Windows Phone 8.1: doušek živé vody [recenze]

S recenzí novinek Windows Phone 8.1 jsme si počkali až na oficiální verzi systému. Co všechno je nové a jak se to Microsoftu povedlo?

Hub Lidé: sociální sítě pryč (skoro)

V hubu Lidé se ani tolik nepřidávalo, jako spíše ubíralo. Zachován zůstal přehled kontaktů, způsoby řazení, rychlý přechod podle písmen i vyhledávání. Stejně tak zůstala karta s Prostory i karta s vláknem novinek, zmizela ale karta nedávno zobrazených kontaktů. Změn však dostála karta s novinkami, což úzce souvisí s odstraněním Facebooku přímo z operačního systému. Facebook jako samostatná aplikace vyvíjená Microsoftem bude nyní schopna rychleji přidávat nové funkce, než kdyby byla součástí systému. Aktualizovat aplikaci je jednodušší, než aktualizovat systém. Proto vše, co je ve vlákně novinek spojené s Facebookem, vyžaduje jakoukoliv interakci opět v aplikaci Facebook. Její nová verze se vás při prvním spuštění dotáže na integraci do telefonu, ale každý komentář, každý Like vás přenese do aplikace. V kontrastu, Twitter je stále součástí systému a aplikaci např. na odpověď nepotřebujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Facebook zmizel. Vše, co je v telefonním seznamu spojené s Facebookem, interaguje pouze skrze aplikaci.

V hubu lidé jsou i další skryté novinky. Nejsem si jist, jestli se nepletu, ale možnost zobrazit pouze kontakty s telefonním číslem se mi jeví jako novinka. Stejně tak je nové zobrazení obrázku kontaktu při odchozím hovoru nebo možnost přepnout probíhající hovor do hovoru přes Skype, aby nedocházelo k utrácení za volání. Tlačítko je bohužel stále neaktivní, na novou verzi Skypu se pořád čeká.

Zprávy: chat je nenávratně pryč

I ve zprávách je stejná situace, jako je tomu s kontakty. Položka online už se ve zprávách nevyskytuje a chatovat s kontakty tak můžete buď v aplikaci Facebook, nebo v relativně nové aplikaci Messenger. Jedna z velkých výhod Windows Phone tak odešla do věčných lovišť. Drobným vylepšením ve zprávách je potom možnost ztlumit jednotlivé vlákna, tedy nastavit, aby na nové zprávy v konkrétním vlákně nebylo upozorňováno. Systém doručenek, kdy se všechny řadí do jedné konverzace a zobrazují pouze číslo, nikoliv jméno kontaktu, zůstal v systému nezměněn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve zprávách lze blokovat oznámení pro konkrétní vlákna. Logiku nového našeptávače ale nikdo nepochopí: slovo s diakritikou napsané bez diakritiky nedoplní, jakmile ale vystřihnete hrubku, správný návrh se zobrazí okamžitě.

Bohužel, pryč je i další skvělá výhoda WP8, a to bezchybné našeptávání a korekce textu (překlepy, přidání diakritiky). Jednak zmizela možnost přidat neznámé slovo do slovníku, druhak potom predikce je velmi nepřesná a pokud napíšete slovo, které má více znaků s diakritikou, bez diakritiky, systém už jej nedokáže automaticky opravit, ale ani nabídnout. Uživatelé sice hlásí, že se slovník s časem lehce zlepšuje a na pozadí se sám nějakým způsobem učí, oproti ideálnímu stavu ve Windows Phone 8 je to ale stále katastrofa.

Kalendář: stále mizerná dlaždice

Ano, ne. To jsou odpovědi na vaše dvě hlavní otázky. Latinský text Lorem ipsum už se v měsíčním náhledu kalendáře nenachází, ale živá dlaždice stále zobrazuje jenom jednu nadcházející událost, i ve svojí největší podobě. Alespoň však respektuje zvolený obrázek na pozadí. Jinak se v kalendáři událo pár celkem pozitivních změn. Pokud povolíte zjišťování polohy, zobrazuje kalendář na každý den předpověď počasí. V měsíčním náhledu potom jednoduchými, barevnými proužky zoobrazuje, zda-li a z jakého kalendáře máte na onen den nějaké události. Na jednotlivé dny lze tapnout a zobrazit podrobnější rozpis dne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V kalendáři nově přibyly informace o předpovědi počasí. Zlepšily se také náhledy a práce s nimi.

Zastoupena je konečně celá klasická čtveřice náhledů, tedy den po hodinách, týden, měsíc a rok. Pod nabídkou trojice teček najdete úkoly, jednoduchý výpis agendy ale Microsoft odstranil. Způsob, jak snadno projet veškeré události na další dny v jednoduchém časovém sledu, je nenávratně pryč. Pokud jsme v předchozích odstavcích lamentovali nad odstraněním Facebooku, zde události z této sociální sítě zůstaly a barevně lze odlišit ty, na které jste pouze pozvání, od těch, kterých se zúčastníte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo si našel i roční náhled. Úkoly se schovaly do nabídky, agenda zmizela úplně. A dlaždice? Ta umí stále jenom jednu událost. Alespoň je ale průhledná.

Windows Phone Store: přehlednost až na prvním místě

Novinky v obchodu s mobilními aplikacemi musím hodnotit jenom pozitivně. Pokud otevřete Store, zobrazí se vám na první kartě návrhy aplikací. Ty můžete navíc upřesnit povolením zjišťování polohy. Pokud jsou dostupné nějaké aktualizace, objeví se v pravém horním rohu malý čtvereček s číslem dostupných aktualizací. S aktualizacemi je svázána jedna velká novinka. Windows Phone nyní umí aktualizovat aplikace na pozadí, automaticky, bez zásahu uživatele. Případně si lze nastavit, že se tomu tak bude dít pouze při připojení na Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle nově vypadá Windows Phone Store. Dlaždice, návrhy na základě regionu a polohy a hlavně přehlednější třídění do jednotlivých kategorií.

Druhá karta obsahuje další sadu dlaždic s kategoriemi nejoblíbenější, doporučené, zdarma atd. Pokroku se ale dočkala hlavně třetí karta, kde nyní najdeme mnohem přehlednější třídění aplikací do různých kategorií, což může usnadnit vyhledávání. Samotný pohled na aplikaci podstoupil také několik kosmetických úprav.  První karta zobrazuje popis aplikace, screenshoty z ní a stručné hodnocení. Další karta je však nová, zobrazuje recenze aplikace, jejich počet, podrobné hodnocení a teprve nedávno přibyl i parametr zobrazující, jaké zařízení hodnotitel používá. Snadno tak zjistíte, že daná aplikace například nepracuje korektně na slabším hardwaru Lumie 520 a spol. Teprve na třetí kartu se přesunuly ne tolik zajímavé údaje o aktuální verzi aplikace, o seznamu změn, o vydavateli a o požadavcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhled na konkrétní aplikaci. Ty důležité informace jsou hned na první kartě, detailní hodnocení následuje.

Novinky se schovaly i pod nabídku tří teček. Nejprve je zde sekce stahování, kde vidíte aktuálně probíhající stahování, případně tahem do strany chronologicky řazená stahování a informaci, kdy stažení přibližně proběhlo. Zajímavější je ale položka moje aplikace, která sdružuje všechny vámi nainstalované aplikace, uvádí potřebné místo pro instalaci, přibližný údaj první instalace a možnost hromadného označení a následné instalace. Tato možnost se hodí zejména tehdy, kdy jste neobnovili telefon ze zálohy, ale chcete rychle vrátit všechny používané aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Moje aplikace, historie stahování a možnost zapnout automatickou aktualizaci aplikací.

Témata článku: Microsoft, , , , Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 630 Dual SIM, Podrobné hodnocení, Souhrn novinek, Skvělá věc, Levá strana, Lokální obsah, Latinský, Agenda, Užitečná věc, Čtecí režim, Win, Měsíční náhled, Unikátní způsob, Sekvenční snímání, Pouhý text, Wind, Displej nikoli, Detailní nastavení, Phone, Vzniklý problém