Vyzkoušeli jsme okenní režim Androidu N

Ve zkratce: Google ještě čeká hromada práce. Aktivace je snadná, nepotřebujete Nexus nebo Pixel C, stačí emulátor Androidu N pro Windows.

Jsou to dva týdny, co se Google pochlubil s testovací verzí nového Androidu N. Oproti svým předchůdcům by měl zamířit k výrobcům relativně brzy už letos v létě, a tak firma jeho Developer Preview pro vývojáře představila s několikaměsíčním předstihem.

Jedním z hlavních lákadel má být zobrazení dvou aplikací vedle sebe, jak to již v minulosti dokázala třeba nadstavba od Samsungu, anebo u svých moderních aplikací třeba Windows 8 a 8.1. Google tedy rozhodně není první, ale jelikož se jedná o samotného výrobce Androidu, sám vytváří určitý trend a dává světu vědět, že by kapesní systém nemusel být ryze mobilní, ale mohl by postupně přebírat některé funkce ze světa desktopů.

Klepněte pro větší obrázek
Před dvěma týdny Google potvrdil dlouhodobé spekulace o podpoře částečného okenního multitaskingu, kdy budeme moci na Androidu N rozdělit displej na dvě části a spustit vedle sebe dva programy.

Toto přesvědčení zesílilo zvláště poté, když se o pár dnů později objevily zkazky o jakémsi okenním režimu freeform, o kterém se psalo v některých konfiguračních souborech Androidu N. Už podle názvu by to znamenalo, že by okna nemusela vyplňovat rozdělený displej, ale mohla by mít libovolný rozměr. Prakticky by se tedy jednalo o princip jakéhokoliv okenního rozhraní v čele s tím nejznámějším – Windows.

Klepněte pro větší obrázek
Kód, který napovídá, že se Android naučí režim „freeform windows“

Jak vyzkoušet okenní režim Androidu N přímo ve Windows

Uplynulo několik dalších dnů a zvídaví hackeři zjistili, že nejde jen o pouhou zmínku, ale použitelný okenní režim v Androidu skutečně je – sic je ve výchozím stavu zakázaný. S několika málo příkazy jej lze ale aktivovat jak na skutečných zařízeních, tak v oficiálním emulátoru pro vývojáře. To jsme si nemohli nechat ujít, a tak se na něj dnes podíváme.

Pokud nemáte žádný kompatibilní tablet nebo telefon, stačí stáhnout samostatný balík Android SDK s nástroji pro vývojáře, nebo rovnou celé Android Studio. Jak nastavit Android N Developer Preview se dočtete zde.

Součástí nástrojů SDK je AVD Manager, který slouží k emulaci některého z podporovaných zařízení s Androidem. Podstatné je ovšem to, že s nejnovějšími nástroji můžete vytvořit i virtuální tablet, na kterém poběží právě Android N Developer Preview.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce SDK nástrojů s nainstalovanými obrazy pro emulaci Android N a AVD Manager, ve kterém jsem si připravil virtuální tablet Nexus 9 s Android N Developer Preview

Pak stačí virtuální tablet spustit a přihlásit se k němu z příkazové řádky, kde pomocí dalšího nástroje adb z balíku pro vývojáře a několika příkazů konečně aktivujete okenní režim. Pokud během spouštění nahlásí virtuální stroj chybu kvůli staré verzi HAXM (Intel Hardware Accelerated Execution Manager), je třeba nainstalovat nejnovější z této adresy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Emulovaný Android N Developer Preview a spojení skrze konzoli adb v příkazové řádce
 

Příkazy skrze konzoli adb, které povolí okenní režim

 

adb shell

su

setenforce 0

settings put global enable_freeform_support 1

cd /data/local/tmp

mkdir permissions

cd permissions

cp -a /system/etc/permissions/* ./

sed -e “s/live_wallpaper/freeform_window_management/” android.software.live_wallpaper.xml >freeform.xml

mount --bind . /system/etc/permissions

stop

start

 

Okna v Androidu v praxi

Okenní režim v Android N Developer Preview je zatím spíše jen jakési demo – proof of concept, než něco opravdu prakticky použitelného. Zapomeňte na to, že snad bude prostředí po restartu vypadat třeba jako Remix OS a i samotná okna aplikací nebudou příliš stabilní a občas prostě spadnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejprve jsem kalkulačku spustil v klasickém celoobrazovkovém rozhraní. Když jsem se však poté přepnul do seznamu naposledy spuštěných aplikací, v záhlaví každé aplikace jsem mohl použít nové tlačítko pro zobrazení v okenním režimu.

Ve výchozím stavu se budou aplikace dále spouštět jako dříve v celoobrazovkovém režimu, pokud se však přepnete do seznamu naposledy otevřených aplikací, u každé karty nyní objevíte vedle křížku pro zavření i nové tlačítko pro přepnutí do okna.

Když na něj klepnete, aplikace se skutečně otevře v okně, které můžete po obrazovce přesunovat a měnit tažením okrajů jeho rozměry. Pokud budete chtít v okenním režimu spustit další aplikaci, budete muset postupovat stejně. Tedy opět spustit aplikaci klasickým způsobem a aktivovat jeho okenní režim z přehledu všech otevřených aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Okno kalkulačky mohu přesouvat a měnit jeho rozměr. Ze seznamu pak mohu na ploše otevírat další a další okna. 

Zatím je to tedy opravdu kostrbaté a je to spíše doplněk pro základní běžné používání Androidu na tabletu. Na stranu druhou, zvláště na Pixelu C by okenní režimu mohl možnosti jeho použití a produktivity posunout opravdu o pěkný kus dál směrem k Remix OS.

Plnohodnotný okenní režim zároveň spolupracuje s režimem rozdělení displeje na dvě půlky. Funguje to podobně jako přichytávání oken k okraji ve Windows. Stačí tedy přetáhnout okno na stranu, půlka displeje ztmavne a aplikace jej vyplní. Druhá část displeje se přitom může nadále chovat jako plocha, na které mohou být samostatná okna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přichycení okna k okraji a rozdělení displeje na dvě logické části jako ve Windows 8.x

Rozdělení displeje není fixní, dělicí čáru totiž můžete libovolně posunovat, takže vlevo může být zobrazená úzká nudle třeba s IM komunikátorem, zatímco pravá širší část bude věnovaná prohlížeči. I v tomto se Google zjevně inspiroval u Windows.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Okenní režim v akci, práce s klávesnicí a mobilní Chrome v okně

Plnohodnotný okenní režim je zatím ale opravdu v plenkách a plný chyb, a přestože údaje z konfiguračních a popisných souborů Androidu N napovídají, že by měla být funkce součástí finální verze, bude údajně jen volitelná a bude tedy záležet na výrobci, jestli ji povolí.

Hrozí tedy praxe, že ji mnozí raději deaktivují, protože vykreslování vícero aplikací vedle sebe bude samozřejmě mnohem větší zátěží pro procesor a RAM takže okenní multitasking bude vyžadovat slušný výkon. Ze stejného důvodu ostatně mnoho výrobců dodnes ignoruje ve výchozím stavu povolené šifrování, které sice Android zvládá už roky, v praxi je však zpravidla výsadou jen nejnovějších zařízení z programu Nexus a několika dalších telefonů spíše z vyšší cenové kategorie.

Diskuze (5) Další článek: Samsung Galaxy S5 brzy dostane aktualizaci na Android Marshmallow

Témata článku: , HTC Nexus 9, HTC Nexus 9 32GB LTE, HTC Nexus 9 32GB Wi-Fi, REMIX, Shell, Proof of Concept, Druhá část, Záhlaví, #Android, Slušný výkon, Nejnovější zařízení, FreeForm, Několikaměsíční předstih, Režim, Půlka, ADB, Proof, Výchozí stav, Řez, Klasický způsob, Nové tlačítko, Nudle, Rez, Android Studio,