Well VP-2009: videohovory bez počítače [recenze]

VoIP telefon Well VP-2009 vypadá jako z říše snů: velký barevný dotykový displej, kamera s vysokým rozlišením a zvládne přehrávat webové video.

Již podle popisu svých funkcí a specifikací není testovaný internetový telefon Well VP-2009 rozhodně žádným střízlíkem a z desky stolu si ukousne odpovídající část prostoru. Jak by také ne: klasické telefonní sluchátko, velká klávesnice a především barevný displej se 7" úhlopříčkou své nároky na prostor zkrátka mají.

Plusy a mínusy

+ Velký barevný displej
+ Kvalita hovoru i videa
+ Snadná obsluha

- Potěšilo by také Wi-Fi
- Prozatím nemá webový prohlížeč

Klepněte pro větší obrázek 
Článek vyšel v časopisu Computer 13-14/2011

Telefonní multifunkce

Displej v základně není možné polohovat, s vaším obličejem ale i tak svírá optimální úhel. Displej je plně dotykový a akorát citlivý, takže na dotyky reaguje okamžitě. V horním rámu displeje je umístěna webová kamera s 2Mpx rozlišením, dobře si poradí i s horšími světelnými podmínkami a díky uchycení na otočném kloubu ji lze ve vertikálním směru polohovat.

Klepněte pro větší obrázek

Uživatelské prostředí je přehledné a příjemně rychlé, jednotlivé dotykové prvky jsou dostatečně velké pro pohodlné ovládání prstem. Najdete v něm také některé prvky známé z mobilních telefonů: například widget s hodinami na úvodní obrazovce lze přesouvat tažením.

Překvapivá je nabídka konektorů. Mimo klasického internetového připojení zde najdete také zdířku pro připojení lokální sítě (v takovém zapojení při příchozím hovoru telefon automaticky přibrzdí síťový provoz tak, aby nedocházelo k jeho přerušování), ale také video výstup pro připojení projektoru nebo televize a zvukový výstup i vstup. Navíc na pravém boku najdete konektor USB 2.0 i slot pro paměťové karty typu SD. Proč ty? Protože telefon podporuje funkci fotorámečku a z těchto médií dokáže přehrávat fotografie i některá videa. Výrobce slibuje v další verzi firmwaru přidat také webový prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek
Konektory RJ-45 pro síťové připojení jsou nezbytným standardem, audio video výstup je však něco navíc

Velký displej se hodí

Zapojení telefonu je snadné, k jeho plnému využití však budete potřebovat účet u některého z poskytovatelů internetové telefonie používající protokol SIP. Po konfiguraci účtu je telefon připraven k hovorům, které vytáčíte klasicky čísly na klávesnici.

Kvalita hlasu je na vysoké úrovni, ne nadarmo je na sluchátku natištěno logo HD. Stejně kvalitní je také hlasitý odposlech, který lze bez problémů použít pro konferenční hovor například v zasedací místnosti.

Abyste mohli použít možnosti videohovorů, musí mít protistrana patřičné vybavení. To znamená stejně vybavený internetový telefon nebo počítač s webovou kamerou a některým moderním SIP klientem. V průběhu testu jsme úspěšně používali softwarový telefon X-Lite.

Pro přenos videosignálu se používá moderní kodek H.264, který si vystačí i s pomalejším připojením. Obraz byl na vysoké úrovni i v případě, že byla rychlost internetového připojení uměle omezena na 256 Kb/s. Vše bez problémů (a trhání) fungovalo jak na optickém připojení kabelového operátora, tak i přes ADSL a „vesnický“ Wi-Fi internet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nebojím se říci, že teprve s velkým displejem si telefonování s videem skutečně užijete. Při hovoru vidíte nejen protistranu, ale v malém náhledovém okně také svůj vlastní obraz. V nastavení telefonu pak můžete také zvolit, zda se videohovor spojí pokaždé, když je to možné, nebo bude vyčkávat až na váš ruční pokyn.

  • Multimediální internetový telefon Well VP-2009 zapůjčila firma Joyce
  • www.Joyce.cz  
  • Cena: 6 540 Kč

Well VP-2009 ve zkratce

  • VoIP standard: SIPv2
  • podpora kodeků: G.711, G.722, G.723.1/iLBC, G.726, G.729AB
  • audio kodeky: MP3, WMA, AAC
  • video kodeky: H.264, H.263
  • displej: 800 × 480 bodů, 7", dotykový
  • počet vyzváněcích melodií: 4
  • telefonní seznam: 300 záznamů
  • paměť hovorů (příchozí/zmeškané/odchozí): 100/100/100
  • další funkce: přehrávač videa, fotorámeček, přehrávač IPTV
  • konektory: 1× WAN, 1× LAN, 1× S-Video, 2× audio, 1× čtečka SD, 1× USB 2.0
  • rozměry: 286 x 89 x 45 mm
  • hmotnost: 1,2 kg
Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (13) Další článek: Nové stroje s WP7 Mango: Acer, ZTE, Fujitsu a Samsung Galaxy S II

Témata článku: , , , Videohovor, Velká klávesnice, Webová kamera, Počítač, IPTV, Zadek,