Windows Phone 7: mobilní vzkříšení Microsoftu

Microsoft představil nový systém pro mobilní telefony. Dává zcela zapomenout na zastaralý Windows Mobile, začalo se znovu, moderněji.

Včera Microsoft představil nový operační systém pro mobilní telefony. Základní informace jste se mohli dozvědět z našeho online přenosu, nyní shrneme to nejdůležitější a zkusíme objasnit to, co nebylo o novém systému vyřčeno.

Už nikdy více Windows Mobile

Stávající systém Windows Mobile má dlouhou historii a koncept tohoto operačního systému pramení v klasických kapesních počítačích ovládaných stylusem. To se však už dávno nenosí. Dlouho se proto očekával příchod revolučního operačního systému, který přijde se zcela novým způsobem ovládání. Čekalo se několik let, mezitím iPhone získal nadvládu mezi smartphony, objevil se systém Google Android a Nokia začala bodovat se svým dotykovým Symbianem.

Poslední meziroční bilance prodejů komunikátorů značky HTC, které jsou majoritní základnou systému Windows Mobile, je neveselá. Meziroční nárůst prodejů jen o 6% (Apple 83%, Samsung 111%, Nokia vzhledem ke startu prakticky od nuly dosáhla neuvěřitelných 4071%). Podíl na trhu HTC klesl z 20 % na 10 %. HTC se přitom snažilo a zastaralý systém dovybavilo moderním uživatelským prostředím HTC Sense. Uživatelům to však evidentně nestačí.

Klepněte pro větší obrázek
Představení se ujal sám šéf Microsoftu Steve Ballmer

Minulý rok představil Microsoft novou verzi systému Windows Mobile, která však byla stále jen drobnou evolucí. Zároveň s tím uvedl nové názvosloví – smartphonům s operačním systémem od Microsoftu se bude říkat Windows Phones a už bude celkem jedno, jaká verze operačního systému šlape uvnitř. Můžeme tu pozorovat první analogii s iPhonem, v tomto článku jich bude víc.

Při včerejším představení jsem se ještě oháněl názvem Windows Mobile 7, ale to byla hrubá nepřesnost, byť záměrná. Microsoft totiž včera nepředstavil Windows Mobile 7, ale Windows Phone 7 Series.

Představení systému na oficiálním videu:

Bez Startu a křížku

Windows Phone 7 je systém připravený pro zařízení s kapacitními displeji ovládanými výhradně prsty, tedy jako u iPhonu. Prostředí vychází z multimediálního přehrávače Zune HD a Steve Ballmer při prezentaci připomněl, že každý přístroj s Windows Phone 7 bude prakticky zároveň Zunem. Z jabloňového sadu doléhá ozvěna „každý iPhone je zároveň iPod“.

Uživatelské prostředí je rozděleno do jednotlivých sekcí, které jsou věnovány lidem, obrázkům, hudbě a videím, kancelářským aplikacím a hrám. Více se dozvíte například na SmartManii. Každopádně vše je propojeno se sociálními sítěmi a webovými službami, ale také s xBox Live.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Windows Phone 7

Vše co jste doposud znali o systému Windows Mobile můžete zapomenout – není tu klasická nabídka start nebo okna s křížky v pravém horním rohu. Zkrátka vše z dob „kapesáků“ se stylusy bylo zapomenuto a nahrazeno moderním uživatelským prostředím. To působí elegantně, ale leckdy mrhá místem – při prezentaci jsme si všimli, že se i na velký displej prototypu vešlo pouze pět hlaviček e-mailů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient

Nikoho nepřekvapí integrace vyhledávače Bing a ovládání multidotekovými gesty (jako, však víte...). Velkou inovací je domácí obrazovka – tady je Microsoft originální a nabízí „nekonečný“ vertikální pás aktivních panelů, neboli widgetů, které zastupují jednotlivé aplikace. Kromě toho sem můžete umístit oblíbené kontakty či zástupce webových stránek. Každá aplikace pochopitelně nemusí mít svůj widget – takovou najdete v seznamu aplikací, což je mimochodem jednosloupcový seznam řazený podle abecedy.

Uživatelské prostředí bude pevné, nebude možné aplikovat grafické nadstavby, jako v případě stávajícího Windows Mobile.

Ukázka systému v reálu na prototypu:

Multitasking nebude

Před samotným uvedením Windows Phone 7 uniklo dopředu pár informací, které se staly noční můrou všech skalních příznivců Windows Mobile s nutkavou nenávistí vůči Applu – mimo jiné uváděly absenci klasického multitaskingu a možnost instalace aplikací výhradně z online obchodu Microsoftu. O tomto však nepadla na tiskové konferenci ani zmínka.

Nabízí se otázka – proč by se Microsoft přímo nepochlubil multitaskingem, kdyby v systému byl? Ona je to věc, která se dá řešit efektivnějšími způsoby s ohledem na životnost baterie, rychlost a stabilitu systému. iPhone je důkazem, že plný multitasking většinovému uživateli nechybí. Jenomže je to silné dráždidlo pro hlasitou komunitu skalních zastánců Windows Mobile, kteří by Microsoftu udělali nepěkné PR, a ostatní funkce systému by zůstaly ve stínu.

Klepněte pro větší obrázek
Z prezentace - podpora hudby a videa, neboli Zune

Už proto se nabízí, že plnohodnotný multitasking nebude. Web Gizmodo získal na tuto otázku vyjádření od šéfa vývoje Windows Phone 7 Joe Belfiora, který se zdráhal odpovědět přímo: „Jádro operačního systému je moderní multitaksingový operační systém. Pokud například přehráváte hudbu, hudba bude hrát na pozadí, zatímco se budete věnovat jiným funkcím. Jestliže budete používat e-mail, máme skvělou podporu pro push e-maily a ty pracují na pozadí.“ Opět jako bychom mluvili o iPhonu, který v jádru multitasking samozřejmě také má.

Stěžejní otázkou ale je, zda budou moci na pozadí běžet aplikace třetích stran. K tomu Joe Belfiore dodal: „Máme několik cest, jak zajistíme, aby aplikace třetích stran mohly přinášet svou službu uživatelům, i když aplikace zrovna neběží. Živé panely jsou příkladem.“ Bez omáčky kolem – klasický multitasking nebude. Bude tu fungovat push notifikace nebo aktivní aplikační rozhraní skrze widgety na úvodní obrazovce, ale samotná aplikace plnohodnotně na pozadí nepoběží. To by Joe Belfiore odpověděl bezesporu jinak.

Podrobnosti se dozvíme na vývojářské konferenci MIX, která se koná příští měsíc.

Aplikace jen z marketu

Něco málo k ovládání – základem hardwaru jsou tři ovládací tlačítka. To středové s logem Windows nápadně připomíná stejné tlačítko na iPhonu a má i stejnou funkci – vrací uživatele odkudkoli na domácí obrazovku. Poté je tu tlačítko pro návrat zpět a speciální tlačítko pro vyhledávání. Zvědavé dotazy majitelů HTC HD2 „zda to půjde“ se dají snadno zodpovědět – možná nějak ano, ale systém by se musel přizpůsobit pěti ovládacím tlačítkům. A protože přijde na trh až koncem roku, kdy už HTC HD2 nebude nejnovější přístroj, předpokládám, že se Microsoft zpětnou kompatibilitou nebude zabývat.

A jak to bude se zpětnou kompatibilitou aplikací? Se samotným během by neměl být problém, protože v jádru systému opět není nic jiného než Windows CE. Ale systém má zcela nové prostředí a vůbec nepočítá se stylusem. Odpovězte si sami, tu oficiální odpověď od Microsoftu dostaneme pravděpodobně až za měsíc na MIXu.

Zbývá ještě otázka omezení dostupností aplikací. Chce-li Microsoft vydělat a zároveň nabídnout maximální uživatelský komfort, dostatek aplikací a jejich spolehlivost, přistoupí k tomu, co je očekáváno – aplikace budou dostupné výhradně přes AppStore Marketplace. Jinak bude ve stávající pozici – Marketplace poloprázdný, aplikace různě po internetu a polovina z nich s crackem. Na tom se špatně vydělává. Když nebudou aplikace jinde než na Marketplace, rázem se zvýší jeho popularita.

A jak to bude se spoluprácí s „dospělými“ Windows? Windows Mobile Device Center zřejmě upadne v zapomnění, jako celý systém Windows Mobile, k synchronizaci bude sloužit software Zune. Synchronizovat bude také multimediální obsah – hudbu, filmy… Zvědaví nechť si nainstalují iTunes.

Windows Phones 7 ale nebudou jen nějaké multimediální hračky. Speciálně pro tuto novou platformu byla vyvinuta nová mobilní verze balíku Office s návazností na korporátní SharePoint, samozřejmostí je Outlook s podporou Exchange a velmi propracovaná je organizace času se sdílenými kalendáři apod.

Klepněte pro větší obrázek
Z prezentace – podpora Office bude důkladná

A co podpora Flashe? Další z provokativních otázek. Systém Flash nepodporuje, zaměří se raději na vlastní Silverlight. Narozdíl od iPhonu je ale větší šance, že by se podpora Flashe mohla v budoucnu v systému objevit, bude-li vůbec uživatelům chybět...

Nadějná cesta

Ačkoli jsem rýpavý, Windows Phone 7 se mi velmi líbí. Je to moderní systém s atraktivním uživatelským rozhraním, zajímavým provázáním funkcí, a přestože má některé vlastnosti silně inspirované konkurencí, z uživatelského hlediska je to originální a intuitivní systém. Omezený multitasking či aplikace dostupné pouze přes Marketplace lze nakonec považovat i za výhodu.

Nový systém má šanci na úspěch a oslovení nových zákazníků – díky svému označení se tak trochu může svézt na úspěchu Windows 7, vazbou na xBox Live osloví další silnou skupinu, především budou vznikat přístroje s nádechem něčeho zcela nového od Microsoftu. Partnerů ke spolupráci má Microsot mnoho, jak ze strany výrobců hardwaru, tak u operátorů.

Tip: další podrobnosti o novém systému najdete na www.windowsphone7series.com

Ale nepřijde pozdě? První přístroje s Windows Phone 7 se mají objevit na trhu koncem roku. To už by tu měl být také iPhone OS 4, Android 3 a Symbian3.

A na závěr malý grafický kvíz. Na níže uvedených obrázcích je uvedeno grafické prostředí systému a výřez, který z něj zobrazuje mobilní telefon. Když si jej odmyslíte, kolem celého panelu prostředí si domyslíte rámeček, co vidíte?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

„Windows Pad“. A za rok se možná tomuto vtípku přestaneme smát, průnik na novodobé lehké tablety bez desktopového operačního systému by totiž byl jen dalším logickým krokem Microsoftu.

Diskuze (148) Další článek: Představení Garmin Asus Nüvifone M10 na veletrhu v Barceloně (video)

Témata článku: Microsoft, , , , Apple iPhone 4GB, HTC HD2, MOBI, Zastaralý systém, Vzkříšení, Micro, Wind, Phone, Mic, Moderní systém, Včerejší představení, Moderní uživatel, Windows!, Stejné tlačítko, Mobil, Win, Klasická nabídka