WP8.1 se dotahuje: notifikace a oddělená hlasitost

Microsoft o notifikačním centru v mobilních Windows mlží už nějaký ten pátek. Poslední úniky naznačují jeho konkrétní podobu a brzké uvolnění.

Notifikační centrum u Windows Phone je věc, která mobilní nadšence dělí na dva tábory. Jedni si stojí za názorem, že notifikační centrum není třeba, protože vhodně navolené Live Tiles vám jej plnohodnotně nahradí, zatímco druhý tábor argumentuje, že ne všechny aplikace mají tak dokonalé Live Tiles, aby plně zastoupily nějaký jednotný přehled zmeškaných událostí. Oběma tábory se potom prolíná názorový proud, že mobilním Windows chybí způsob, jak se bleskurychle dostat alespoň k základním přepínačům. Aniž bychom se přikláněli na kteroukoliv stranu, je třeba zdůraznit, že Windows Phone je od základů jiný systém a tak přání, aby vypadal jako systémy konkurenční a uměl něco, co je u nich požadováno za normální, jsou svým způsobem zcestné, protože je to prostě jiný systém. Jenomže Microsoft potřebuje rozšířit uživatelskou základnu svého systému a tak mu v podstatě nezbývá, než tato (mnohdy oprávněná) přání uživatelů plnit.

Notifikace budou, uniká z Microsoftu

I když Microsoft o notifikačním centru mlží už nějakou dobu, dočkáme se ho s největší pravděpodobností až ve WP 8.1 (spekulovalo se, že by notifikační centrum mělo být součástí už aktualizace GDR3). Tato verze systému by se světu měla představit na vývojářské konferenci Build 2. dubna a k uživatelům dostat v průběhu května, divočejší spekulace potom praví, že Windows Phone 8.1 jsou již skoro hotové a první zařízení (alespoň z dálky) uvidíme již na konci měsíce na MWC v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravděpodobná podoba notifikačního centra ve Windows Phone 8.1 (obr. 1: winphollowers.com; obr. 2: The Verge)

Zejména první obrázek je pro nás důvěryhodným zdrojem, jelikož se podle všeho jedná o únik z interní prezentace samotného Microsoftu. Vypadá to, že nakonec se nedočkáme souhrnu notifikací na ploše nalevo od homescreenu s Live Tiles, ale bude se jednat o výsuvnou lištu z horní části displeje. V tomto notifikačním centru vidíme jednak rozšířené informace ze stavové lišty (procenta baterie, datum, název operátora), dále potom přepínače rychlého nastavení, které by se měly dát uživatelsky navolit, možnost rychlého přístupu do nastavení, případně smazání všech notifikací a nakonec samotné notifikace. Microsoft notifikační centrum pojmenoval jako Action Centre.

Klepněte pro větší obrázek 
A takto bude podle všeho vypadat nastavení toho, co v Action Centre budete chtít vidět (obr.: twitter Nawzil)

Oddělená hlasitost, tlačítka na displeji a další

Zavedením Action Centre novinky ve Windows Phone 8.1, alespoň ty nejvíce viditelné, zdaleka nekončí. Konečně bychom se měli dočkat oddělené hlasitosti, kdy zvlášť půjdou regulovat aplikace a multimédia a zvlášť vyzvánění a notifikace. Od této verze systému by se i mobilní Windows měly naučit softwarová tlačítka na displeji, což povede k nasazení větších displejů v menším těle. Na trh by se také měly dostat první dualSIM smartphony, které Microsoftu zatím v portfoliu chybí. Zapomenout nesmíme ani na hlasovou asistentku jménem Cortana, která by se měla stát obdobou Siri od Applu.

Klepněte pro větší obrázek 
Možnosti odděleného nastaven hlasitosti (obr.: wincentral.com)
Diskuze (87) Další článek: PPF spustila významnou reorganizaci Telefóniky

Témata článku: , , , , Hlas, Hlasitost, Dot, Interní prezentace, Základní přepínač