Xiaomi Hongmi (Red Rice): výživná rýže [recenze]

Mi v čínštině znamená „rýže“. Hong zase „červený“. Tato odrůda červené rýže Xiaomi je výživnější, než byste za danou cenu čekali.
Kapitoly článku

Procházka rýžovým polem

Jako většina současných smartphonů používá i Red Rice operační systém Android. Instalovaná verze je 4.2.2 Jelly Bean. Na něj posadil čínský výrobce vlastní nástavbu MIUI ve verzi V5. Někteří prodejci nabízí zařízení s čínskou ROM, která obsahuje vedle čínského jazyka pouze angličtinu. Na stránkách miui.cz můžete stáhnout dobře odladěnou oficiální českou ROM a čínštiny v prostředí se prakticky zbavit. My jsme testovali Red Rice právě s touto nainstalovanou ROM MIUI Czech & Slovak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V základu se MIUI podobá ostatním nástavbám • Absenci hlavní nabídky vynahrazují ikony na plochách

Jak uvádí sám výrobce, MI v názvu znamená Mobile Internet a UI User Interface, tedy uživatelské rozhraní. MI ale také může prý znamenat Mission Impossible a musíme potvrdit, že se výrobci jedna taková nemožná mise povedla splnit. Prostředí je totiž dokonale intuitivní a uživatelsky přívětivé, počínaje už zamykací obrazovkou. Krom smýkacího multifunkčního zámku na displeji se dvojím poklepáním přepne do režimu ovladače hudebního přehrávače. Rozsvícení blesku jako žárovky podržením tlačítka Domů na zamykací obrazovce je dalším dobrým a užitečným nápadem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nástroje a aplikace podobného charakteru jsou sdruženy ve složkách 

Hlavní nabídku byste v tomto telefonu hledali marně, všechny aplikace se totiž řadí na plochu po boku widgetů. Plochy se přidávají automaticky po zaplnění té předchozí. Nástavba umožňuje uživateli vytvářet složky. Notifikační lišta funguje obdobně jako u jiných smartphonů, krom základních informací o aktuálním času a datu nabízí i sadu kompletně modifikovatelných přepínačů. Kontextové klávese, tlačítku Domů a šipce zpět lze kromě originálních funkcí přiřadit ještě jednu, kterou vyvoláte různě dlouhým podržením dané klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta se širokou paletou přepínačů • Na plochu lze umístit individuálně jakýkoli přepínač

Přidané funkce jsou: hlasový asistent, ukončení aktuální aplikace a správce paměti RAM. Poslední zmíněný se obzvlášť hodí, pokud máte rádi přehled o spuštěných aplikacích nebo potřebujete uvolnit paměť. Po nahrání české ROM zůstávají v telefonu některé původní čínské aplikace, naštěstí se však dají bez potíží odinstalovat. Vytknout bychom mohli místy nedokonalý nebo spíše chybějící překlad do češtiny, ale s tím se u neoficiálně prodávaného telefonu musí tak trochu počítat.

DualSIM přijde vhod

Aplikace spravující kontakty má standardní provedení, zobrazit lze jak ty s uloženým číslem, tak i ostatní, u kterých je zadán například jen e-mail. Jako první se v seznamu ukazuje osobní profil/vizitka, za ním následují samotné kontakty. Telefon podporuje vyhledávání postupným psaním. Při volání jsme slyšeli druhou stranu dostatečně hlasitě a čistě, volající nás slyšel stejně kvalitně. Zásluhu na tom má i sekundární odšumovací mikrofon. Po přepnutí na hlasitý odposlech doporučujeme zacházet opatrně s hlasitostí, nejvyšší stupeň má občas tendenci k chrčení. Hovory lze nahrávat, volit můžeme mezi manuálním a automatickým spuštěním záznamu po navázání spojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
DualSIM se projeví už v číselníku • Na prvním místě v kontaktech je vždy osobní vizitka • Členění kontaktů na skupiny je podporováno

Textové zprávy, respektive aplikace pro jejich editaci a správu, funguje rovněž standardně, jednotlivá vlákna se tedy (volitelně) řadí do konverzací. Pokud máte přístup k mobilním datům, ať už přes tarif nebo Wi-Fi, a váš kontakt v adresáři rovněž vlastní mobil značky Xiaomi, můžete posílat takzvané cloudové SMS. Tato užitečná funkce vám může značně ušetřit náklady na textové a multimediální zprávy, protože tyto zprávy se používají přes datové pakety. Jde vlastně o službu instant messagingu zaobalenou do podoby SMS zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy se řadí do konverzací • Pro psaní je k dispozici klasická klávesnice z Androidu

Při psaní zpráv se uživatel musí spoléhat na klasickou androidovou klávesnici. Díky dané úhlopříčce telefonu je psaní pohodlnou a svižnou záležitostí. Rychlého psaní bez překlepů lze dosáhnout při orientaci klávesnice na výšku i na šířku. V aplikaci e-mailu se lze přihlásit simultánně k více různým účtům, zobrazení jednotlivých zpráv lze oddělit i zkombinovat dohromady. Četnost automatické synchronizace u služeb bez push notifikací nabízí rozpětí od 5 do 60 minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obyčejné a cloudové zprávy jsou rozlišeny barevně • E-mailový klient v klasickém provedení • Po 10 sekundách začne telefon sám volat z primární karty • Preferenci lze nastavit pouze pro data

DualSIM režim u Hongmi je řešen mírně odlišným způsobem, než na jaký jsme zvyklí u jiných výrobců. Výběr požadované SIM a tedy telefonního čísla probíhá prakticky před každou odchozí akcí, paušální nastavení preference jedné nebo druhé SIM je možné pouze u datových přenosů. Aplikace pro správu SIM umožňuje ještě změnu názvu SIM karty a obecné povolení/zakázání použití karty. Je třeba mít na paměti, že pouze primární slot povoluje 3G data, na sekundární SIM si musíte vystačit s GPRS/EDGE. Před uskutečněním hovoru se vás telefon vždy zeptá, ze kterého čísla chcete volat, po deseti sekundách bez volby automaticky začne volat z primární SIM. V editoru textových zpráv se zobrazují dvě oddělená tlačítka pro odesílání, každé z nich představuje jednu SIM kartu. Pro zprávy SMS/MMS tedy nelze nastavit výchozí či preferovanou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík i kalendář budete používat rádi

Témata článku: Xiaomi, , , , , Xiaomi Mi3, Xiaomi Mi3 64GB, Finální název, #Xiaomi, Zakázání, Poslaný e-mail, Odlišný způsob, Obyčejný design, Vnější design, Mechanická spoušť, Užitečná funkce, Individuální dovoz, Premiant, Klasické provedení, Škodlivý software, Red, Použitelný fotoaparát, Nejvyšší stupeň, Hon, Dobrý výkon,