Windows Phone 8 kompletní: známe všechny novinky

Včera byla kompletně představena Windows Phone 8. Těšit se můžeme na vylepšenou zamykací obrazovku nebo bezpečný Dětský koutek.

Na včerejší prezentaci Microsoftu bylo představeno bylo několik nových funkcí, ale především byla oznámena data, kdy přijdou první telefony se systémem Windows Phone 8 na trh. Když se v červnu konala první akce k příležitosti představení nového mobilního systému od Microsoftu, dočkali jsme se popisu většiny novinek, které se v něm objeví. Některé z nich ale zůstaly utajeny a byly odhaleny až dnes. Zřejmě nejvýznamnější novou funkcí je „živá“ zamykací obrazovka a Dětský koutek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zpočátku sloužil jako telefon pro představení nových funkcí Nokia Lumia 920.

Díky „živé“ obrazovce bude možné na uzamknuté obrazovce sledovat sportovní výsledky, dění na Facebooku, kontrolovat počasí, titulky hlavních zpráv nebo prostě jen fotky z vaší galerie. Pozici na této obrazovce bude moci zastávat téměř jakákoliv aplikace, která má dostoupnou Live Tile. Když k tomu přidáme již dříve známou možnost zvolit si na zamykací obrazovku téměř jakoukoliv notifikační ikonu, dostaneme ve výsledku velmi produktivní součást systém, aniž by uživatel musel cokoliv otevřít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Marketplace se začíná plnit nejstahovanějšími aplikacemi z jiných platforem.

Aplikace přibývají

Nová bude aplikace Skype, která již bude neustále běžet na pozadí. Uživatelé tak budou moci kdykoli přijmout Skype hovor nebo ho zahájit. Nový bude i integrovaný Facebook a Twitter a celkově bude na Windows Phone 8 dostupných 46 z 50 nejstahovanějších aplikací na ostatních platformách včetně Angry Birds: Space nebo Temple Run. Součástí systému bude také aplikace sledující datové přenosy. Vždy, když se budete blížit k limitu vašeho FUP limitu, tak vás sama na tento fakt upozorní. Zároveň v ní zjistíte, jak jsou jiné aplikace náročné na přenos dat. Podobné vestavěné řešení má od verze 4.0 také Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dosud mohli sledovat datové přenosy pouze majitelé Lumií pomocí aplikací od Nokie.

Mnoho rodičů jistě ocení funkci jménem Dětský koutek (Kid’s Corner). Ta umožňuje dospělým půjčit svým ratolestem telefon, aniž by se museli obávat, že někomu nechtěně zavolají, napíší SMS či e-mail, status na Facebooku nebo dokonce smažou celý obsah telefonu. Nyní totiž v nastavení telefonu budou moci nastavit, jaké aplikace (zřejmě převážně hry), hudební soubory nebo videa budou dětem přístupné. Poté namísto pohybu zespoda nahoru na zamykací obrazovce přejedou z pravé strany na levou a dostanou se právě do Dětského koutku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jessica Alba byla ozdobou konference. Avšak její působení zde mohlo být o něco kratší.

Dětský koutek vzbudil na konferenci asi největší povyk, protože nejprve prezentující Joe Belfiore pozval na pódium své děti, aby mu pomohly tuto funkci demonstrovat a následně vystoupala na pódium také hollywoodská herečka Jessica Alba. Ta si na své Nokii Lumii 920 pochvalovala právě dětský koutek a upozornila i na možnost přehrávat na ní skladby z vlastní iTunes knihovny. Ano, čtete správně, na telefonech Windows Phone 8 si nyní budete moci přehrávat hudbu, kterou jste si zakoupili na iTunes.

Privátní „Pokoje“

V adresáři Lidé nově přibude funkce Pokoje (Rooms). V těchto notně vylepšených obdobách skupin bude možno s určenou skupinou lidí (např. rodinou) online sdílet poznámky, kalendář, ale i právě vyfocené fotografie. Nejzajímavějším faktem je, že i tato funkce bude fungovat napříč mobilními systémy. Jedinou podmínkou je, že uživatelé Androidu a iPhonu budou muset mít Windows ID účet, aby měli přístup do Pokojů. Microsoft zřejmě pochopil, že bude muset nabídnout podporu i dnes mnohem používanějším systémům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Microsoft se nezapomněl rýpnout do Applu. Ve webovém úložiští SkyDrive totiž fotografie zůstanou tak dlouho, jak jen budete chtít.

Poslední zmíněnou novou funkcí ve WP8 byla integrace služby Xbox Music, kterou Microsoft představil teprve nedávno. Znamená to, že uživatelé budou moci hudbu nakupovat například skrze tablet Microsoft Surface a o chvíli později si ji budou přehrávat i na svém telefonu se systémem Windows Phone 8. Přes tuto službu bude možné sdílet vytvořené playlisty i alba. Vylepšení doznalo i úložiště SkyDrive, do kterého bude konečně možno nahrávat fotografie v plném rozlišení. Naopak nepadlo ani slovo o tom, zda telefon bude možné připojit k jinému zařízení v režimu Mass Storage.

V Česku zatím jen HTC

Dostupnosti a ceny nových Windows Phone 8 zařízení oznámil sám šéf Microsoftu Steve Ballmer. Ty se liší v USA podle toho, u jakého operátora hodlají uživatelé nakupovat a liší se i globálně. Jedno však zůstává stejné. První telefonem s Windows Phone 8, který se začne prodávat, bude 1. listopadu 2012 Windows Phone 8X by HTC. Ve stejný den se začne prodávat i v České republice a to za cenu 13 999 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Uspějí telefony s Windows Phone 8 na předvánočním trhu?

Během následujícího víkendu se pak začnou ve vybraných evropských zemích prodávat také očekávané telefony Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 820 a také Samsung Ativ S. V Čechám bychom se těchto telefonů měli dočkat až v průběhu letošního prosince, resp. v lednu v případě Samsungu Ativ S, což je o více než měsíc později po prvním HTC 8X. Vydrží fanoušci tak dlouho čekat na Lumii 920? Pro HTC bude brzká dostupnost alespoň jednoho jeho zařízení významná konkurenční výhoda.

Pokud se ptáte, jak je to s dostupností updatu Windows Phone 7.8 pro současné telefony, nedostanete příjemnou zprávu. Microsoft se o WP7.8 na konferenci vůbec nezmínil a dobře věděl proč. Tento update by měl být dostupný ke stažení až během ledna nebo února příštího roku.

Diskuze (62) Další článek: Blesk mobil: známe ceny [živě z tiskové konference]

Témata článku: , , , , HTC Windows Phone 8X, Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, Windows!, Nejstahovanější aplikace, Win, Komp, První akce, Nejzajímavější fakt, Novinky, Wind, Komplet, Nov, Dětský koutek, Phone