watchOS 2: nové funkce a podpora nativních aplikací

Apple na vývojářské konferenci WWDC představil druhou generaci operačního systému pro hodinky Watch. Jaké novinky přináší?

Na WWDC dostala kromě iOS a OS X svůj velký prostor také platforma pro chytré hodinky. Apple představil druhou generaci systému watchOS 2. Beta verze systému je pro vývojáře dostupná už dnes, oficiální aktualizace se dočkáme na podzim. Pojďme si shrnout novinky, které uživatelům jablečných hodinek přináší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tim Cook a Kevin Lynch představují nový WatchOS 2

Stylizace ciferníků

Nová verze přináší úplně nové způsoby customizace ciferníků, na pozadí hodin si můžete dát vlastní fotografii z galerie, nebo pozadí „Time-lapse“, které vám ukáže jak v danou denní dobu vypadají známá světová místa. Pro aktivní používání se rozhodně bude hodit druh ciferníku zvaný „Komplikace“, který na hlavní obrazovce kromě data a času zobrazuje, venkovní teplotu, plánované úkoly, čas odletu vašeho letadla, stavu nabíjení elektrického auta apod. Umí zobrazit dokonce informace z aplikací třetích stran. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S novou verzí si můžete uspůsobit vzhled ciferníků podle vašich potřeb

Velice praktickou funkcí je „Time Travel“ (cestování v čase), která vám pouhým otáčením korunkou umožňuje procházet uplynulé a budoucí události podle času. Pokud před spaním položíte hodinky bokem do nabíječky, můžete ocenit nový noční režim, který zobrazuje hodiny a čas a umožňuje nastavit a ovládat budík.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Procházejte korunkou různé události • Hodinkami přes den na ruce, budíkem v noci na stolku

Vylepšená komunikace

WatchOS 2 zase o něco zlepšuje komunikaci s přáteli. Hodinky nově umožňují malovat a odesílat různobarevné obrázky, odpovídat na zprávy a e-maily pomocí namluvených zpráv či posláním emotikonu. Z hodinek už také můžete provozovat audio hovory přes FaceTime za pomocí vestavěného mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple vylepšil dosavadní způsoby komunikace skrze Watch
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšení se dostalo i u asistenkty Siri, která nově umí spouštět aplikace nebo z nich zjišťovat různé informace.

Zdraví a fitness

Díky většímu propojení s asistentkou Siri můžete hlasem plánovat různá cvičení a cíle, za která po splnění budete odměněni odznakem. Hodinky v různých časových intervalech také ukazují souhrn vašich aktivit a sdělí vám, jak jste si například vedli v uplynulém týdnu. Vaše výkony pak můžete snadno sdílet s lidmi na sociálních sítích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky sbírají data o vaší aktivitě a pak vás za ni patřičně ohodnotí

Wallet a Mapy

Stejně jako v iOS i ve watchOS je nyní aplikace Wallet (rozšířený Passbook), do které si kromě kreditních karet pro placení můžete nově ukládat také klubové karty z různých obchodů, jízdenky, lístky apod. V mapách si zase můžete vychutnat novou službu Transit, která vám ukáže jízdní trasy a řády městské hromadné dopravy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mapy včetně tras a jízdních řádů budete mít přímo na vašem zápěstí

Otevřeno vývojářům

Spolu s watchOS 2 přichází i nová verze WatchKitu, která vývojářům umožní vývoj nativních aplikací. Doposud na hodinkách běželo pouze uživatelské prostředí aplikace a data byla přenášena z vašeho iPhonu, nyní aplikace poběží přímo na hodinkách, takže odpadne zdlouhavé načítání aplikace jako tomu bylo doposud. Hodinky můžete také samostaně používat na vaší domácí Wi-Fi. Na druhou stranu by se ale tato změna mohla promítnout ve výdrži baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jakým způsobem fungovali hodinky dříve a jakým fungují teď.

WatchKit dále dovoluje vývojářům přistupovat k hardwarovým částem hodinek a umožní jim je lépe využívat. Řeč je hlavně o akcelerometru, digitální korunce, mikrofonu, reproduktoru a taptic enginu, ale budou mít nově k dispozici také HealthKit a HomeKit. Nově na hodinkách půjdou spouštět i videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vývojáři nově dostanou přístup k datům z HelthKitu a HomeKitu 

Zabezpečení

Apple se tím sice na Keynote nepochlubil, ale hodinky s watchOS 2 lze ochránit pomocí vašeho Apple ID a hesla. Pokud byste tedy hodinky nějakou náhodou ztratili, vaše data zůstanou v bezpečí.

Klepněte pro větší obrázek
Hodinky si nově můžete zabezpečit Apple ID a heslem a k vašim datům se nikdo cizí nedostane

Na systému watchOS 2, který byl představen pouhých několik týdnů po fyzickém uvedení prvních Apple Watch do prodeje, je patrná snaha Applu vyvinout co nejrychleji plnohodnotnou platformu pro nositelnosti a umožnit její co největší nezávislost na smartphonu a jeho výpočetním výkonu.

Diskuze (1) Další článek: Samsung Galaxy S6 Active: obrněnec pro USA [preview]

Témata článku: Apple, , , , F +, Kevin, Watch, Kevin Lynch, Odznak, Funkce, Podpor, Poslání, NAT, Časový interval, HomeKit, Nov, Transit, Passbook, První apple, Velký prostor