Windows Phone 8.1: první pohled na systém [galerie]

Microsoft vypustil Windows Phone 8.1 pro uživatele registrované v programu Preview for Developer. Podívejte se na první obrázky.

Nová verze operačního systému Windows Phone 8.1 byla oficiálně představena na konferenci Build 2014. To bylo na začátku února a během včerejšího dne, po necelých 14 dnech, se k prvním uživatelům, kteří mají telefon registrovaný v programu Preview for Developers, dostal update z „osmiček” na 8.1. Nainstalovali jsme jej na Nokii Lumia 1520 a přinášíme vám první obrázky nové verze systému.

 

Změn je opravdu hodně, proto vám podrobný popis systému přineseme v samotné recenzi. Tato verze systému však není finálním updatem na Windows Phone 8.1, který přijde v létě (podrobněji na konci článku). Nokie Lumia navíc dostanou separátní update Nokia Cyan. Také je potřeba uvést, že speciálně Nokie Lumia 1320 a 1520 dostaly s aktualizací také některé speciality - především lepší uzpůsobení pro velké displeje, menší klávesnici, více položek najednou na displeji, menší fonty, více přepínačů v akčním centru a další. Pokud máte k aktualizaci jakékoliv dotazy, směřujte je do diskuze pod článkem, pokusíme se na ně průběžně odpovídat.

Galerie screenshotů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba akčního centra s nastavitelnými přepínači, posuvníků oddělené hlasitosti, které se objevují podle aktuálního využití (například speciální pro Bluetooth) a vylepšeného multitaskingu s možností zavírání aplikací tahem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka s LiveTiles. Při aktivaci vlastního pozadí se bohužel nezmění všechny dlaždice, jen některé.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z hubu Lidé zmizela hlubší integrace sociálních sítí, cokoliv například na Facebooku se otvírá v aplikaci. V protokolu se jednotlivé hovory sdružují a při vytáčení již vidíte obrázek volaného.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internet Explorer se naučil lépe pracovat se záložkami, umí se synchronizovat mezi zařízeními, umí lépe přehrávat YouTube se zachováním interakcí. Nabízí i zjednodušený čtecí režim.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepracovány byly herní hub a hub sdružující hudbu a videa. Hry jsou nyní i jako jednotlivé aplikace v menu, v aplikaci hudby lze nové při přehrávání stále procházet skladby a videa se vyčlenila do samostatné aplikace.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zcela přepracována byla aplikace systémového fotoaparátu. Rovněž galerie vypadá jinak a jsou v ní vidět i zástupci směřující vás k dalšímu zdroji obrázků.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu přibyl inteligentní správce úložiště, správce baterie a vylepšen byl i Data Sense
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lehkých změn se dočkal kalendář. Tou nejviditelnější jsou nové náhledy, řádně barevně odlišené události a ikonka indikující počasí.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K nepoznání byl přepracován obchod s aplikacemi. Nachází se zde grafické zobrazení, je zde zcela jiný layout, aplikace jsou nabízeny podle toho, co stahují vaši přátelé, rovnou z telefonu se dostanete k vašim staženým aplikacím, atd.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlý pohled na změny v nastavení. Nejvíce potěší možnost nastavit si opravdu vlastní vyzvánění a styl chování notifikací u každé aplikace. Zajisté nepohrdneme ani synchronizací nastavení a hesel mezi zařízeními či chytrým režimem Wi-Fi. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejvíce zábavy ovšem bude s hlasovou asistentkou Cortana. Zvládá jednoduché dotazy a v daných aplikacích (Facebook, Twitter, Skype) umí provádět i jednoduché úkony. Navíc se vážně umí učit -  v rychlosti jsem ji naučil členy vlastní rodiny, nejdůležitější narozeniny a události v kalendáři, i svoje jednoduché návyky, ať už cesty nebo stravování.

Podle našich prvotních zkušeností se v nynější verzi Developer Preview nevyskytuje nový design zamykací obrazovky, podpora Miracastu, podpora Sensor Core a Bluetooth 4.0. Ty jsou vázané buď na další aktualizaci systému, nebo přímo na update firmwaru ve spojení s updatem od výrobce zařízení, nikoliv od Microsoftu. Nedostalo se a v nejbližší době pravděpodobně ani nedostane na správce souborů a podporu USB OTG.

V našich končinách ostrouháme

Bohužel, v České republice přijdeme o spoustu funkcí. Jendou z nich je hlasová asistentka Cortana, kterou vyvoláte jedině nastavením regionu i jazyka telefonu na Spojené státy/English (United States). Na Cortanu jsou bohužel navázány i funkce tzv. Quiet Hours (tedy času, kdy si nepřejete být až na výjimky rušeni) a tzv Inner Circle (okruh lidí, kteří vás mohou kontaktovat i v Quiet Hours). Další absence je v psaní tahem Swype. To je nepochopitelné, jelikož potřebné slovníky Microsoft již dávno má. Z vlastní zkušenosti navíc mohu říci, že slovník v této verzi WP8.1 je hůře použitelný, zvládá mnohem méně opravovat či doplňovat diakritiku. Více již v samostatné recenzi operačního systému Windows Phone 8.1.

Diskuze (114) Další článek: Galaxy S5 se první den prodalo o 30 % více, než u startu Galaxy S4

Témata článku: Microsoft, , , , Nokia Lumia 1320, Nokia Lumia 1520, United Stát, Win, Systém, Herní hub, System, Wind, Rychlý pohled, Phone, Grafické zobrazení, Windows!, První pohled, Chytrý režim, Čtecí režim, Pohled, GAL, Souhrn novinek, Swype