Vyzkoušeli jsme watchOS 3: Radikální změny, rychlejší chod a nové aplikace

  • watchOS 3 přináší zatím nejvíce změn pro Apple Watch
  • Změnilo se ovládání a přibyly nové aplikace
  • Aplikace nabíhají o poznání rychleji a zůstávají dále načtené v paměti

Na rozdíl od iOS 10 se hodinkový systém watchOS 3 nedočkal veřejné betaverze, takže jej do poslední chvíle viděli pouze vývojáři. Až nyní se dostal i k široké veřejnosti. Kromě níže vypsaných novinek se pracovalo na optimalizaci. Aplikace nyní po prvním spuštění zůstávají načtené v paměti hodinek a při příštím spouštění nabíhají téměř okamžitě. Jiné je ovládání, Apple zrušil dříve tolik opěvované glances a zapínací tlačítko už neslouží pro rychlé kontakty, ale jako Dock s aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázek
Nové ciferníky. První dva jsou na sport (spálené kalorie a rychlý přístup k aplikaci cvičení či měření tepu). Kromě myšáka Mickeyho WatchOS 3 přináší i Minnie pro dámy.
Klepněte pro větší obrázek
Do sytému přibyly aplikace jako Najít přátele, Připomínky, Moje domácnost nebo Dýchání. Měření tepu dříve probíhalo přes glances, dnes má vlastní ikonku.
Klepněte pro větší obrázek
Dýchání je nový relaxační funkce, která má člověku pomoci se uklidnit. Minutu se tak zhluboka nadechujete, vydechujete a doprovází to příjemné vibrování hodinek.
Klepněte pro větší obrázek
Připomínky. Aplikace, ve které vidíte přehled naplánovaných či splněných úkolů.
Klepněte pro větší obrázek
Místo glances nyní WatchOS 3 využívá tzv. Docku. Ten vyvoláte zapínacím tlačítkem a najdete v něm přednastavené aplikace či historii (poslední spuštěnou aplikaci).
Klepněte pro větší obrázek
Tažením odspodu nevyvoláte glances, ale už pouze přepracované ovládací centrum, kde přibyl údaj o stavu baterie a zámek hodinek.
Klepněte pro větší obrázek
Cvičení. Už nemusíte přepínat mezi kroužky, všechny údaje vidíte naráz. Pro pauzu či ukončení aktivity slouží „swipe“ zleva.
Klepněte pro větší obrázek
Aktivita kromě počtu nachozených kroků ukazuje i procentuální plnění cíle. Pod ním najdete i časový graf, ze kterého poznáte, kdy jste se nejvíce pohybovali. Aktivitu lze sdílet s přáteli.
Klepněte pro větší obrázek
Zásadně přepracovaný je systém komunikace. Kromě připravené odpovědi či diktování můžete kreslit písmeno po písmenku. Je to překvapivě intuitivní a rychlé. Bohužel zatím pouze v angličtině, takže na diakritiku můžete zapomenout.
Klepněte pro větší obrázek
Novou grafiku dostala i aplikace Světový čas nebo Minutka, kde nyní můžete rychle spustit některý z přednastavených časovačů.
Klepněte pro větší obrázek
Ke změnám v designu došlo i v aplikaci Počasí.
Klepněte pro větší obrázek
Dlouhé podržení vypínače vyvolá dvě nové funkce. Zdravotní ID umožní zdravotníkům přečíst vaše základní informace (krevní skupina, užívané léky apod.), pokud jste v bezvědomí. Tíseň SOS zavolá první pomoc a odešle informace o vaší poloze. Stejně tak můžete kontaktovat předem nastavené kontakty.
Diskuze (41) Další článek: Příští týden se představí nejvýkonnější Android současnosti

Témata článku: Apple, , , , , , , Poslední chvíle, Tíseň, Aplikace, Dýchání, Hodinkový systém, Krevní skupina, Ovládací centrum, Chod, Nov, Kroužky, Nachozený krok, První pomoc, Nachozených krok, Diktování, Glanc, Minnie, Watch, Dlouhé podržení,