Xiaomi Redmi 2: evolucí k dokonalosti [recenze]

Nástupce první generace Xiaomi Redmi přichází s drobnými vylepšeními. Bude vylepšení dobrého stačit na úspěch?
Kapitoly článku

Aplikace

Při pohledu na aplikační nabídku lze snadno nabýt dojmu, že to výrobce v této oblasti trochu odfláknul. Ano, počet aplikací je sice menší, nemusíte se ale rozčilovat nad spoustou zbytečností, kterých se u mnohých konkurentů ani nemůžete zbavit. U Xiaomi budete mít aplikace takové, jaké si sami nainstalujete, a objem těch, které odinstalovat nelze a musíte je v telefonu „trpět“, bude minimální.

Na rozdíl od většiny běžných Androidů jsou zde aplikace přímo od Googlu zastoupeny pouze trojicí Obchod PlayChrome a Hudba Play, přičemž i jich se kromě prvního zmíněného můžete zbavit. Další aplikace nainstalujete pouze v případě, že je používáte, vynechat tak klidně můžete Google+Disk, a další.

Zbytek ploch zaplňují ikony aplikací, které ve většině případů odinstalovat nejdou, vždycky ale máte možnost je alespoň vizuálně uklidit do jedné složky na některou z méně používaných ploch. Z těch užitečných jmenujme jednoduché Poznámky plnící i funkci úkolovníku, PočasíSkener kódůKompas nebo správce souborů Soubory. Chybí kancelářský balík, kromě Chrome je k dispozici ještě jednoduchý Prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Seznam poznámek • Poznámka jako seznam úkolů • Počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skener kódů • Kompas • Správce souborů • Prohlížeč

Užitečnou aplikaci představuje Optimalizace, která slučuje několik nástrojů k udržování systému. Upravíte zde přístup k Internetu pro jednotlivé aplikace, úsporné režimy baterie, nebo aplikace, které se spouští automaticky po startu telefonu. K dispozici je i šikovný čistič, který najde a odstraní dočasné a nepotřebné soubory.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Optimalizace • Přístup aplikací k Internetu
Nastavení úsporného režimu • Čistič nepotřebných dat

Multimédia

V telefonu najdete aplikace na přehrávání hudby i videa. Základní funkce zastanou, pokud však vyžadujete pokročilejší funkce, patrně vám svými možnostmi stačit nebudou. Naštěstí je lze velmi snadno nahradit libovolným výběrem z Google Play. K dispozici je i klasické FM rádio, ani zde ale nečekejte zázraky, nerozumí si ani s RDS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby • Přehrávač videa • FM rádio

Zvukový výstup ze zadního reproduktoru je dostatečně hlasitý, při vyšších úrovních netrpí výrazným zkreslením. S kvalitou výstupu se Redmi 2 řadí spíše k té lepší polovině mezi konkurenty s jediným reproduktorem – na stereo Sony nebo HTC nemá, pořád je ale rozumně použitelný. S videi v rozlišení displeje si telefon poradí bez zaváhání, u full HD s vyšším datovým tokem můžete místy narazit.

Celkově je telefon na multimédia připraven dobře. Na paměťovou kartu uložíte dostatek obsahu, s vhodně zvolenou aplikací poslouží jako přehrávač videa i hudby, poradí si i s náročnějšími hrami. To vše na pěkném displeji s rozumným zvukovým doprovodem. Pokud nebudete očekávat výsledky třikrát tak drahých telefonů, nezklame vás.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu působí minimalisticky, na ploše displeje najdete jen ty nejnutnější ovládací prvky seskupené u pravého okraje. Již tradičně je to přepínač fotoaparátu a kamery, spoušť a zkratka do galerie. Na tyto ovladače navazuje úzký proužek s přepínačem snímačů (přední × zadní), nastavení HDR a blesku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaprátu

U telefonu orientovaného na výšku se k dalším nastavením dostanete vodorovným přejetím prstu vlevo či vpravo, čímž zpřístupníte nabídku režimů a filtrů (efektů). Všechna další nastavení se už realizují v příslušné nabídce dostupné pod tlačítkem Menu nebo také v rámci systémového Nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Osmimegapixelové fotografie jsou na tom podobně jako u předchůdce, v dané cenové kategorii se řadí k nadprůměru. Obrázky jsou ostré, nechybí jim detaily ani odpovídající barvy, často se však setkáte s přepaly a narazíte i na šum. Video ve full HD kvalitativně na statické fotky nijak neztrácí.

Ukázkové video ve full HD:

Závěr

Redmi 2 seženete u známějších prodejců za částku kolem pěti tisíc, najdete ale i takové, kteří jdou s cenou až ke čtyřem tisícům. Telefon pokračuje v trendu, který nastolil jeho předchůdce – to dobré ponechal a pouze doladil, upravil a změnil drobnosti. Spolehnout se můžete na pěkný displej, solidní fotoaparát, velmi široké možnosti přizpůsobení díky MIUI a nadprůměrnou výdrž.

Předchozí model Redmi 1S najdete v letácích mnoha prodejců s akční cenovkou, pomalu tak uvolňuje místo Redmi 2, který za případný příplatek stojí. Je lehčí, výkonnější a s Androidem 4.4 se ještě nějakou dobu nebudete muset bát, že vás postupně Google odstřihne od aktualizací některých svých aplikací.

Klepněte pro větší obrázek

V dnešní době budou telefonu asi nejvíce vyčítány frekvence LTE a pouze gigabajt paměti RAM. Pokud nepotřebujete koupit telefon teď hned, vyplatí se počkat na vylepšenou verzi se dvěma gigabajty, i kdyby znamenala příplatek pár stokorun. Tato drobná investice navíc se vám bohatě vrátí.

Plusy:

  • Dobrá výdrž
  • Kvalitní fotoaparát
  • Možnosti nastavení MIUI
  • Povedený displej

Minusy:

  • 1 GB RAM
  • Senzorová tlačítka bez podsvícení
  • Frekvence LTE

Za zapůjčení Xiaomi Redmi 2 děkujeme společnosti Lion Mobile, provozovateli e-shopu XiaomiMobile.cz

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, EVO, HD kvalita, Red, Dokonalost, #Xiaomi, Levé tlačítko, Lion Mobil, Červené provedení, Mnohý konkurent, Solidní fotoaparát, Odnímatelný kryt, Drahý telefon, Praktické používání, Pár stokorun, Jasný stisk,