Výpověď smlouvy bude levnější. Nejpozději od února

Sankce 1/5 součtu zbývajících paušálů bude platit pro všechny nejpozději od února 2014. „Husákův bič na operátory“ vyšel ve sbírce zákonů, účinnost nabyl dnes.

Dnes, 8. srpna 2013, vešla v účinnost novela Zákona o elektronických komunikacích, která je známá jako „Husákův bič na operátory“. Mobilní operátoři mají ode dneška lhůtu půl roku, aby všem stávajícím zákazníkům se smlouvou na dobu určitou změnili smluvní podmínky v tom smyslu, že za výpověď smlouvy na dobu určitou jim nesmí naúčtovat víc než pětinu součtu měsíčních paušálů (nebo MMP) zbývajících do konce trvání smlouvy.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud rozumíte divné řeči zákonných paragrafů, pak vše potřebné najdete zde

Pokud bychom předpokládali, že se tak stane až někdy na konci lhůty, pak bude ona výpověď s pětinovou sankcí možná zhruba od února 2014. Novela se vztahuje i na současné smlouvy, takže pokud máte smlouvu na dobu určitou a její platnost se „přehoupne“ přes ono datum (bude se různit u každého operátora), pak můžete vypovědět s pětinovou sankcí i stávající smlouvu na dobu určitou.

Novela řeší ještě další dva operátorské nešvary, konkrétně uzavírání smluv s využitím prostředků komunikace na dálku (typicky po telefonu) a automatické prodlužování závazků. Zde budou muset být operátoři pružnější a začít se řídit novelou zákona jakmile se stane účinnou. O změnách se dočtete více v tomto článku.

Diskuze (24) Další článek: Zapádluj! Jedete na řeku? Nezapomeňte smartphone a tuhle aplikaci

Témata článku: , , , , , , Výpověď smlouvy, Automatické prodlužování, UNO, Únor