Xiaomi Mi Note: dostupný luxus [recenze]

Tabletofon od Xiaomi to na konkurenci zkouší osvědčenými zbraněmi, kombinuje sklo, kov a agresivní cenu. Bude to stačit?
Kapitoly článku

Aplikace

Aplikační nabídka je již tradičně poměrně chudá a omezuje se jen na to nejnutnější. To ovšem v očích mnoha uživatelů představuje obrovské plus, protože nemusí v lepším případě odinstalovávat, v horším případě trpět výběr toho, co výrobce považoval za důležité.

Místo tradičního výběru aplikací od Googlu (u mnohých konkurenčních Androidů) je zde zastoupen pouze Obchod Play (jako u jiných Xiaomi). I zde je volba aplikací od Googlu na vás, pokud nepotřebujete k životu třeba YouTube nebo Mapy, nemusíte je instalovat.

Užitečné aplikace jsou již tradičně reprezentovány KompasemSkenerem nejrůznějších kódů, správcem souborů s výstižným pojmenováním Soubory nebo Poznámkami, které poslouží i jako úkolovník. Jako kancelářský balík zde figuruje WPS Office.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skener kódů • Správce souborů • Poznámky • WPS Office

Stejně jako u jiných telefonů Xiaomi najdete mezi aplikacemi na plochách i Optimalizaci. Zde je soustředěna správa systému od managementu mobilních dat, přes antivirus, detailní nastavení úsporného režimu baterie až po čistič nepotřebných souborů. Pokročilí uživatelé vyžadující na telefonu oprávnění ROOT jej aktivují v této aplikaci pomocí jediného přepínače.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Optimalizace • Nepotřebné soubory k odstranění

Multimédia

MiNote je na multimédia vybaven velmi dobře, úplně dokonalý ale není ani zdaleka. Nejprve pozitivní body – nabídne velký povedený displej, který přímo vybízí ke hraní her a sledování videa. Telefon disponuje solidním výkonem, nebudete tedy mít problém se spuštěním náročných herních titulů ani s přehráváním videí ve vysokém rozlišení. Kromě klasického full HD se nezalekne ani leckterého kousku ve 4K.

Pokud předpokládáte využití telefonu v roli přehrávače videí, jasnou volbou bude 64GB varianta. MiNote sice podporuje USB OTG, s daty přímo v zařízení se však pracuje o něco komfortněji. Zamrzí i umístění hlasitého reproduktoru, který si u her i videa budete clonit dlaní. Navíc je pouze jeden, a přestože hraje nadprůměrně dobře, na stereo Xperií nebo dokonce Boom Sound u HTC prostě nemá. Úplnému výčtu multimediálního vyžití chybí i FM rádio.

K přehrávání multimediálního obsahu slouží aplikace Hudba a Video. První zmíněný zastane svou funkci s přehledem a řada uživatelů nebude cítit potřebu hledat náhradu. Přehrávač videa je spíše jednodušší, nepochodíte třeba už při požadavku na zpracování externích titulků. Zde bude náhrada z Google Play propracovanější aplikací zcela na místě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby • Jednoduchý přehrávač videa

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu by mohlo být zpracováno lépe. Přímo na ploše najdete jen minimum ovladačů, kromě spouště, přepínače mezi fotoaparátem a kamerou a zkratkou do Galerie je to jen nastavení blesku, HDR a přepínač mezi přední a zadní kamerou. Přejetím prstem na jednu stranu se zpřístupní nabídka filtrů, na druhou stranu pak zobrazíte několik režimů. Všechno ostatní změníte až v poměrně dlouhé nabídce nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Třináctimegapixelový snímač nepodává vůbec špatné výsledky. Fotky mají syté a věrné barvy, jsou dostatečně ostré a hlavně jim nechybí prokreslené detaily. Na přepaly narazíte ojediněle, s postupným nástupem šumu se setkáte až s horšícími se světelnými podmínkami při focení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

U videa můžete kromě klasického full HD využít i záznam ve 4K. Video má stejně jako fotografie velmi povedené barvy, místy však můžete narazit na problémy s ostrostí a detaily. Pokud zvolíte záznam ve 4K, počítejte i s většími nároky na úložiště (zejména u 16GB varianty).

Ukázkové video ve full HD:

Ukázkové video ve 4K:

Fotoaparát není aplikací, se kterou byste hned dosáhli perfektních výsledků – více než u jiných výrobců je potřeba si důkladně prostředí osahat, projít všechna možná nastavení a chvíli experimentovat, než si na chování MiNote při focení a natáčení zvyknete.

Závěr

Cena MiNote se u většiny tuzemských prodejců pohybuje u 16GB verze těsně pod 13 tisíci korun, u 64GB se pak přehoupne přes 15. Na xiaomiforsale.com jsou ceny příznivější, 16GB varianta přijde na necelých 11,5 a 64GB na necelých 13 tisíc korun.

Bez ohledu na cenu nabízí MiNote hodně. Povedený originální design, poměrně žádanou podporu dvou SIM, velký pěkný displej, spoustu výkonu, solidní foťák a povedené prostředí MIUI. Doplácí bohužel na to, že Evropa není jeho primárním trhem, a také na svoje zařazení do vyšší třídy jenom kousek pod ty nejnašlapanější telefony.

U telefonu s cenovkou přes 10 tisíc je absence frekvencí 800 a 900 MHz u LTE velké mínus. Operátoři se do 3G už nehrnou a maximálně se soustředí právě na LTE. Jak bude tuto technologii váš budoucí telefon v našich končinách zvládat, bude s postupem času nabývat na intenzitě. Mezi 10 a 15 tisíci najdete navíc řadu ne až tak starých loňských vlajkových lodí, které toho nabídnou možná i víc. MiNote není špatný, to v žádném případě. Jenom už zdaleka nevyčuhuje tak moc z davu a snadno zůstane nepovšimnut.

Plusy:

  • Povedený design
  • Vysoký výkon
  • Kvalitní fotoaparát

Minusy:

  • Absence 800 a 900MHz pásma u LTE
  • Chybí NFC
  • Kluzká zadní strana

Smartphone Xiaomi Mi Note k testování zapůjčily e-shopy XiaomiForSale.com a XiaomiMobile.cz

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , Xiaomi Mi Note, První start, Zaoblený telefon, Nepotřebný soubor, Stejná situace, Skupinka, Extrémní případ, Vybavený tablet, Pevný úchop, Lux, Konkurenční android, Detailní nastavení, Solidní výkon, Dostupná aktualizace, Budoucí telefon, Základní příslušenství, Testovaná varianta, Útlý profil,