Windows Phone 8: Microsoft vrací úder

Na podzim přijde nová generace telefonů s Windows, Microsoft nás nechal nahlédnout pod pokličku. Změny jsou zásadní a WP8 zatopí konkurenci.

Od představení iOS 6 od Applu uběhlo deset dní. V jeho případě se jednalo spíše o systémovou evoluci. Nyní se slova chopil Microsoft a představil Windows Phone 8. Zde se však jedná o pořádnou revoluci oproti Windows Phone 7. Dá se říct, že krom Metra nezůstal kámen na kameni. Nové je jádro, nová je podpora vícejádrových procesorů nebo vícero rozlišení displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka Windows Phone 8: více barev, více informací

Na začátku celé prezentace se Microsoft pochopitelně chtěl pochlubit svými úspěchy. Zmíněna byla statistika z Amazon.com, kde mezi devíti nejoblíbenějšími telefony bylo sedm modelů se systémem Windows Phone. Navíc první trojka tohoto žebříčku byla kompletně pod palcem tohoto systému. Následně se již přešlo k samotnému představení nového systému. Jedná se o osm hlavních změn, přičemž dle prezentujícího to samozřejmě není zdaleka vše. Ostatní vylepšení a funkce ale budou představeny až později.

Až 64 jader

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zásadní novinkou, z níž vychází mnoho dalších, je nové jádro systému. Bude stejné, jako využívají stolní Windows 8. To mj. umožní jednodušší vývoj aplikací a her pro oba systémy. Toto sdílené jádro by tak mělo přitáhnout k vývoji více vývojářů, výrobců hardwaru a partnerů pro výrobu výsledných zařízení. Microsoft také slibuje úzkou spolupráci mobilního a stolního systému. Podrobnosti se ale dozvíme až na podzim.

Nové jádro také umožňuje podporu vícejádrových procesorů. Ne tedy jen dvoujádrových, jak se předpokládalo. Microsoft se pochlubil tím, že bylo testováno na zařízeních, které měly dokonce 64 jader. Hlavním přínosem této podpory by měla být větší výdrž baterie a samozřejmě větší výkon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

MicroSD karty a IE 10

Přibude také podpora dvou nových rozlišení displejů. Ke stávajícímu 480 × 800 pixelů se pro Windows Phone 8 přidává dvojice 720 × 1280 (16:9) a 768 × 1280 (15:9) pixelů. WP8 bude podporovat paměťové microSD karty, čímž se otevírá nová brána pro přenášení multimédií do telefonu. Představen byl nový prohlížeč Internet Explorer 10 a Microsoft zdůrazňuje, že je úplně stejný, jako ten pro počítače. Výkon JavaScriptu a a vykreslování by mělo být 4x rychlejší než v předchozí verzi. HTML 5 se dočká dvojnásobně vyšší podpory funkcí. Nový IE 10 by měl být stejně rychlý, jako jeho desktopový bratr. Měl by být také lepší než prohlížeče momentálně nejlepších telefonů. Funkce SmartScreen navíc zajistí antiphishingovou ochranu proti podvodným stránkám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Největší ovace publika sklidilo oznámení, že nově půjde psát hry pro WP8 v nativním kódu (C++, C). Vývojáři se také dočkají podpory rozhraní DirectX. To vše znamená daleko jednodušší vývoj nových her. Výsledkem by měly být graficky propracovanější tituly, než tomu bylo dodnes. Jednodušší bude i portace z Androidu a iOS. Takovou aplikaci je možné přenést do WP během čtrnácti dní. Aplikace napsané pro současný Windows Phone 7 budou funkční i v nové verzi. Bohužel opačně to fungovat nebude.

Budoucnost s NFC

Velká pozornost byla věnována podpoře NFC. Ta je prý propracovanější a lepší než na ostatních systémech. Díky NFC si můžete například jednoduše uložit informace z papírové vizitky s NFC čipem. Pokud bude reklamní NFC tag v časopise, pouze přiložíte telefon a můžete si reklamu ihned zobrazit v telefonu. Díky nové funkci sdílení „tap & send“ bude moci NFC aspoň z části nahradit sdílení dokumentů aj. pomocí Bluetooth. Windows Phone 8 nabídne také bezpečné platby prostřednictvím NFC. Technologie také umožní párovat telefonů pro hraní multiplayerových her.

Mobile Wallet je propracovaná mobilní peněženka. Mnozí v tom jistě uvidí PassBook od Applu, ale o kopírování zde nemůže být řeč, protože by pro něj zkrátka nebyl čas. Naopak si myslím, že dnes představená peněženka je ještě lepší, než ta představená Applem před několika dny. Microsoft ji totiž provázal s NFC a tedy bude moci telefonem přímo platit. K bezpečnosti napomůže i bezpečností prvek SIM karty. Ten ale bude záležet na podpoře operátorů. Jako první oznámil svou podporu francouzský Orange.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Obsah peněženky bude sdružovat bankovní účty, kreditní karty, ale také věrnostní karty, slevové kupony a platební instrukce. Podporovány budou i transakce skrze PayPal. V ukázkovém videu byla nastíněna situace, kdy přijdete do restaurace, pomocí NFC se přihlásíte do restauračního „prostředí“, a poté budete všechny objednávky a platby provádět přes telefon. Máme se tedy na co těšit. Vývojáři navíc dostanou možnost přístupu přímo do této peněženky a budou v ní moci přidávat položky a provázat s ní své aplikace. WP8 tak budou podporovat i vnitroaplikační platby.

Nokia Mapy pro všechny

Spojení Nokie a Microsoftu přináší další ovoce. Těšit se z něho budou všechny WP8 telefony, dostanou vestavěné Nokia Mapy. Půjde o offline mapy s mapovými podklady od společnosti NAVTEQ. V nich bude přímo integrovaná také hlasová navigace. I do těchto map budou mít přístup vývojáři, budou je moci použít ve svých aplikacích. Telefony Lumia tak ztratí svoji hlavní výhodu oproti ostatním Windows Phones, ale samotný systém naopak mnoho získá.

Klepněte pro větší obrázek

Microsoft chce novou verzí systému více oslovit také firemní zákazníky. K tomu má dopomoci i řada nových bezpečnostních funkcí. Telefony budou nově podporovat šifrování BitLocker a zabezpečený boot. Samozřejmostí je setrvání kancelářského balíku Office. Velkým tahákem může být i vzdálená správa firemních telefonů. K dispozici bude také možnost vytvořit si vlastní firemní Hub. Právě to umožní firmám „customizovat“ firemní telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vylepšená hlavní obrazovka

Největší a nejneočekávanější „bombu“ si ale Joe Belfiore nechal nakonec. Úprav se totiž dočkala i obrazovka s Live Tiles. Nově budou k dispozici tři velikosti živých dlaždic, které si budete moci libovolně upravovat. Dočkáme se i nových barev. Mizí tzv. zlatý řez, jenž nechával část obrazovky zcela nevyužitou. Nyní se tak zobrazí mnohem více informací. Ihned se začaly objevovat negativní názory na tuto změnu, nová verze prý ztrácí svoji originalitu, mnoho ze své krásy a přehlednosti.

Skype v systému

Dle očekávání byla představena integrace Skypu. Pozadu nemusí zůstat ani ostatní VoIP provideři. Telefonát ze Skypu se bude tvářit jako normální hovor. Bonusem je plnohodnotný multitasking aplikací. Přímo u Skypu se to bude projevovat větší volností uživatele. Během hovoru tak nebude muset být zobrazena „volací“ obrazovka, ale bude možné normálně používat telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multitaskingu se dočkala také již zmíněná navigace. Po uložení cíle trasy tak budete moci normálně využívat telefon, zatímco hlasová navigace vás bude směrovat k další křižovatce. To se může hodit. Úprav se dočkal hlasový asistent, navíc bude umět „komunikovat“ přímo s aplikacemi. Vývojáři dostanou plný přístup k této službě, aby ji mohli implementovat do svých aplikací.

Windows Phone 7.8 pro současné telefony

Teď k té méně potěšující části. Současné Windows telefony nedostanou upgrade na WP8. Dostane se jim pouze částečné aktualizace na Windows Phone 7.8. Ta nabídne většinu nových funkcí podle toho, co dovolí hardware. Microsoft tak vyvolal vlnu kritiky ze strany výrobců, WP7.8 dostanou většinu funkcí WP8, což nabourá prodejní strategie.

Klepněte pro větší obrázek 

Jediným záporem tak zůstává budoucí nefunkčnost aplikací pro Windows Phone 8 na současných modelech. Naopak vítaným krokem je fakt, že všechny následující aktualizace pro WP8 bude možno provádět over-the-air, tedy bez nutnosti připojovat telefon k počítači. Stejně tak chvályhodným rozhodnutím je minimálně osmnáctiměsíční podpora aktualizací pro nově představené telefony. Zajímavé je také zavedení programu pro mobilní nadšence. Ti budou dostávat nové aktualizace dříve než ostatní.

V závěru Microsoft oznámil prozatímní spolupráci se čtyřmi mobilními výrobci. Jsou jimi Nokia, Samsung, HTC a Huawei. Čipsety do všech těchto zařízení bude dodávat výhradně společnost Qualcomm. Na nová zařízení s Windows Phone 8 si pak budeme muset počkat do podzimu letošního roku. Nově bude systém lokalizován do 50 jazyků. Marketplace bude přístupný dokonce ve 180 zemích. Ten dnes čítá ve svých seznamech více než 100 000 aplikací. Poslední informací je vydání vývojářské SDK sady. Stane se tak v průběhu léta 2012.

Diskuze (201) Další článek: Samsung: ze zrnka rýže světovou mobilní jedničkou

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , Velký tahák, Firemní telefon, Windows!, Mic, Wind, Mobilní peněženka, Vzdálená správa, Nové jádro, Phone, Nový prohlížeč, Plný přístup, Micro, Následující aktualizace, Ostatní systém, Win, Velká pozornost, Negativní názor, První trojka