Windows 10: Co čekat od „mobilních desítek“

Microsoft boduje. Rozvedl svůj sen mít všechna zařízení na jedné platformě, dělá pokroky v mobilním systému a novoty i opravy rozhodně stojí za to!

Microsoft hodlá s Windows 10 udělat díru do světa. Nový systém, nové jádro, nová koncepce, ale také nové vedení a hlavně nová a moderní společnost. Nebudeme hodnotit předchozí směřování redmondského gigantu, ale nový směr, kterým se Microsoft ubírá, má něco do sebe. Už jen to, že aktivně naslouchá uživatelům, viditelně se jejich ohlasem zabývá a dokonce je přetváří ve skutečnost. To jsme dříve neviděli.

Klepněte pro větší obrázek

A jak se to týká smartphonů? Stejně jako kterýchkoliv jiných zařízení. Windows 10 je totiž systémem pro všechno. Od smartphonů po počítače, od tabletů po Xbox, motto: Univerzální aplikace. Apliakce takové, které běží na stejném jádře, na všech zařízeních, jenom na každém v té nejpřívětivější a nejlépe ovladatelné podobě. A právě tyto univerzální aplikace se stanou součástí i mobilních Windows 10. Tedy nejen nový systém, ale zcela nové aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jeden uživatel, jeho telefon a počítač. Taková je vize Microsoftu pro Windows 10.

Pryč se starými zlozvyky

Microsoft naslouchá. Koho by na současných Windows Phone 8.1 nestálo jedny nervy nekonečné nastavení? Kdo by nezestárnul zabředáním do podnabídek, protože v akčním centru lze mít jen čtyři (pět na velkých displejích) přepínače? A nejen proto, že Joe Belfiore předváděl brzká sestavení Windows 10 pro smartphony na Lumii 1520, mohou všichni jásat. Každý, kdo má telefon se systémem Windows Phone 8.1, bude moci zdarma upgradovat na Windows 10 pro mobilní telefony.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První novinky: tapeta pod dlaždicemi a žazení v menu, s nově instalovanými aplikacemi na začátku seznamu. (obr: The Verge)

Jaké jsou tedy novinky? Nevíme, kolik jich bude, protože Windows 10 se neustále vyvíjí, ale radost máme i z těch již nyní představených. Mezi ty nejmenší patří tapeta pod domovskou obrazovkou s živými dlaždicemi. Je to změna od současného systému, kdy je tapeta aplikována na samotné dlaždice. Druhá viditelná změna? Seznam aplikací: po novu bude zobrazovat nové instalované aplikace hned na začátku seznamu a nabidnout by měl i nové způsoby třídění. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Změny v notifikačním centru a v nastavení, po kterých všichni tolik volali. (obr: The Verge)

Další novinky jsou vidět v akčním centru. Notifikace pujde mazat jednotlivě (navíc, smazání notifikace se bude synchronizovat mezi zařízeními), ale co je důležitější, druhé potažení od horní hrany displeje zobrazí celou řadu dalších přepínačů narozdíl od současných čtyř (pěti). Další novinky se týkají zadávání textu. Kdekoliv půjde text zadávat, bude jej možné také diktovat. Stejně tak se klávesnice dočká nového designu a nově ji také bude možné zmenšit a přichytit ke stranám pro psaní jen jednou rukou i na velkých displejích. Nově také půjde reagovat na notifikace u horní hrany displeje. A co všechny nadchne nejvíce? Nastavení - konečně tříděné do kategorií a zřejmě také univerzální aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​IM aplikace integrované v centru zpráv a hrátky s klávesnicí pro velké displeje. (obr: The Verge)

Poslední novinka, která se ještě netýká univerzálních aplikací, je opětovná integrace aplikací do centra zpráv. Tam, kde dříve býval Facebook chat, tedy přímo ve zprávách, bude nově Skype (a později, až to budou podporovat, i další internetové IM). Jako dvorní komunikační aplikace Microsoftu bude provázán se zprávami a tak bude z jednoho místa nově možné psát, volat i videovolat. Všechny drobnosti vypadají, jako by u nich někdo skutečně přemýšlel, teď ještě, aby byly i realizovány. Během hovoru má jít přepnout do Skypu již na současných Windows Phone, jenom aplikace Skypu to jaksi ještě neumí.

Pod taktovkou univerzálních aplikací

První představenou univerzální aplikací jsou nové Office. S těmi se na mobilní platformě již delší dobu nic nedělo a ukázka na podiu vypadala více než dobře. V rámci univerzálnosti aplikace totiž půjde v aplikacích využívat mnohem širší možnosti formátování obsahu, podobně, jako to známe ze stolních Office. Po tapnutí na podrobnosti („tři tečky“) totiž ve vysunuté liště najdeme nové nabídky podobné ribbonům právě ze stolních aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Podoba nových Office - univerzální aplikace na scéně. (obr: The Verge)

Stejně tak se dočká obrovského skoku dopředu Kalendář, který na současných mobilních Windows za moc nestojí a uživatelé raději používají alternativy třetích stran. A úplně stejně na tom bude i emailový klient Outlook. Nejjednodušší příměra? Vezměte to, jak dnes vypadá Modern UI aplikace Outlooku a to, jak vypadá webový kalendář od Microsoftu, přesně tak to bude vypadat na Windows 10 pro smartphony. Moc podrobnosti neznáme (u Outlooku například potáhnutí doleva = smazat, doprava = označit vlaječkou, vytvářet emaily se budou de facto ve wordovském prostředí), ale obrázky vypadají velkolepě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Univerzální aplikace Kalendář a zcela jiný Outlook, než na který jsme na smartphonech zvyklí (obr: The Verge)

Stejně tak se univerzálními aplikacemi stanou Obrázky i Hudba: První zmíněná bude sama vytvářet alba, vylepšovat fotografie a rovnou načítat snímky z OneDrive (vzhled podobný aplikaci Lumia Storyteller), zatímco ta druhá bude synchronizovat vaše nastavení, skladby a playlisty mezi zařízeními. Hodně se mluvilo i o herní aplikaci Xbox, která je rovněž univerzální, ale v rámci tiskové konference byla prezentována pouze na PC a Xboxu. I její mobilní podoba se však dočká změn, ta současná navíc za moc nestojí. Další, zatím nepříliš prezentované univerzální aplikace budou centrum Lidé a Mapy s integrovanou Cortanou, která si například zapamatuje, kde jste zaparkovali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další univerzální aplikace: Hudba či Obrázky. Ne všechny univerzální aplikace ale Microsoft předvedl (či předvedl úplně), o spoustě se jenom zmínil. Snad se vizuálního představení dočkáme co nejdříve. (obr: The Verge)

Poslední představenou univerzální aplikací je nový webový prohlížeč. Slyšeli jsme o něm již na poli PC, jeho vývojové jméno zní Project Spartan. Kromě vylepšené Cortany přímo ve Windows 10 se tato hlasová asistentka objeví i zde, prostřednictvím vyhledávacího pole. Zde bude předvídat vaše dotazy a rovnou ve vyhledávacím poli nabízet výsledky - např. počasí. Dalšími vylepšeními jsou režim pro čtení, zabudovaný seznam stránek uložených pro pozdější přečtení, či režim poznámek, kdy půjde rovnou do webu cokoliv psát, kreslit a následně to ukládat do OneNote nebo kamkoliv sdílet. Project Spartan byl zatím předváděn pouze na PC, na telefonech se ho v trochu chudší (zatím neznámo o kolik) podobě dočkáme později.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Project Spartan zatím jen na desktop, později i pro smartphony. (obr: The Verge)

Pár slov závěrem

Windows 10 mají být dostupné pro všechny současné telefony s WP 8.1. Nedá pak větší množství univerzálních aplikací sbohem tolik opěvované plynulosti? Stejně tak, jako tomu je nyní, když Microsoft některou aplikaci vyčlení ze systému, aby ji bylo možné snadněji aktualizovat. To je na jednu stranu chvályhodné, na druhou stranu ne tolik svižné. Nutnost upgradu modelových řad je tedy jasná, především za použití nejnovějších čipsetů. Ostatně, v otázkách po skončení tiskové konference Microsoft potvrdil novou vlajkovou loď s Windows 10. Že by už na MWC 2015?

 

Brzká sestavení systému Windows 10 pro smartphony budou dostupná již v únoru tohoto roku.

 

A kdy se toho všeho dočkáme? Těžko říci, oficiálního uvolnění finálních Windows 10 pro smartphony nejspíše někdy na přelomu léta a podzimu, ale v programu Phone Insider (nahrazujícím Preview for Developers) budou brzká sestavení systému dostupná již v únoru 2015. To znamená nejpozději za měsíc a půl. A i když se nejspíše nebude jednat o stabilní sestavení a s velkou pravděpodobností jim nebudeme moci říkat plynulá, věřím, že jejich oblíbenost se přinejmenším vyrovná populárnímu programu Preview for Developers.

A ještě jedna smutná, ale nutná informace na závěr. Nejsme USA, ani jiná domovská země Bingu a i když už se u nás dá využívat jako vyhledávač, právě na Bingu postavená Cortana a spousta dalších navázaných služeb u nás bude bohužel nepoužitelná, protože budou chybět zdrojová data. I přesto jsou Windows 10 pro telefony nový, svěží směr. Směr, který snad má konečně smysl. Microsoft věří, že ve sjednocení našel východisko ze svojí situace. Už pro spokojenost nás mobilmaniaků doufám, že tentokrát se v Redmondu nemýlí.

Diskuze (85) Další článek: Microsoft představil HoloLens. Chytré brýle pro virtuální realitu

Témata článku: Microsoft, , , Nové jádro, Zlozvyk, Win, Mobil, Nejnovější čipset, Wind, Poslední novinka, Emailový klient, Domovská země, Vyhledávací pole, Komunikační aplikace, Nová koncepce, Nový office, Storytel, Joe Belfiore, Windows!, Motto, Děs, Viditelná změna, DESI, MOBI