Vyzkoušeno: Flipový obal pro Huawei Ascend G750

Flipové pouzdro s průhledem pro Huawei Ascend G750 přímo od výrobce – jak obstojí při každodenních úkonech?

Na domácím trhu se v posledních týdnech objevilo hned několik novinek z dílny čínského výrobce Huawei. Mezi nimi je i dualSIM phablet Huawei Ascend G750. Výrobce pro novinku připravil také originální značkové příslušenství. Jedním z těchto kousků je flipové pouzdro s průhledem. Nezvyšuje zbytečně tloušťku telefonu, ochrání displej a zvládnete s ním pár úkonů bez nutnosti flip odklápět.

Design a instalace

Řešení pouzdra spoléhá na nejjednodušší možné provedení. Flip kryjící displej je připevněn k upravenému krytu baterie, veškerá instalace tak spočívá v sejmutí krytu originálního a nahrazení krytem s flipem. Pouzdro se nepatrně podepíše na zvýšení hmotnosti – zatímco původní kryt baterie je lehoučký plastový výlisek (14 gramů), flip váží třikrát tolik, počítejte tedy s 28 gramy navíc.

Klepněte pro větší obrázek

Kryty jsou na první pohled identické (kromě flipové části), si rozdílu všimnete až při detailním srovnání. Zatímco originál je tenoučký a snadno jej ohnete i dvěma prsty, kryt s flipem je znatelně tužší a vyšší tloušťka je patrná u vyvýšení kolem otvoru fotoaparátu. Až na pár desetinek milimetru tloušťky navíc vypadá kryt stejně jako originál.

Klepněte pro větší obrázek

Uchycení flipu je provedeno šikovně a těží z tvaru krytu. Zatímco originální kryt je na okrajích zaoblen, ten s flipem toto zaoblení kopíruje jen na volné části. V místě uchycení flipu je zaoblení mnohem menší, čímž vznikne místo pro jeho uchycení. Nikde nic nepřesahuje, telefon i s flipem není při položení na stůl nijak nakloněn.

Klepněte pro větší obrázek

Řešení flipového pouzdra u mnohých telefonů naráží na jeden podstatný nedostatek –jakmile jsou tlačítka telefonu umístěna na obou stranách, respektive na straně upevnění flipu, bývá práce s pouzdrem nešikovná a tlačítka jsou mnohem hůře přístupná. To naštěstí není případ Ascendu G750, který má hlavní vypínač i regulaci na pravém boku.

Klepněte pro větší obrázek

Při otočení telefonu displejem dolů flip bohužel nedrží na svém místě. Při navrhování telefonu se patrně nepočítalo s tímto typem příslušenství elegantní řešení s magnety, jako má například iPad se svým SmartCoverem, zde bohužel nenajdete. Otvor ve flipu kryje průhledná fólie, která je schopná přenést případná gesta na displej. Zvládne to i bez přímého dotyku – telefon s flipem cca milimetr nad displejem dokázal gesta správně interpretovat.

Klepněte pro větší obrázek

Použití v praxi

Pomocí flipu lze snadno zapínat a vypínat displej – flip funguje obdobně jako hlavní vypínač. Po přiklopení k displeji se na chvíli zobrazí hodiny (podrobněji níže) a displej se sám vypne. Odklopením flipu se displej zapne a telefon je k dispozici na stejném místě systému, na kterém jste jej opustili.

S přiklopeným flipem můžete díky otvoru telefon ve velmi omezeném množství ovládat, „průhled“ na displej však slouží spíše v roli informátora. Stisknutím hlavního vypínače zobrazíte v průhledu analogové hodiny, vodorovným přejetím prstu zprava doleva pak informace o počasí, datu a zobrazí se i všechny indikátory (ikony) z horní části displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha systému • Analogové hodiny (primární zobrazení s flipem) • Počasí a další informace (sekundární zobrazení s flipem)

Podobu informací, které se s flipem zobrazují, bohužel téměř vůbec nemůžete ovlivnit. Jedinou změnu, které docílíte, je vzhled pozadí, obrazovky flipu přebírají tapetu nastavenou na pohotovostních obrazovkách. Při každé aktivaci obrazovek flipu (jeho přiklopením nebo stisknutím hlavního vypínače) se zobrazí hodiny, k dalším informacím se dostanete přejetím prstem.

Telefon s flipem dokáže informovat pouze o zmeškaných hovorech a zprávách, veškerá další upozornění zjistíte až na sekundární obrazovce. Na ni se vejde identický počet ikon jako na běžné ploše, zobrazeny jsou blíže k sobě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zmeškané hovory a příchozí SMS • Další notifikace zjistíte až na sekundární obrazovce • Zcela zaplněný řádek notifikací s flipem • Zcela zaplněný řádek notifikací na běžné obrazovce

S flipem můžete pohodlně telefonovat. Po vytočení čísla stačí přiklopit flip, který nikde nepřekáží. Pokud chcete hovor ukončit, po stisknutí hlavního vypínače se v průhledu objeví aktuálně spojený hovor i s pokládacím tlačítkem. U příchozího hovoru se zobrazují obě možnosti, tedy přijmutí i ukončení hovoru. Koncepce pouzdra přímo vybízí k ovládání hudebního přehrávače přes průhled, v praxi se budete muset bohužel obejít bez něj. Kromě hovorů můžete přes průhled ovládat ještě budík, připomenutí v kalendáři se zobrazí pouze ve formě ikony na sekundární obrazovce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Odchozí hovor • Příchozí hovor • Budík

Závěr

Flipové pouzdro netrpí žádnými zásadními nedostatky, které by omezovaly při jeho základních funkcích. U poměrně velké G750 může trochu překážet, pokud telefon držíte jednou rukou a pracujete na displeji druhou, vždy však lze flip otočit až na záda telefonu.

V roli ochrany displeje nelze flipu nic vytknout, pokud ale očekáváte pokročilejší ovládání, budete patrně zklamáni. Průhled poskytuje pouze základní přehled o dění v telefonu, který navíc nejde nijak vizuálně upravit či nastavit (například změna typu hodin).

Diskuze (5) Další článek: Léto s U:fonem: Mobilní internet 4 GB za 114 Kč

Témata článku: Huawei, , , , , , Huawei Ascend G750, Značkové příslušenství, F +, #Huawei, Pro +, Kryjící displej, Flipový obal, Ascend, Základní přehled, Elegantní řešení, Pokročilé ovládání, Příchozí SMS, Obal