcují se a dostávají se tak do problémů samy. V důsledku toho pociťují problémy už i uživatelé v USA a Kanadě, tradičních baštách BlackBerry. Nejsou zcela odříznutí od BIS/BES služeb, ale pozorují značné zpomalení a nespolehlivost.

RIM příčinu problémů stručně vysvětluje i na svém blogu a ujišťuje, že řešení výpadku je pro celou společnost prioritou číslo 1. RIM se v současnosti nachází v těžké situaci. Produktově je sice na vrcholu, ale finančně to není žádná sláva a vedení čelí silnému tlaku akcionářů, často se mluví o prodeji společnosti. Skandál globálního významu situaci pochopitelně nepomáhá...

Krizová porada

Na krizové tiskové konferenci svolané na středeční večer zástupci firmy vysvětlují, že z nepochopitelných důvodů selhal záložní systém standardních serverů, i když nastala situace, na kterou byla záloha testovaná. Z hlediska další důvěryhodnosti platformy BlackBerry je důležité ujištění, že problémy nejsou následkem cíleného útoku zvenčí. Všechny zprávy budou doručeny, nemělo by dojít k jediné ztrátě, pouze zpoždění. Zástupci společnosti rovněž omlouvají omezenou komunikaci s rozzlobenými uživateli, prioritou je řešení problémů. Dosud se neřešila ani případná kompenzace poškozených uživatelů.


Majitelé přístrojů BlackBerry jsou pořádně naštvaní. Jejich producenta, kanadskou společnost Research In Motion (RIM) totiž postihl obří výpadek. Smartphony s puncem ostružiny trápí nejen manažery v celé Evropě, Africe a na Blízkém Východě už od včerejšího dopoledne. Jedná se řádově o desítky milionů uživatelů. Ti tak nemohou využívat e-mailové služby a brouzdat na webu. Drahé smartphony se tak proměnily na obyčejné mobily, ze kterých si jen zavoláte a pošlete SMS.

Problémy přetrvávají už druhý den, ačkoli RIM před několika hodinami deklarovala, že potíže byly zažehnány. Jak uvedl britský server BBC, problémy jsou s největší pravděpodobností způsobeny datovým centrem ve městě Slough západně od Londýna. Na jakékoli další informace jsou ale u RIM skoupí a zatím ani nevydali žádné tiskové prohlášení. Problém je ještě o to závažnější, že RIM cílí své produkty na firemní klientelu, která si podobné selhání nemůže dovolit.

Klepněte pro větší obrázek
V konkurenčním boji proti Applu a producentům Androidů si kanadská společnost příliš nepomohla

Na Twitter účtu RIM visí jen krátká informace ve znění: „Omlouváme se všem našim zákazníkům v Evropě, na Středním Východě a v Africe za přetrvávající potíže. Ozveme se, jak to jen půjde.“ Majitelům BlackBerry už ale dochází trpělivost a je jisté, že Kanaďané se mohou ještě více obávat Applu a Androidu v lítém konkurenčním boji o zákazníka.

Diskuze (85) Další článek: Instalaci iOS 5 hatí „Error 3200“? Máme „řešení“

Témata článku: Blackberry, , , , , , Pro +, GLO, Black, Výpadek služeb, Značné zpomalení, Cíl útoků, Krátká informace, Utěrka, Jak, Mor