Xelibri 6 a 8: smyslná exotika do kabelky (test)

Představujeme vám další dvojici ze zimní kolekce mobilů Xelibri, která je tentokráte určena ženám. První model by se mohl prodávat v kosmetickém salónu a druhý ukáže, jak se dá žít bez klávesnice.

Rychlé odkazy

 • parametry Xelibri 6 v katalogu mobilů
 • parametry Xelibri 8 v katalogu mobilů   
 •
nerozdělená recenze v textové verzi
 velká fotogalerie se všemi obrázky

S ojedinělými telefony značky Xelibri se na stránkách MobilManie setkáváte téměř pravidelně. Předchozí představení „pánských“ modelů 5 a 7 z aktuální kolekce podzim/zima si můžete připomenou v této recenzi. Minulá jarní kolekce je k nahlédnutí zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celá rodinka Xelibri podzim/zima pohromadě

Modely 6 a 8 z aktuální kolekce Xelibri mají velkou šanci učarovat dámským srdcím. Jsou určeny pouze a jen jim.

Pudřenka ze Star Treku – model 6

Pod označením Xelibri 6 se skrývá extravagantní mobil, který má být imitací dámské pudřenky. A imituje ji tak dokonale, že člověk neznalý výstřelků značky Xelibri nemá šanci poznat, že to, co leží na stole, je opravdu mobil.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle má být mobil?

Xelibri 6 je stejně jako všechny ostatní modely k dispozici ve dvou barevných variantách. V měděné (Sheer Bronze), kterou můžete shlédnout na připravených fotografiích, a platinové (Platinum Blush) s růžovými pásy okolo kláves. Osobně bych se přikláněl k růžové variantě, která na mě působí více žensky, ale i měděná má něco do sobe a koneckonců, já nejsem ta správná cílová skupina. Dojem dámské pudřenky nenavozuje pouze tvar a vzhled mobilu, ale také použitý materiál.

Jde o tvrdý plast, díky němuž působí ovšem mobil trochu „levně“. Ze stejného materiálu je vyroben i kloub spojující klávesnici s odklopným displejem, který při každém otevření vyvolává pocit, že se asi brzo ulomí. Nicméně v zavřeném stavu je telefon dost pevný na to, aby vydržel svízelné situace, které mu může připravit nešetrné prostředí dámských kabelek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Imitace pudřenky je dokonalá

Při zkoumání telefonu v zavřeném stavu objevíte pouze posuvná dvířka v přední části. Zbytek těla telefonu je jednolitý. Dvířka po zasunutí odhalí prostor pro kartu SIM a konektor pro nabíječku. Otevírání a zavírání dvířek je velmi pohodlné. Pokud byste si chtěli prohlédnout také baterii telefonu, asi si na tom vylámete zuby. Stejně jako v předchozích modelech zimní kolekce totiž nic není tam, kde byste to čekali. K baterii se dostanete, pokud vyjmete celý blok klávesnice, ale nesmíte zapomenout předtím otevřít dvířka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyjmout baterii není žádná legrace

Už žádná rozmazaná rtěnka

Ani po otevření telefonu si nemůžete být stoprocentně jisti, že se jedná o mobil. Překvapí vás totiž dvojice zrcátek, z nichž jedno zabírá celou plochu okolo displeje a druhé vyplňuje mezeru mezi netradiční klávesnicí. Displej bez podsvícení rovněž odráží světlo, a tak se můžete vidět téměř na celé ploše vrchního víka. Spodní zrcátko je na rozdíl od kolegy okolo displeje zvětšovací, pro pohodlnější zkoumání detailů dámské tváře. Jelikož se lesklé plochy zrcadel snadno zašpiní, naleznete v balení také stylový růžový hadřík pro jejich údržbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hadřík jako v pravé pudřence - dvojice praktických zrcátek - kurzorové tlačítko je moc blízko spodní hraně

Klávesnice musela ustoupit netradičnímu řešení se zrcátkem uprostřed a přestěhovala se na strany, podobně jako třeba u modelu Siemens SX1. K pohodlnému psaní to zrovna nepřispělo, ale více problémů vám jistě nadělá ovládací kurzorové tlačítko ve spodní části. Leží totiž tak blízko okraje, že je téměř nemožné jej jednou rukou ovládat. Ze strachu před pádem telefonu z dlaně raději použijete i druhou ruku, s jejíž pomocí se telefon ovládá daleko lépe.

Přitom by stačilo, aby si kurzorové tlačítko vyměnilo pozici se stříbrným nápisem Xelibri pod displejem, jako tomu bývá u jiných telefonů véčkové konstrukce. Na pohodlné ovládání telefonu nebyl asi kladen hlavní důraz při konstrukci a je to znát. I dáma s dlouhými prsty bude muset při psaní jednou rukou s telefonem trochu zápasit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily, které překvapí

Barevný displej mají všechny modely z aktuální kolekce Xelibri společný. Při rozlišení 101 x 80 pixelů nabízejí čtyři tisíce barev a nutno opět podotknout, že kvalita obrazu je vynikající.

Bublající menu

Barevné menu je odlišné od toho, které můžete běžně spatřit v ostatních modelech značky Siemens, a vyskytuje se striktně pouze v modelové řadě Xelibri. Poprvé jsme vám jej představili v recenzi pánských modelů Xelibri. U dámské polovičky kolekce je menu téměř totožné, pouze s menšími obměnami. Opět se setkáte s pěti animovanými ikonkami, které při pohybu v menu krouží v pomyslném kruhu, přičemž zvýrazní jednu aktuální.

  
Ovládací menu se nese v barevném duchu

Nebyl by to mobil Xelibri, kdyby v popisu položky nevládla cílená anarchie. Nic se nejmenuje tak, jak byste čekali. Při prvním seznámení s telefonem budete dlouho tápat, než se dostanete tam, kam jste původně zamýšleli.

   
Na barevná témata jsme si již zvykli

Výjimečnost řady Xelibri, která sází na originalitu a styl, spočívá v propracované práci s barevnými tématy. Ty nejen mění barevný nádech celého menu, ale také ikonky, melodie, pozadí, animace a stejně jako u předchozích modelů i symboliku intenzity signálu či stavu baterie. Každé téma změní telefon k nepoznání.

Vytáčíme hlasem

Překvapení se nekonalo a i dámské modely Xelibri nabízejí funkčně to samé, co jejich pánské protějšky. Telefonní seznam je jednoduchý bez možnosti uložit kontakty do paměti telefonu. Kolik jich nakonec uložíte, to záleží jen na kapacitě vaší karty SIM. Kontakty můžete vyšperkovat obrázkem, který se zobrazí při příchozím hovoru, nebo jinou vyzváněcí melodií. Dvacet z nich pak lze opatřit i hlasovou jmenovkou.

Hlasové vytáčení zvládá telefon na výbornou. Pokud často střídáte karty SIM, jistě vás tento model potěší. Karty SIM můžete jednoduše měnit i za chodu telefonu. Jen se vás zeptá na nový PIN a hotovo. Trochu nešťastně jsou vyřešeny vyzváněcí profily. Na výběr máte pouze tři (potichu, normálně a nahlas), které nemůžete nijak upravit podle své potřeby.

  

Textovky pro odvážné

Práci s textovými zprávami jsme si u Xelibri pochvalovali už minule. Čtyři řádky pro čtení a stejný počet pro psaní poskytují dostatečný komfort, a když k tomu připočteme i detailní informování o počtu rozepsaných zpráv a zbývajícím počtu znaků do konce zprávy, neměli bychom mít ke zprávám žádné větší výhrady. Psaní je však subjektivně pomalejší než u zbývajících modelů Xelibri. Telefon nabízí také dlouhé textové zprávy o velikosti až 1 530 znaků, avšak s přihlédnutím k nezvyklé klávesnici by to byl čirý masochismus, kdyby někdo využil celou kapacitu zprávy až do konce.

Textovky, respektive zprávy EMS můžete obohatit o obrázky, animace a krátké melodie. Zajímavou volbu představují přednastavené obrázkové zprávy, které najdete v menu pod pojmem Cards. Jde tedy o jakýsi druh pohlednic, které obsahují jednak text s obrázkem nebo animací a zároveň i doprovodnou melodii. Telefon nabízí k ruce také prediktivní slovník T9, který však bude českému uživateli k ničemu, neboť Xelibri si nerozumí s češtinou.

  
Textovkám brání netradiční klávesnice

Nedostatkem telefonu je opomíjení oblíbeného SIM Toolkitu. Nerozuměly si s ním ani předchozí modely.

Melodie lahodící uchu

O moc víc funkcí v telefonu nenajdete. Stačit vám musí jednoduchý budík, kalkulačka a kalendář, který pouze graficky zobrazuje měsíční náhled.

Každého však potěší kvalitní šestnáctihlasé polyfonní vyzvánění ve spojení s bohatou nabídkou třiadvaceti chytlavých melodií. Nabídka melodií je jiná, než jakou jste mohli slyšet v pánských modelech. Pokud navštívíte domovské stránky Xelibri, můžete si v odkazech k modelu 6 vyslechnout několik ukázek melodií.

 

Vhod vám jistě přijde i dvojice her hry – Melody Tracker a Hotchpotch, se kterými jste se mohli blíže seznámit v předešlé recenzi.


V další kapitole se podíváme na zoubek ještě bizarnějšímu výtvoru - Xelibri 8.

Témata článku: , Siemens SX1, Siemens Xelibri 6, Siemens Xelibri 8, Používaný mobil, Test, Kabel, Barevné menu, Rtěnka, Xelibri, Maturita, Zbývající model, Prohnutý tvar, Malé tajemství, Pohodlné telefonování, Exot, Celá rodinka, Exotika, Smysl